Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Herkutellaan nyt vadelmilla



Vadelman tarjonta on nyt parhaimmillaan. Marjasta saadaan normaalia vuotta parempi kokonaissato, noin 900 000 kiloa. Myös laatu on tänä vuonna hyvä.


Valtaosa maassamme viljellystä vadelmasta nautitaan tuoreeltaan. Sen käyttö kotisäilönnässä on kuitenkin lisääntymään päin.


Vadelmaunelma

Kääretortun pohja
30x40 cm

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Muna ja sokeri vaahdotetaan. Seokseen lisätään hyvin sekoittaen vehnäjauho-leivinjauheseos. Seos levitetään tämän jälkeen tasaisena leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paistetaan uunissa keskitasoilla 225 asteen lämmössä noin 7 minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä.

Paistettu pohja kumotaan sokeroidulle alustalle (esim. voipaperille). Leivinpaperi poistetaan voitelemalla sitä kylmällä vedellä.

Täyte ja koristelu

  • 0,5 l valmista vaniljakastiketta
  • 500 g vadelmia
  • sitruunamelissan (tai mintun) lehtiä
  • (2 dl kuohukermaa)

Vaahdotettu vaniljakastike levitetään tasaisesti kääretorttupohjalle. Suurin osa vadelmista levitetään kokonaisina vaniljakastikkeen päälle.

Torttu rullataan. Torttu voidaan halutessa koristella (kermavaahdolla), sitruunamelissan lehdillä ja vadelmilla. Tarjoillaan annoksina tai kokonaisena.


Syyskesän vadelmabooli

Booli voi yhtä hyvin tehdä myös alkoholittomaan viiniin, jolloin se käy kaikkien vieraiden nautittavaksi. Marjat voidaan lisätä booliin jäisinä, jolloin jääpaloja ei tarvita. Annoksesta tulee noin 2 litraa valmista boolia.

  • 1 pullo (75 cl) valkoviiniä
  • 2 pulloa (a 33 cl) makeaa omenasiideriä
  • 150 g vadelmia (punaherukoita, mansikoita)
  • 1/2 kurkku
  • 1 pullo (33 cl) maustamatonta kivennäisvettä
  • jääpaloja

Viini ja siideri sekoitetaan keskenään. Kurkku halkaistaan ja siivutetaan ohuiksi siivuiksi.

Marjat ja kurkkusiivut lisätään juoman joukkoon ja seoksen annetaan viilentyä jääkaapissa noin 20 minuutin ajan.

Juuri ennen tarjoilua lisätään jääkuutiot ja kivennäisvesi juoman joukkoon.

Pakastemarjoja käytettäessä juoma valmistetaan vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin marjat viilentävät juoman.

STT-IA
18.8.2000


Ajassa -sivulle