Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Luonnonvarojen kulutus kasvaa Suomessa



Ympäristöklusterin tutkimusohjelmaan kuuluva raportti Luonnonvarojen kokonaiskäyttö Suomessa on ilmestynyt. Raportissa kuvataan luonnonvarojen käytön kehittymistä Suomen taloudessa ja luonnonvarojen käytön riippuvuuksia talouden rakenteista.


Suomen talouden luonnonvarojen kokonaiskäyttö eli se luonnonaineiden määrä, jonka ihminen ottaa käyttöönsä, muuntaa tai siirtää, on nykyisin yli 90 tonnia henkeä kohden vuodessa.

Kokonaiskäyttö on kasvanut vuodesta 1970 vuoteen 1997 lähes 40 prosenttia henkeä kohden ja on nyt samaa luokkaa kuin muissa teollisuusmaissa.

Kotimaisten luonnonvarojen käyttö on pysynyt tarkastelujaksolla jokseenkin samansuuruisena. Luonnonvarojen kokonaiskulutus on kuitenkin kasvanut, sillä vientituotteisiin käytetyt luonnonvarat ja luonnonvarojen tuonti ovat lisääntyneet.

Raportissa arvioidaan myös luonnonvarojen käytön suhdetta bruttokansantuotteeseen (materiaali-intensiteetti). Materiaali-intensiteetin supistuminen 1970-luvun alkupuolella merkitsi sitä, että yhdestä aineskilosta jalostettiin markkoja entistä tehokkaammin.

Kahden viime vuosikymmenen aikana luonnonvarojen käytön tehostuminen on selvästi hidastunut. Syynä on raportin mukaan erityisesti vientituotteisiin käytettyjen tuontiluonnonvarojen ja niihin liittyvien piilovirtojen voimakas kasvu 1990-luvulla.

Luonnonvarojen kokonaiskäyttö Suomessa korostaa ekotehokkuuden merkitystä. Hyvinvointia on pyrittävä tuottamaan mahdollisimman vähäisellä luonnonvarojen käytöllä ja ympäristön kuormittamisella. Luonnonvarojen käytön tehostamista tuetaan myös hallituksen kestävän kehityksen ohjelmassa, joka julkaistiin vuonna 1998.

Raportti on osa Oulun yliopiston Thule-instituutin vetämää tutkimusprojektia Ekotehokas Suomi, Luonnonvarojen kokonaiskäyttö ja sen vähentämismahdollisuudet Suomessa. Hankkeessa ovat Thule-instituutin lisäksi olleet mukana Geologian tutkimuskeskus, Joensuun yliopiston metsätieteellinen tiedekunta, Maatalouden tutkimuskeskus, Metsäntutkimuslaitos sekä Suomen ympäristökeskus.

Projekti kuuluu ympäristöministeriön klusteriohjelmaan, joka etsii uusia ympäristöä säästäviä keinoja.

IA
18.8.2000


Kotimaa -sivulle