Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysHelsingissä avattiin uiva venenäyttely

Venealan liikevaihdolle ennustetaan 13 prosentin kasvuaVenealan tämän vuoden liikevaihdolle Suomessa ennustetaan elokuussa tehdyn suhdannebarometrin perusteella 13 prosentin kasvua ja viennille vieläkin suurempaa eli 20 prosentin kasvua.


Kokonaisuutena alan liikevaihdon arvioidaan päätyvän runsaan 1,6 miljardin markan tasoon.

Kotimaan myynti on asettumassa 850 miljoonaan markkaan ja vienti 780 miljoonaan markkaa. Alan liikevaihdon näkymiä kysyttiin 170:ltä Venealan keskusliiton eli Finnboatin jäsenyritykseltä.

- Tämä on viides perättäinen kasvun vuosi. Kasvuvauhti jatkuu suunnilleen viime vuoden tasolla. Kasvua löytyy käytännössä kaikilta sektoreilta, toteaa Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju.

Helsingin Uiva venenäyttely avattiin torstaina Lauttasaaressa HSK:n kerhosatamassa. Sunnuntaihin jatkuva näyttely esittelee ennätysmäärän veneitä ja veneilyyn liittyviä tarvikkeita sekä palveluja.

Moottorivenelaiturin ja aallonmurtajan täyttää 167 venettä. Purjeveneitä on 24 sekä moottori- ja pienveneitä 143.


Suurilla kysyntää

Suurilla veneillä on tänä vuonna ollut kysyntää selkeästi edellisvuosia enemmän. Erityisesti dieselmatkaveneet ja kuuden metrin luokan avo- ja keskihyttiveneet ovat kasvattaneet markkinaosuuksiaan.

Pienveneiden (alle viisi ja puoli metriä) toimitukset vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana ovat olleet kappalemääräisesti laskettuna täsmälleen edellisen vuoden tasolla.

Niitä suurempien retki- ja yhteysveneiden (maksimissaan kahdeksan metriä) toimitukset ovat kotimaassa kasvaneet peräti 33 prosenttia. Näitäkin suurempien moottoriveneiden myynti puolestaan on lisääntynyt 14 prosenttia.

Viennissä suurin kasvu tulee venealan suhdannebarometrin mukaan olemaan suurten purjeveneiden viennissä. Tärkein vientimaa on Yhdysvallat.

Myös pienveneiden ja matkamoottoriveneiden vienti on kehittynyt kautta linjan. Niiden päämarkkina-alueita ovat Ruotsi, Norja ja Saksa.

STT-MH
18.8.2000


Talous -sivulle