Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kansanedustajien palkankorotus aiheutti erimielisyyttä



Kansanedustajien palkkiolain muutos ja siihen kytketty kuoppakorotus eivät saa esitetyssä muodossa eduskunnan täyttä kannatusta.


Tiistai-iltana käydyssä lähetekeskustelussa olivat äänessä lähes pelkästään hankkeen eriasteiset vastustajat.

Hanketta arvostelivat jyrkästi useat vasemmistoliiton kansanedustajat ja hieman lievemmin muutama sosialidemokraatti. Kristilliset eivät olleet valmiita hyväksymään hahmoteltuja korotuksia.

Palkkioiden nostamista kolmella tai neljällä palkkaluokalla pidettiin kohtuuttomana. 30 prosentin korotus arvioitiin huonoksi esimerkiksi syksyn tuponeuvottelijoille, joilta edellytetään maltillista ratkaisua.

Monet puhujat uskoivat, ettei eduskuntaan saada rahalla yhtään nykyistä parempia kansanedustajia. Jotkut kannattivat kohtuullista korotusta, mutta halusivat ehdottomasti uudistuksen voimaan vasta seuraavien vaalien jälkeen.

Palkkiolain muutosta koskevan aloitteen allekirjoittaneista yhdeksästä ryhmänjohtajasta Antti Kalliomäki (sd.), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Raimo Vistbacka (ps.) ottivat osaa keskusteluun.

Kalliomäki puolusti palkkiotason arvioinnin siirtämistä ulkopuoliselle toimikunnalle ja kiisti väitteet siitä, että valmistelu olisi ollut salamyhkäistä.

Kalliomäen mielestä aloitteen ainoa vaihtoehto on, ettei tälläkään kertaa tehdä mitään. Aloitteeseen esitetyt muutokset eivät hänen mielestään tule saamaan tarvittavaa laajaa kannatusta.

Pekkarinen huomautti, että kulukorvausten tulee olla luonteensa mukaisesti verottomia. Hän piti rehellisenä sitä, että aloitteen yhteydessä pohditaan myös palkkatasoa. Aloitetta kävi tukemassa myös vihreiden Erkki Pulliainen.

SDP:n Marjaana Koskinen, Saara Karhu ja Esa Lahtela pitivät esitettyä korotusta kohtuuttomana. He arvostelivat lisäksi hankkeen läpiajamisessa pidettyä kovaa kiirettä ja salamyhkäisyyttä.

Jukka Gustafsson (sd.) piti hänkin palkkion suuruudesta esityksen tekevää ulkopuolista toimikuntaa myönteisenä asiana. Hän kaipasi kuitenkin pitkän aikavälin ratkaisua, eikä 5 000-6 000 markan kertarysäystä.

- Olen valmis puoltamaan 1-2 palkkaluokan korotusta työväenyhdistyksessä, Tammelan torilla ja eduskunnassa, Gustafsson lupasi. Hän toivoi valiokunnan sorvaavan esitystä siten, että myös kristilliset voivat yhtyä siihen.


Vasemmistoliitossa äänestetään vastaan

Jyrkimmin uudistuksen tyrmäsivät vasemmistoliiton kansanedustajat. Aloitetta vastaan lupasi äänestää puolisen tusinaa ryhmän jäsentä.

Esko-Juhani Tennilä (vas.) huomautti, että kansanedustajien palkkio on kohtuullinen, kun sitä verrataan äänestäjien ansiotasoon.

Hän muistutti, että autonkuljettajat leimattiin lähes rikollisiksi, kun he tavoittelivat hieman yli neljän prosentin korotusta. Työttömät saivat päivärahaansa viimeksi yhden markan lisää.

Pertti Turtiainen (vas.) ei pitänyt kestävänä vertailua muiden maiden kansanedustajien palkkiotasoon. Hän epäili, että tälle tielle lähdettäessä joudutaan vaikeuksiin.

Samanlaista kansainvälistä vertailua voidaan ryhtyä käymään myös tuponeuvotteluissa eri ammattiryhmien ja virkamiesten palkoista.

Marjatta Stenius-Kaukonen (vas.) muistutti vasemmistoliiton ryhmän hyväksyneen aloitteen tekemisen sillä ehdolla, että kaikki muut ryhmät ovat mukana. Kristilliset jättäytyivät hankkeen ulkopuolelle.


Kristilliset haluavat aloitteeseen korjauksia

Kristillisen liiton puhujat olivat valmiita nostamaan kansanedustajien palkkioita, mutta huomattavasti pienemmällä summalla kuin aloitteessa on kaavailtu.

Useat ryhmän jäsenet olivat valmiita tukemaan kohtuullista jälkeenjääneisyyden korjausta, jos aloitetta korjataan valiokunnassa sellaiseen muotoon.

Toimi Kankaanniemi (krist.) arvioi, että uudistuksen vastustajat leimataan populisteiksi ja puoltajat ahneiksi. Hän muistutti, että kansanedustajat ovat saaneet aina sopimuksien mukaiset korotukset palkkion pohjana nykyisin olevaan A 27 -palkkaluokkaan.

Kokoomuksen Kalervo Kummola kannatti A 31 -palkkaluokkaa kansanedustajien palkkion pohjaksi. Hän muistutti, että eduskuntaan pyrkiminen maksaa enemmän kuin yleensä työpaikkoihin pääseminen.

Pekka Kuosmanen (kok.) esitti, että kansanedustajat voisivat itse valita palkkaluokkansa A 20:n ja A 30:n väliltä sen mukaan, kuinka paljon katsovat tehneensä töitä.

Aloite lähetettiin tiistaina valtiovarainvaliokuntaan, joka pyytää siitä perustuslakivaliokunnan lausunnon. Suunnitelmien mukaan uusi palkkiolaki tulisi hyväksyä kesäkuussa, jolloin uudet palkkiot saataisiin maksuun syksyllä.

STT-MH
19.5.2000


Politiikka -sivulle