Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Algeria vaikenee uusista väkivaltaisuuksista



Algerian hallitus on pysytellyt hiljaa maassa hiljattain tapahtuneista väkivaltaisuuksista. Noin 200 ihmistä on murhattu heinäkuun alusta lähtien iskuissa, joita hallitus ei ole vahvistanut tapahtuneiksi.


Lehdistö on sen sijaan kirjoittanut iskuista paljon. Pelkästään viime perjantaista lähtien ääri-islamilaiset joukot ovat surmanneet miltei 40 ihmistä.

Sisäministeri Yazid Zerhouni sanoi alkuvuodesta, että vain muutamia pieniä vastarinnan taskuja oli enää jäljellä Alger'sta länteen ja Kabylin alueella. Huhtikuussa kenraali Mohamad Lamar ilmoitti, että terrorismi voitettu ja että vain rikollisjoukkoja on jäljellä.

Väkivaltaisuuksissa on kuitenkin tammikuusta lähtien kuollut keskimäärin 200 ihmistä kuukaudessa.


Ääri-islamistit ryhmittyneet uudelleen?

Uudet väkivaltaisuudet ovat herättäneet pelkoja siitä, että ääri-islamistiset Aseellinen islamistinen ryhmä (GIA) ja Salafistinen saarna- ja taisteluryhmä (GSPC) ovat järjestäytyneet uudelleen. Ryhmät torjuivat presidentti Abdelaziz Bouteflikan armahdustarjouksen, joka kului umpeen tammikuussa.

Vuosi sitten hallitus esitti kunnianhimoisen suunnitelman kahdeksan vuotta jatkuneen sisällissodan lopettamiseksi. Bouteflika ehdotti huhtikuussa 1999, kolme kuukautta virkaanastumisensa jälkeen, että aseelliset ryhmät laskisivat aseensa puolen vuoden kuluessa. Vastavuoroisesti ryhmien jäseniä ei syytettäisi veritöistä, raiskauksista tai pommien asettamisesta julkisiin tiloihin.

Bouteflika määräsi lisäksi 10 000 vankia vapautettaviksi vankiloista. Presidentin suunnitelma sai valtavan tuen kansanäänestyksessä.


Taustajärjestöt vannoneet jatkavansa taistelua

Islamistisen pelastusarmeijan AIS:n aseellinen siipi Islamistinen vapausrintama FIS hyväksyi yleisen armahduksen vain kaksi päivää ennen Bouteflikan tarjouksen erääntymistä.

Noin 3 000 rintaman taistelijaa laski aseensa ja järjestö lupasi hajaantua. Myös 1 700 muiden ryhmien taistelijaa ilmoittautui viranomaisille, mutta näiden taustajärjestöt vannoivat jatkavansa taisteluaan.

Nyt puhjenneet uudet väkivaltaisuudet eivät ole yhtä kauheita kuin vuosina 1998, mutta tilanne masentaa monia, jotka jo uskoivat rauhan alkavan viimein koittaa Algeriassa.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle