Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pohjois-Korea perustaa erityistalousalueen



Pohjois-Korea avaa talouttaan ulkomaailmalle perustamalla Kiinan tapaan erityistalousalueen.


Yhdessä eteläkorealaisen Hyundai-yhtymän kanssa kehiteltävä erityistalousalue perustetaan Kaesongin kaupungin lähistölle Koreoiden välisen demilitarisoidun vyöhykkeen tuntumaan.

Kiina aloitti pari vuosikymmentä sitten omat talousuudistuksensa perustamalla Shenzhenin erityistalousalueen Etelä-Kiinaan.

Hyundai-yhtymän valtuuskunta palasi loppuviikosta Pohjois-Koreasta, jossa se neuvotteli erityistalousalueesta Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin kanssa. Hyundai arvioi, että valtavan teollisuuspuiston ensimmäinen vaihe valmistuu vuoden sisällä.

Alkuvaiheessa erityisalueelle on määrä houkutella noin 200 työvoimavaltaista pienyritystä valmistamaan tekstiilejä, autonosia ja elektroniikkaa.

Teollisuuspuisto on niin lähellä Etelä-Korean rajaa, että Hyundain mukaan alueen raaka-aineen ja sähkönsaanti on helppo varmistaa. Sijainti takaa myös koulutetun työvoiman helpon saannin.


Pohjoiskorealaisille ehkä vapaa pääsy

Hyundai arvioi, että noin kahdeksan vuoden kuluttua erityistalousalueella toimii 850 yritystä, jotka työllistävät 22 000 pohjoiskorealaista. Tuolloin alueen vientitulojen arvellaan vastaavan noin 130 miljardia markkaa.

Hyundain edustajat kertoivat, että erityistalousalueen toimintasääntöjä ja -ehtoja hiotaan vielä. He arvioivat kuitenkin, että Pohjois-Korea tulee sallimaan kansalaistensa vapaan pääsyn kapitalistiselle alueelle.

Kiinan edesmennyt johtaja Deng Xiaoping aloitti talousuudistuksensa sallimalla erityistalousalueen perustamisen Shenzheniin Hongkongin rajan tuntumaan vuonna 1980.

Kiina ei ole kuitenkaan halunnut kansalaistensa joutuvan tekemisiin Hongkongin demokraattisten ja vapaamielisten ajatusten kanssa, ja pääsyä Shenzheniin on aina valvottu tiukasti. Kiinalaiset tarvitsevat vieläkin erityisluvan alueella käymiseen.

Pohjois-Korean salaperäinen johtaja Kim Jong Il on tänä vuonna ryhtynyt raottamaan eristyneen maansa ovea muulle maailmalle.

Näyttävin avaus tähän suuntaan oli historiallinen huippukokous kesäkuussa, jolloin Koreoiden johtajat tapasivat ensimmäisen kerran Korean sodan päättymisen jälkeen vuonna 1953.

Kim Jong Il teki pikavierailun Kiinaan juuri ennen tapaamistaan Etelä-Korean presidentin Kim Dae Jungin kanssa. Kiinalaiset kierrättivät Kimiä mm. tietokonetehtaassa pyrkien vakuuttamaan hänet siitä, että maan taloutta on mahdollista avata luopumatta kommunistisen puolueen ylivallasta.

STT-MH
18.8.2000


Ulkomaat -sivulle