Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Saksa maksaa miljardikorvauksia natsi-Saksaan pakkotyöhön joutuneille



Saksa sitoutui maanantaina maksamaan 10 miljardin Saksan markan eli reilun 30 miljardin markan korvaukset yli miljoonalle vielä elossa olevalle sotavangille ja ulkomaalaiselle siviilille, jotka joutuivat orja- tai pakkotyöhön Hitlerin natsi-Saksassa toisen maailmansodan aikana.


Historialliseksi luonnehdittu korvausrahaston perustamissopimus allekirjoitettiin Berliinissä maanantaina Saksan, Yhdysvaltain, Venäjän, Itä-Euroopan maiden, Israelin ja uhrien järjestöjen edustajien läsnäollessa.

Tämä jäänee viimeiseksi kerraksi, kun Saksa maksaa suurkorvauksia Kolmannen valtakunnan rikoksista.

- Ikävää kyllä, tämä tulee monille uhreille liian myöhään, Saksan ulkoministeri Joschka Fischer sanoi.

Saksa pakotti toisen maailmansodan aikana kymmenen miljoonaa sotavankia ja ulkomaalaista siviiliä töihin maan suurteollisuuden, pienyritysten ja jopa kirkon palvelukseen.

Tämänkertaisesta korvauspaketista ryhdyttiin neuvottelemaan sen jälkeen, kun entiset pakkotyöläiset nostivat Yhdysvalloissa kymmeniä joukkokanteita saksalaisyrityksiä vastaan saadakseen korvausta kärsimyksistään.


Saksa maksanut korvauksia 625 miljardia

Saksa on maksanut toisen maailmansodan jälkeen natsi-Saksan uhreille erilaisina korvauksina summan, joka Yhdysvaltain pääneuvottelijan, apulaisvaltiovarainministeri Stuart Eizenstatin mukaan on nykyrahassa 625 miljardia markkaa.

- Sopimus ei poista moraalista vastuuta joukkotuhosta. Tämä kuitenkin merkitsee erään vaiheen päättymistä niille, jotka ovat näin kauan odottaneet jonkinlaista oikeutta, Eizenstat sanoi.

Sopimuksen mukaan ne arviolta 900 000 uhria, jotka oli tarkoitus näännyttää pakkotyössä kuoliaaksi, ovat kukin oikeutettuja 15 000 dollarin eli 95 000 markan korvaukseen. Vähemmän ankarissa olosuhteissa työskennellet uhrit saavat vajaan 32 000 markan korvauksen. Korvausta saavat myös lääketieteellisten kokeiden uhrit.

Korvauksia maksetaan ainoastaan elossa oleville uhreille, jotka ovat nyt suurelta osin 70-80-vuotiaita. Pääosa korvausten tulevista saajista on Itä-Euroopan maiden kansalaisia tai juutalaisia.

- Näiden neuvottelujen aikana ehkä joka seitsemäs uhreista on kuollut, Saksan pääneuvottelija Otto Graf Lambsdorff huomautti synkästi Saksan ulkoministeriössä järjestetyssä seremoniassa. Korvausten maksatus on määrä aloittaa kuluvan vuoden loppuun mennessä.


"Korvaussummat ovat vitsi"

Osa Itä-Euroopan maiden edustajista arvosteli sopimusta riittämättömäksi.

- Itäinen ja keskinen Eurooppa, joka kärsi sodassa eniten ihmisuhreja ja aineellisia vahinkoja, on saanut vain prosentin aiemmista korvauksista, Puolan edustaja Bartosz Jalowiecki muistutti.

Venäjän edustajan Anatoli Ivanovin mukaan "kaikki olisivat halunneet enemmän".

Ukrainalaisia pakkotyön uhreja edustavan järjestön puheenjohtaja Markijan Demidov puolestaan valitti, että Saksa ja Yhdysvallat pakottivat Itä-Euroopan maat hyväksymään sopimuksen.

- Meille sanottiin Washingtonissa, että allekirjoitamme sopimuksen vaikka se ei teitä miellyttäisikään. Korvaussummat ovat vitsi, loukkaus Saksalta, hän valitti.


Amerikkalaisjuristien taskuihin 625 miljoonaa markkaa

Saksan hallituksen ja pakkotyövoimasta hyötyneiden yritysten on määrä rahoittaa korvaukset puoliksi.

Yritysmaailma on saanut kuitenkin kokoon vasta vajaat kymmenen miljardia markkaa omasta 15 miljardin osuudestaan. Reilut 3 000 yritystä on luvannut tukea korvausrahastolle.

Sopimus tietää runsaita - 625 miljoonan markan - korvauksia myös amerikkalaisille lakimiehille, jotka osallistuivat puolitoista vuotta kestäneeseen, välillä riitaiseen neuvottelurupeamaan.

- Suoraan sanottuna amerikkalaisjuristit ja Yhdysvalloissa vireillä olevat oikeusjutut nostivat pitkään unohduksissa olleet saksalaisyritysten vääryydet kansainvälisen huomion kohteeksi, Eizenstat sanoi.

Saksalaisyrityksiä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa kaikkiaan 55 ryhmäkannetta. Yhdysvaltain ja Saksan maanantaina solmiman erillissopimuksen mukaan saksalaisyritykset saavat takeet siitä, etteivät ne joudu uudelleen vastaajiksi korvausoikeudenkäynneissä.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle