Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyestiPaperituotteiden vienti puhkaisi 7 miljardia toukokuussa

Metsäteollisuustuotteiden kuukausivienti ylitti toukokuussa ensi kertaa 7 miljardin markan rajan. Metsäntutkimuslaitoksen Metlan kokoamien tietojen mukaan koko alkuvuoden viennin arvo oli 31 miljardia markkaa.

Se on 17 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Viime vuonna viennissä tehtiin uusi ennätys. Tänä vuonna vain huhtikuussa vienti notkahti paperiteollisuuden lakon vuoksi. Massa- ja paperiteollisuustuotteiden vientihinnat ovat olleet jo pidemmän aikaa nousussa.

Myös raakapuun tuonti jatkuu vahvana. Metlan mukaan toukokuussa tuonti oli 1,2 miljoonaa kuutiota, mikä on 38 prosenttia enemmän kuin viiden edeltäneen vuoden kuukausikeskiarvo.

Koko alkuvuoden tuonti jää kuitenkin miltei 10 prosenttia vähäisemmäksi kuin viime vuonna. Myös raakapuun tuonnissa tehtiin ennätys viime vuonna.


Nedeconin tappio syveni

Sähköisen kaupan konsulttipalveluita tarjoavan Nedeconin tulos painui selvästi miinukselle alkuvuonna. Tappio rahoituserien jälkeen oli tammi-kesäkuussa 8,5 miljoonaa markkaa, kun vuosi sitten mentiin punaiselle 0,6 miljoonan markan verran.

Yhtiön liikevaihto kasvoi selvästi ja oli 24,9 miljoonaa markkaa. Nedecon kertoo tavoittelevansa tälle vuodelle noin 70 miljoonan markan liikevaihtoa. Tähän on tarkoitus päästä orgaanisen kasvun ja yritysostojen avulla.

Nedeconissa luvataan nyt kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota kannattavuuteen. Koko vuoden tuloksen arvioidaan kuitenkin olevan tappiollinen tuotekehityksen, kansainvälistymisen ja yritysostojen vuoksi.


Osuuspankkiryhmä paransi selvästi

Osuuspankkiryhmän liikevoitto kasvoi vahvasti alkuvuonna. Tammi-kesäkuussa voittoa kertyi 393 miljoonaa euroa, yli 2,3 miljardia markkaa. Liikevoitto kasvoi viime vuoden vastaavasta ajasta 160 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen kasvu ilman kertaluonteisia eriä oli 36 prosenttia.

Tulosta kohensivat pankin mukaan rahoituskatteen, palkkiotuottojen ja osinkotuottojen kasvu sekä luottotappioiden vähentyminen. Rahoituskate kasvoi 11 prosenttia ja palkkiotuotot 35 prosenttia.

Pörssinoteeratun keskuspankki OKO:n liikevoitto nousi 110 miljoonaan euroon eli 654 miljoonaan markkaan. Kertaluonteisista tuloista riisuttu vertailukelpoinen liikevoitto parani 27 miljoonaa euroa eli 56 prosenttia.

Osuuspankkiryhmä kertoo, että tulokset ylittivät sen tavoitteet.


Benefonin tappio syveni

Puhelinvalmistaja Benefonin alkuvuoden tulos jäi odotettua heikommaksi uuden tuotteiston kehitysohjelman viivästymisen takia. Yhtiö arvioi tulosnäkymiensä paranevan kuitenkin selvästi vuoden toisella puoliskolla.

Yhtiön tulos rahoituserien jälkeen heikkeni vuodentakaisesta 30 prosenttia jääden tammi-kesäkuussa 39 miljoonaa markkaa eli 6,5 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Osakekohtainen tulos oli -8,3 markkaa, kun se vuosi sitten oli -6,4 markkaa.

Benefonin liikevaihto jatkoi sen sijaan kasvu-uralla. Alkuvuoden liikevaihto oli arvoltaan 179 miljoonaa markkaa eli 30 miljoonaa euroa, missä oli kasvua vuodentakaisesta 60 prosenttia. Yhtiö odottaa liikevaihtonsa kasvun edelleen kiihtyvän vuoden toisella neljänneksellä.

Benefon arvioi tulosnäkymiensä olevan vuoden loppupuolella selvästi alkuvuotta paremmat. Tulostason uskotaan kääntyvän nousuun ja loppuvuoden tuloksesta odotetaan selvästi positiivista. Yhtiön mukaan myös koko vuoden tulos saattaa nousta voitolliseksi.


