Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAnalyytikot taivastelevat suuria kustannuksia

Soneran 3G pulittaa 50 miljardia Saksan UMTS-luvastaSoneran ja espanjalaisen Telefonican yhteisyritys 3G joutuu pulittamaan 8,4 miljardia euroa Saksan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon toimiluvasta. Markoissa summa nousee peräti 50 miljardiin.


Sonera on 3G:ssä mukana vajaan 43 prosentin siivulla, jolloin sen osuus luvan hinnasta kohoaa yli 21 miljardiin markkaan.

Tämä summa on liki kaksinkertainen Soneran viime vuoden liikevaihtoon nähden. Monet ehtivät ennakoida, että 3G joutuu heittämään Saksan toimilupahuutokaupassa pyyhkeen kehään kovien hintojen vuoksi.

Entuudestaan Soneralla on kolmannen sukupolven toimilupa Suomessa. Lisäksi se on 15 prosentin siivulla mukana Xfera-yhtiössä, joka sai vastaavan toimiluvan Espanjassa.

Saksan valtiolle kolmannen sukupolven eli UMTS-toimilupien huutokaupasta muodostui tuhti rahasampo, sillä myönnetyt kuusi lisenssiä toivat rahaa peräti 300 miljardin Suomen markan edestä. Summat on määrä käyttää Saksan valtionvelan maksuun.

Analyytikkopiireissä pilviin kohonneita lupahintoja hämmästeltiin, etenkin kun kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen pystyttäminenkin nielee vielä miljardeja.

Tosin Saksan UMTS-lupia pidetään elintärkeinä sellaisille eturivin operaattoreille, jotka haluavat toimia koko Euroopan alueella.

Varatoimitusjohtaja Kaj-Erik Relander ei kuitenkaan pidä hintaa Soneran kannalta liian kovana.

- Tietysti se on paljon rahaa, mutta toisaalta Saksa on Euroopan vaurain maa ja sen markkinat houkuttelevat. Pidän tätä onnistuneena pitkän aikavälin panostuksena, Relander kommentoi Soneran ratkaisua.

Sonera aikoo rahoittaa retkensä Saksan kolmannen sukupolven markkinoille myyntivoitoilla. Niitä yhtiö on kerännyt kauppaamalla osuuksia osakkuusyhtiöistään Yhdysvalloissa ja Turkissa.

- Myös myyntivoittomme ovat kaksinkertaiset viime vuoden liikevaihtoon nähden. Pelkästä operatiivisen toiminnan kassavirrasta emme tietenkään näitä panostuksia voisi tehdä, Relander sanoi.

Sonera ja Telefonica ovat kertoneet valmiudestaan ottaa 3G:hen mukaan muita operaattoreita, mikä keventäisi niiden kustannustaakkaa. Relanderin mukaan mitään päätöksiä ei vielä ole tehty, mutta hän uskoo halukkaita kumppaneita löytyvän.

- Sekä strategiset kumppanit että mahdolliset rahoittajat voivat tulla kysymykseen. Vielä ei kuitenkaan ole aika päättää näistä asioista, vaan nyt hankimme Telefonican kanssa ensin lisenssin ja maksamme sen, Relander tähdensi.


Sulattelu vienee kahdeksan vuotta

Merck Finckin tietoliikenneanalyytikko Theo Kitz arvioi uutistoimisto Reutersille, että huippukalliit UMTS-luvat lunastaneilta yhtiöiltä vie noin kahdeksan vuotta saada kassavirta positiiviseksi. Hän epäilee, jaksavatko sijoittajat odottaa niin pitkään.

- Uskon, että sijoittajat siirtävät rahojaan matkapuhelinvalmistajien, kuten Nokian ja Ericssonin osakkeisiin, Kitz totesi.

Soneran ja Telefonican 3G-konsortion ohella UMTS-lisenssien haltijoiksi tuli 173 huutokauppakierroksen jälkeen viisi muuta operaattoria. Nämä ovat Deutsche Telekomin tytäryhtiö T-Mobil ja Vodafonen Mannesmann Mobilfunk sekä E-Plus-Hutchison -yhteenliittymä, brittiläistaustainen Viag Interkom ja ranskalaistaustainen Mobilcom.

Aiemmissakin UMTS-lupien huutokaupoissa hinnat ovat kivunneet korkealle. Britanniassa toimiluvista pulitettiin huhtikuussa rahaa 220 miljardin markan edestä.

Saksan matkapuhelinmarkkinat ovat Euroopan kolmanneksi suurimmat Britannian ja Italian jälkeen. Kasvunäkymiä siellä pidetään hyvinä, koska matkapuhelintiheys Saksassa jää 34 prosenttiin eli varsin matalaksi moniin vertailumaihin nähden.

STT-MH
18.8.2000


Talous -sivulle