Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



British Telecom valtaa saksalaisen Interkomin

Brittiläinen puhelinyhtiö British Telecommunications (BT) vahvistaa jalansijaansa Saksan maaperällä. Yhtiö kertoi torstaina, että se aikoo korottaa omistuksensa saksalaisesta Viag Interkomista 90 prosenttiin.

Britannian suurimmalla puhelinyhtiöllä on jo hallussaan 45 prosenttia saksalaisyhtiöstä. Nyt se aikoo käyttää optiotaan ostaa toiset 45 prosenttia saksalaiselta energiayhtiö E.ON:ltä.

Kaupan hinnaksi tulee 6,7 miljardia euroa eli lähes 40 miljardia markkaa. Summalla BT saa haltuunsa Saksan kolmanneksi suurimman puhelinyhtiön, joka tarjoaa sekä lankapuhelin- että kännykkäliittymiä. Viag Interkom on vahvasti mukana myös parhaillaan käytävässä Saksan umts-huutokaupassa.

Kauppa on BT:n kolmas suuri hankinta Euroopassa lyhyen ajan sisällä. Yhtiö on ollut hiljattain ostoksilla Hollannissa ja Irlannissa.

Kasvun hintana on ollut yhtiön velkaantuminen. Osakemarkkinat ovat reagoineet velan paisumiseen, ja BT:n osake oli torstaina selvässä laskussa Lontoon pörssissä. Yhtiön strategia- ja kehitysjohtaja Pat Gallagher ei kuitenkaan murehdi asiaa.

- Olemme päättäneet saada sen (velan määrän) alas. Mutta olenko minä huolissani siitä? En, hän sanoi.

Sijoittajien epäluuloista huolimatta analyytikot olivat sitä mieltä, että BT:llä alkaa olla koossa vahvat aseet voimakkaasti kasvaville markkinoille. Yhtiön pääjohtaja Peter Bonfield lisäsi BT:n osoittaneen nyt, että koko Eurooppa on sen kotimarkkina-aluetta.


Saksalaisprofessori: Euron vahvistuminen edellyttää rakenneuudistuksia

Yhteisvaluutta euron kurssikehitys pysyy nuivana, elleivät suuret euromaat kykene toteuttamaan tarvittavia rakenteellisia uudistuksia. Näin arvioi

Saksan hallituksen talouspoliittisiin neuvonantajiin kuuluva professori Rolf Peffekoven. Hän uskoo, että Euroopan keskuspankki joutuu nostamaan ohjauskorkoaan kuluvan vuoden lopulla torjuakseen heikon euron aiheuttamia inflaatiopaineita.

- Niin kauan kuin euroalueen suuret taloudet eli Saksa, Ranska ja Italia viivyttelevät rakenneuudistuksissa, en usko myönteiseen käänteeseen euron kurssikehityksessä, Peffekoven totesi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Hänen näkemyksensä poikkeavat eräistä viimeaikaisista poliitikkojen ja analyytikkojen arvioista, joissa yhteisvaluutalla nähdään olevan nousupotentiaalia.

Peffekoven kiittelee verouudistuksia, jotka Saksan hallitus ajoi läpi heinäkuussa. Parhaillaan Saksassa puuhataan eläkejärjestelmän uudistamista, ja Peffekoven suhtautuu luottavaisesti hankkeen toteutumiseen.

- Eläkejärjestelmän ongelmat voidaan ratkaista vain perusteellisilla uudistuksilla, ei yksittäisillä keinoilla, Peffekoven tähdensi.


Maailman lääkemyynti kasvaa nopeasti

Maailman lääkemarkkinat kasvoivat vuodessa kymmenen prosenttia. Lääkkeitä myytiin 13 avainmarkkinalla yhteensä 216,2 miljardilla dollarilla eli 1 409 miljardilla markalla, arvioi terveydenhoitoalan tiedottamiseen keskittynyt IMS Health -yritys. IMS:n mukaan nämä 13 maata kattavat koko maailman lääkemarkkinoista noin 60 prosenttia.

Lääketeollisuuden rattaita pitää pyörimässä lähinnä Pohjois-Amerikan markkinat. Maailman suurimmilla lääkemarkkinoilla USA:ssa lääkkeiden myynti kasvoi 15 prosenttia ollen arvoltaan 91,2 miljardia dollaria.

Kanadassa kasvua oli peräti 17 prosenttia, mutta arvoltaan lääkekauppa oli isoveljeen verrattuna vain murto-osa, 5,3 miljardia.

Kakkospaikkaa hallussa pitävä Japani osti lääkkeitä 50,9 miljardilla, missä oli kasvua vuoden takaisesta viisi prosenttia.

Latinalaisen Amerikan lääketilausten viime vuosien laskutrendi kääntyi yhden prosentin kasvuksi. Lääkekauppaa käytiin siellä 12,9 miljardilla dollarilla.

Saksalla lääkekauppa oli arvoltaan 15 miljardia, Ranskassa 14 miljardia ja Italiassa sekä Iso-Britanniassa molemmissa reilut yhdeksän miljardia.

Eniten myyntiä lisännyt lääkeryhmä oli keskushermostolääkkeet, joille kasvua kertyi 14 prosenttia. Suurimpana ryhmänä pysyivät edelleen sydän- ja verisuonitauteihin käytettävät lääkkeet 42,2 miljardin dollarin vuosimyynnillä.

Koonnut: IA
18.8.2000


Talous-sivulle