Rahoitustarkastus alkaa julkaista rahastotietoa Internetissä

Rahoitustarkastus alkaa julkistaa Internet-sivuillaan kuukausittain tietoja suomalaisista sijoitusrahastoista. Rata kertoo yhteenlaskettujen pääomien jakaantumisen yksityishenkilöiden ja yhteisöjen välillä sekä rahastoyhtiöiden markkinaosuudet.

Edellisen kuukauden rahastotiedot löytyvät viimeistään seuraavan kuukauden 22. päivänä Ratan kotisivuilta osoitteesta www.rata.bof.fi.

Rahastoyhtiöt toimittivat ensimmäiset uusien määräysten mukaiset tiedot Rahoitustarkastukselle toukokuun lopun tilanteesta. Yhtiöt joutuvat nyt kertomaan jokaisen rahaston osalta myös kuinka suuri osa pääomista on tullut yksityishenkilöiltä.


Saunalahti kääntyi voitolle

Internet-operaattori Saunalahti käänsi alkuvuoden tuloksensa voitolle. Tulos rahoituserien jälkeen oli tammi-kesäkuussa 1,2 miljoonaa markkaa, kun vuodentakaisella vertailujaksolla tuli tappiota yli 11 miljoonaa markkaa.

Saunalahden mukaan yhtiön kannattavuus parani ennakoitua nopeammin. Syiksi se kertoi televerkon uusien palvelujen käyttöönoton sekä Jippii-mobiiliportaalin menestyksen Euroopassa.

Saunalahden liikevaihto paisui katsauskaudella 170 prosenttia ja oli 79,4 miljoonaa markkaa. Koko vuoden liikevaihdon odotetaan ylittävän 200 miljoonaa markkaa.

Saunalahden johto arvioi, että koko vuoden tulos on voitollinen. Osavuosikatsauksessa kuitenkin huomautetaan, että kansainvälistyminen vaatii toisella vuosipuoliskolla merkittäviä panostuksia ja investointeja.


F-Securen alkuvuosi jyrkästi tappiolla

Tietoturvayhtiö F-Secure teki alkuvuonna tappiota entistä rankemmin. Yhtiön tulos rahoituserien jälkeen vajosi 8,8 miljoonaa euroa eli 52,3 miljoonaa markkaa miinukselle tammi-kesäkuussa. Vuoden takaisella vertailujaksolla tappiota tuli 0,5 miljoonaa euroa eli 3,0 miljoonaa markkaa. Toisella neljänneksellä tappiot olivat hieman ensimmäistä pienemmät. F-Securen mukaan negatiivinen tulos oli "suunnitelmien mukainen" ja seurausta investoinneista.

F-Securen alkuvuoden liikevaihto, 17,9 miljoonaa euroa eli 106,4 miljoonaa markkaa, oli lähes kaksinkertainen viimevuotiseen verrattuna.

Yhtiön mukaan lukua pienensi SSH Communications Securityn kanssa meneillään oleva lisenssikiista. Jos kiistan ratkaisu viivästyy, se saattaa vaikuttaa myös vuoden viimeisen neljänneksen kannattavuustavoitteeseen, F-Secure arvioi.

Aikaisempien vuosien perusteella yhtiö odottaa kuitenkin voimakasta myynnin kasvua viimeisellä neljänneksellä.


Vaihtotaseen ylijäämä supistui kesäkuussa

Suomen vaihtotase oli kesäkuussa 2,3 miljardia markkaa ylijäämäinen. Vuotta aiemmin ylijäämää oli 4,1 miljardia markkaa. Kahdentoista kuukauden vaihtotaseen ylijäämä oli Suomen Pankin maanantaina julkistamien tietojen mukaan 45,4 miljardia markkaa.

Maksutaseen mukainen kauppataseen ylijäämä oli kesäkuussa 6,8 miljardia markkaa. Palvelutase oli sen sijaan 0,4 miljardia alijäämäinen.

Pääomanliikkeet olivat 6,3 miljardia markkaa vientivoittoiset. Suorina sijoituksina pääomaa vietiin nettomääräisesti 7,4 miljardia markkaa.

Suorat sijoitukset Suomesta ulkomaille olivat 6,9 miljardia markkaa. Valuuttavaranto supistui kesäkuussa 2,0 miljardia markkaa.

Koonnut: IA
18.8.2000


Talous-sivulle