Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kommersant -lehti:

Harjoituksesta tulikin tragedia



Vitkastelu ydinsukellusvene Kurskin pelastusoperaatiossa johtui siitä, että onnettomuutta pidettiin aluksi harjoituksena, kirjoittaa moskovalainen Kommersant -lehti.


Ydinsukellusveneen pelastusharjoitus oli suunniteltu jo toukokuussa. Sen piti tapahtua elokuisen sotaharjoituksen yhteydessä. Onnettomuus tapahtui kuitenkin ennen harjoitusta.

Kommersant toteaa, että "harjoitus" ei tällä kertaa onnistunut. Sukellusveneen miehistöä ei onnistuttu pelastamaan, ja nyt on jo epävarmaa, onko veneessä kukaan hengissä.

Juuri harjoituksen vuoksi laivaston johto kieltäytyi pitkään uskomasta, että oli tapahtunut todellinen onnettomuus, Kommersant väittää. Näin myös todelliset pelastustoimet myöhästyivät vuorokausia.

- Kaikki olisi ehkä ollut toisin, jos pelastustoimet olisi aloitettu lauantaina eikä tiistaina, kirjoittaa Kommersant. Lehti kertoo, että sotilassyyttäjä on nostanut jo asiassa syytteen.


Milloin Putinille kerrottiin?

Kommersant pohtii myös, milloin presidentti Vladimir Putin sai tiedon onnettomuudesta. Hän lähti lauantaina lomalle Sotshiin Mustanmeren rannalle.

Presidentin kansliasta kerrottiin Kommersantille, että päätös lähdöstä tehtiin viime tingassa. Lehti arvelee, että Putin lähti lomalle siitä huolimatta, että sai tiedon onnettomuudesta.

Kommersant ihmettelee kuitenkin, miksi Putin jatkaa lomaansa, vaikka on tapahtumassa suuronnettomuus ydinsukellusveneellä. Lehden mielestä ei riitä se, että presidentti sanoo pelastusmiehistön tekevän kaiken, minkä voi.

Kommersant toteaakin, ettei presidentti sen paremmin kuin armeijan tai laivaston johtokaan ota vastuuta pelastustoimista. Kaikki toteavat vain, että tilanne on kriittinen ja mahdollisuuksia vähän.

Lehti arvelee, että kun syyllistä joskus etsitään, sellaiseksi tehdään kapteeni Igor Dygalo, joka joutuu vastaamaan tiedotusvälineiden lukuisiin kysymyksiin.


Ei uskalleta sanoa totuutta

Izvestija ihmettelee puolestaan, ettei sotilasjohto uskalla kertoa kansalle totuutta. Lehden mukaan kysymyksessä on katastrofi, mutta valtion johto ei toimi sitä vastaavasti.

Korkeat virkamiehet ajattelevat enemmän omaa asemaansa kuin loukkuun joutunutta miehistöä, Izvestija syyttää.

- Pohjassa on maannut jo kauan meidän valtiokoneistomme, Izvestija kirjoittaa. Lehti sanoo, että venäläisen valtion peruspiirteinä ovat edelleenkin valhe ja pelko.

Nezavisimaja Gazeta väittää, että laivaston johto salaa jotain. Lehti epäilee, että harjoitusten aikana tehtiin virhe, joka johti traagisiin seurauksiin. Kukaan ei kuitenkaan halua tunnustaa virhettä, lehti sanoo.

STT-MH
18.8.2000


Ulkomaat -sivulle