Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Skandaalit uhkaavat maallistunutta Malesiaa



Juonitteluja, vallan väärinkäyttöä, lahjontaa ja laittomia seksisuhteita. Malesialaiset ovat saaneet kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana ainutlaatuisen kuvan maansa poliittisen johdon tempauksista, eikä kuva suinkaan ole mairitteleva.


Malesian entistä varapääministeriä Anwar Ibrahimia vastaan käydyissä kahdessa pitkässä oikeudenkäynnissä on esitetty syytöksiä ja paljastuksia, joilla voi olla pitkälle meneviä seurauksia koko maan tulevaisuudelle.

Anwar tuomittiin viime viikolla yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen homoseksuaalisuudesta. Huhtikuussa hänet ehdittiin jo tuomita kuuden vuoden vankeuteen vallan väärinkäytöstä.

Oikeudenkäynnit ovat olleet omiaan heikentämään malesialaisten uskoa vallanpitäjiin ja oikeusvaltioon. Etenkin maaseudulla ovat yksityiskohtaiset kuvaukset päättäjien ylilyönneistä herättäneet pahennusta. Toisten mielestä taas Anwar on syytön, ja oikeudenkäyntien lopputulos on päätetty jo ennakkoon.

Nykyisiä johtajia kohtaan heränneen vastustuksen odotetaan hyödyttävän Malesian suurinta oppositiopuoluetta, fundamentalististen muslimien PAS:ää. Puolue hallitsee jo kahta Malesian 13 osavaltiosta ja lisää koko ajan kannatustaan erityisesti vanhoillisella maaseudulla.

PAS:n tavoitteena on tehdä Malesiasta puhdas islamilainen valtio. Puolueen kannatuksen kasvu pakottanee myös hallitsevan Umno-koalition ottamaan yhä enemmän etäisyyttä aiempiin maallistuneisiin periaatteisiinsa.


Pyrrhoksen voitto

PAS:n vetovoima perustuu osittain siihen, että puolueen johtajiin liitetään sellaisia arvoja kuten vaatimaton ja oikeudenmukainen. Heitä ei epäillä lahjonnasta tai sukulaisten suosimisesta kuten esimerkiksi pitkäaikaista pääministeriä Mahathir Mohamadia.

Mahathirin osalta tilanne on ironinen. Oikeudenkäynnit päättyivät hänen kannalta voitollisesti, kun poliittisen kilpailijan Anwarin poliittinen ura käytännössä tuhoutui.

Anwar joutuu kärsimään tuomionsa peräjälkeen, joten hän vapautuu aikaisintaan vuonna 2009 - olettaen, että hänet palkitaan hyvästä käytöksestä. Tämän jälkeen on edessä vielä viiden vuoden jakso ennen kuin Anwar saa osallistua poliittiseen toimintaan. Tuolloin ex-varapääministeri on jo 66-vuotias.

Anwar valittaa päättäväisesti tuomioista, mutta ei edes itse usko muutoksiin korkeimmassa oikeudessa. Hän on kuitenkin vakuuttanut johdonmukaisesti syyttömyyttään ja sanonut oikeudenkäyntien olevan poliittisesti motivoituja.

Anwar kertoi oikeudenkäyntien jälkeen joutuneensa epäsuosioon sen jälkeen, kun hän oli kieltäytynyt myöntämästä laitonta taloudellista tukea pääministeri Mahathirin liikemiesystäville.

Malesian korruption vastaisen poliisin entinen päällikkö puolestaan todisti pääministerin määränneen hänet lopettamaan erästä toista ystävää koskevat tutkimukset.

Tuomari kuitenkin torjui tunnustukset ja Anwarin teoriat salaliitoista epärelevantteina. Oikeus ei myöskään taipunut puolustusasianajajien vaatimukseen kutsua pääministeri Mahathir todistamaan oikeudenkäynnissä.


Homous lahjontaa pahempi

Mahathir ei ole kommentoinut itseään kohtaan esitettyjä syytöksiä. Hänen asemansa uudenaikaisen Malesian isänä on kuitenkin tahriintunut monien kansalaisten silmissä.

Myös oikeuslaitoksen maine on kärsinyt. Nyt kysytään, kuinka on mahdollista että homoseksuaalisuudesta saa selvästi ankaramman tuomion kuin valta-aseman väärinkäytöstä.

Ihmetystä on herättänyt myös se, että Anwaria pahoinpidellyt poliisipäällikkö sai vain kahden kuukauden vankilatuomion. Anwar sai mukiloinnissa mustan silmän, jonka ansiosta hänen tapauksensa sai maailmanlaajuista julkisuutta.

Oikeudenkäynnit ovat herättäneet myös muita kysymyksiä. Anwarin tuomio perustui paljolti todistajanlausuntoihin, joiden antajat ovat sittemmin peruneet puheensa ja sanoneet joutuneensa poliisin painostamiksi. Myös muu todistusaineisto on asiantuntijoiden mukaan kyseenalaista.

Näin ollen ei ole ihmeellistä, että Anwarin kannattajat ovat jatkaneet mielenosoituksiaan tuomioiden jälkeenkin. Mielenosoitukset ovat kuitenkin olleet silmiinpistävän pieniä ja niiden arvellaan hiljalleen hiipuvan. Samalla Anwarin tapauksen arvellaan unohtuvan.

Anwarin vaimon Wan Azizah Ismailin vuonna 1998 perustamasta puolueesta ei myöskään ennusteta pitkäikäistä. Äärimuslimien PAS vaikuttaa siten ainoalta uhalta Mahathirille ja hänen Umno-koalitiolleen.

Kehitys huolestuttaa Malesian kiinalaisia, intialaisia ja muita ei-muslimeja, jotka muodostavat 40 prosenttia maan 22-miljoonaisesta väestöstä.

He seuraavat nyt jännittyneinä, kuinka paljon Mahathir antaa myöten islamin kannattajille houkutellessaan äänestäjiä takaisin tukijoukkoihinsa.

STT-IA
18.8.2000


Ulkomaat -sivulle