Herkutellaan nyt vadelmilla
Vadelman tarjonta on nyt parhaimmillaan. Marjasta saadaan normaalia vuotta parempi kokonaissato, noin 900 000 kiloa. Myös laatu on tänä vuonna hyvä.
Valtaosa maassamme viljellystä vadelmasta nautitaan tuoreeltaan. Sen käyttö kotisäilönnässä on kuitenkin lisääntymään päin.
Vadelmaunelma
Kääretortun pohja
30x40 cm
- 4 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Muna ja sokeri vaahdotetaan. Seokseen lisätään hyvin
sekoittaen vehnäjauho-leivinjauheseos. Seos levitetään tämän
jälkeen tasaisena leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paistetaan uunissa keskitasoilla 225 asteen lämmössä noin 7
minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä.
Paistettu pohja kumotaan sokeroidulle alustalle (esim.
voipaperille). Leivinpaperi poistetaan voitelemalla sitä kylmällä
vedellä.
Täyte ja koristelu
- 0,5 l valmista vaniljakastiketta
- 500 g vadelmia
- sitruunamelissan (tai mintun) lehtiä
- (2 dl kuohukermaa)
Vaahdotettu vaniljakastike levitetään tasaisesti
kääretorttupohjalle. Suurin osa vadelmista levitetään
kokonaisina vaniljakastikkeen päälle.
Torttu rullataan. Torttu voidaan halutessa koristella
(kermavaahdolla), sitruunamelissan lehdillä ja vadelmilla.
Tarjoillaan annoksina tai kokonaisena.
Syyskesän vadelmabooli
Booli voi yhtä hyvin tehdä myös alkoholittomaan viiniin, jolloin
se käy kaikkien vieraiden nautittavaksi. Marjat voidaan lisätä
booliin jäisinä, jolloin jääpaloja ei tarvita. Annoksesta tulee noin
2 litraa valmista boolia.
- 1 pullo (75 cl) valkoviiniä
- 2 pulloa (a 33 cl) makeaa omenasiideriä
- 150 g vadelmia (punaherukoita, mansikoita)
- 1/2 kurkku
- 1 pullo (33 cl) maustamatonta kivennäisvettä
- jääpaloja
Viini ja siideri sekoitetaan keskenään. Kurkku halkaistaan ja
siivutetaan ohuiksi siivuiksi.
Marjat ja kurkkusiivut lisätään juoman joukkoon ja seoksen
annetaan viilentyä jääkaapissa noin 20 minuutin ajan.
Juuri ennen tarjoilua lisätään jääkuutiot ja kivennäisvesi juoman
joukkoon.
Pakastemarjoja käytettäessä juoma valmistetaan vasta juuri
ennen tarjoilua, jolloin marjat viilentävät juoman.
STT-IA
18.8.2000
Ajassa -sivulle
|