Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Siimes: Eväät olemassa tupon munaamiseen

Vasemmistoliitto löysi muutamia kipukohtia budjetista



Vasemmistoliiton kansanedustajat tavoittelevat ensi vuoden budjettiesityksen eduskuntakäsittelyssä vielä muutoksia, joilla parannettaisiin eläkeläisten ja työttömien asemaa.


Puolueen eduskuntaryhmä arvioi hallituksen esitystä Lahdessa maanantaina alkaneessa kesäkokouksessaan. Budjetin arvostelu jäi tavanomaista säyseämmäksi ja se keskittyi vain muutamiin asioihin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala puhui pyöreästi vain "painopisteiden muuttamisesta", mutta listasi myöhemmin pyynnöstä jatkoneuvotteluun tarjottavia asioita: työllisyys- ja koulutusrahat, kansaneläkkeisiin tulossa olevan 50 markan tasokorotuksen aikaistaminen edelleen sekä eläkeläisten korotetun sairausvakuutusmaksun ehdotettua suurempi alennus.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät neuvottelevat ja sopivat loppusyksystä muutoksista, joita budjettiesitykseen tehdään eduskunnassa. Kokonaisuuden kannalta muutokset ovat yleensä pienehköjä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes arvosteli suurimpien hallituspuolueiden kokoomuksen ja SDP:n huutokauppaa veronalennuksista, sillä "hyvin suuriksi mitoitetut" veronalennukset veivät hänen mukaansa budjetista tilaa muunlaisen oikeudenmukaisuuden toteutumiselta.


Siimes jarrutteli muutoshaluja

Siimes ei hyväksynyt väitettä, että budjetista ei taaskaan tule työttömille ja köyhille mitään, ja varoitteli virittämästä "täyden rintaman taistelua" budjetin eduskuntakäsittelyssä.

Hän epäili, että tukea sellaiselle ei tulisi muiden hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä, "niin suurta oli budjettiriihen hiljaisuus esitystemme ympärillä".

Ainakin eräiltä puheenjohtajan toivomus jäi nielaisematta. Unto Valpas vastasi, että kyllä "jonkinlaista kahakointia ja taistelua pitää käydä".

Ryhmän varapuheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen asetti tavoitteeksi, että eläkeläisille nyt esitetty 0,3 prosenttiyksikön sava-maksun alennus tuplataan eduskunnassa, kuten tehtiin viime syksynäkin.

Monet olivat tyytymättömiä siihen, että aikuisten hammashuollon parannus rahoitetaan leikkaamalla vastaavasti muita etuuksia.

Tuskaa ei helpottanut alue- ja kuntaministeri Martti Korhosen arvelu, että tämä on se tapa, jolla hyvinvointipalvelujen kehittäminen tulevaisuudessakin hoidetaan.

Vasemmistoliiton edustajat käyttivät runsaasti aikaa todistaakseen toisilleen, miten väärässä valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on, kun hän ajaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja osa-aikaeläkkeen huonontamista.


"Kaikki eväät tupon munaamiseen"

Puolueen johtohenkilöt myös epäilivät, että kaikki maan hallituksessa eivät aidosti pyrkisi maltillisen, kattavan ja pitkäaikaisen tuloratkaisun aikaansaamiseen. Siimes toivoi, että koko hallitus ottaisi "lusikan kauniiseen käteen" ja olisi tähänastista aktiivisempi asiassa.

Ojala mainitsi nimeltä myös epäilyn kohteen, valtiovarainministeri Niinistön. Hän kyseli, arvostaako Niinistö hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen suhteita vain haluaako hän käyttää tämän hetken hyviä oloja kolmikantaisen valmistelun romuttamiseen.

Siimes tunnusti olevansa hieman pessimistinen tuloneuvottelujen suhteen. Hän sanoi, että joillakin tahoilla saattaa syntyä liian suuri kiusaus hoitaa monta kärpästä yhdellä iskulla.

- Ensinnäkin on selkeää halukkuutta heikentää ay-liikkeen asemaa ja ennen kaikkea meillä on paljon yrityksiä, joilla menee niin hyvin, että niillä on valitettavasti varaa lyhytaikaisen kannattavuuden horjumatta maksaa melkein minkälaisia palkkoja tahansa.

- Munaamisen eväät ovat olemassa. Yleensä tilaisuus tuppaa tekemään varkaan, Siimes sanoi.

Maltillinen tuloratkaisu toistui puheissa sen verran monta kertaa, että Pertti Turtiainen neuvoi lopulta olemaan vähän maltillisempi asian kanssa. Hän viittasi kansanedustajille tulossa oleviin palkankorotuksiin ja äänestäjiltä tulleeseen palautteeseen.

STT-IA
21.8.2000


Politiikka -sivulle