Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pelkoon ei ole aihetta, mutta varovaisuus kannattaa

Myös karhut marjastavat



Marjastuskauden alkaessa metsissä liikkujan kannattaa muistaa itseään suurempien metsäneläinten olemassaolo. Pelkoon ei ole aihetta, mutta varovaisuus on paikallaan.


- Uudenmaan alueella lasketaan olevan noin 10-15 karhua. Niistä kaksi kolmannesta elää Vihdin, Karkkilan ja Nummi-Pusulan alueella, kertoo riistonhoidon neuvoja Jarkko Nurmi Uudenmaan riistanhoitopiiristä.

Kaikkiruokaisena karhu pitää mustikoista ja pyrkii ottamaan osansa metsän viljasta. Ihmisen tieltä karhu tavallisesti väistyy. Useimmiten marjastaja ei edes tiedä olleensa otson kanssa pusikossa.

Jos huonolla onnella sattuu törmäämään pentujaan hoivaavaan karhuemoon, on leikki kaukana. Karhunpennun havaitseminen onkin merkki lähellä olevasta emokarhusta, jota on syytä kunnioittaa. Silloin on syytä poistua vähin äänin paikalta.


Metsästys pitää karhut varovaisina

Jarkko Nurmen mukaan karhun käyminen ihmisen kimppuun on hyvin harvinaista. Muutamissa viime vuosien poikkeustapauksissa eläimeltä on päässyt ihmisen kunnioitus unohtumaan. Myös helppo ruoka on vetänyt karhuja ihmisten ilmoille.

Kunnioitus palautuu valikoivalla metsästyksellä, joka tähtää häirikköyksilöiden poistamiseen. - Nykyisin tämä näkökohta on aina mukana, kun karhunkaatolupia myönnetään, Nurmi kertoo.

Yleisestä karhun ylpistymisestä ei kannatakaan puhua. Jokavuotisen metsästyksen kautta karhu oppii, että ihminen tarkoittaa hengenvaaraa. Tämän opin mukaan se myös elää ja väistyy, jos suinkin ennättää.

Toinen suurpetomme eli susi on Uudellamaalla melko harvinainen. Varsinaisesta kannastakaan ei voida puhua, kun alueella elävien susien määrä rajoittuu ehkä 2-5 yksilöön.

Tammelan luonnonsuojelualueella susihavaintoja tehdään silloin tällöin. Täyttä varmuutta ei ole siitä, onko kyseessä ollut susi vaiko villiintynyt koira. - Nykyisin susilla on runsaasti ruokaa luonnossa. Siksi hukka ei ole ihmiselle käytännössä minkäänlainen vaara, Jarkko Nurmi perustelee.


Koirakuria kannattaa noudattaa

Metsässä liikkujan pitää muistaa noudattaa koirakuria. Kesällä koira tulee aina pitää talutushihnassa. Silloin se ei pääse tekemään tuhojaan luonnossa. Myös karhuvaaraa koiran kiinnipito pienentää.

- Jos koiran päästää valtoimenaan juoksemaan, se varmasti löytää lähellä olevan karhun. Sen jälkeen pelästynyt koira johdattaa karhun isäntänsä luokse. Tästäkin syystä koirakuria on parasta noudattaa, Nurmi muistuttaa.

- Varovaisuus on viisautta, mutta yleensä metsässä liikkujan ei kannata suurpetoja pelätä, hän korostaa.

STT-IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle