Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sinilevämyrkkyjä vesilaitosten raakavesissä viime vuotta vähemmän



Suomen ympäristökeskuksen tutkimuslaboratorio on tutkinut myös tänä kesänä sinilevämyrkkyjen esiintymistä vesilaitoksilla.


Tutkitusta 33 raakavesinäytteestä vain kolmesta on löytynyt pieniä pitoisuuksia sinilevien tuottamia mikrokystiineitä eli maksaan haitallisesti vaikuttavia myrkkyjä. Vesilaitoksilta lähtevästä puhdistetusta vedestä niitä ei ole löytynyt lainkaan.

Vuonna 1999 tutkittiin yli 50 raakavesinäytettä ja mikrokystiineitä löytyi 37 prosentista näytteitä. Raakavesinäytteiden lisäksi viime kesänä löytyi pieniä mikrokystiinipitoisuuksia myös kolmesta verkostoon lähtevästä vesinäytteestä.

Pitoisuudet olivat kuitenkin korkeimmillaankin alle kymmenesosa Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjearvosta, joka on 1 µg/l (1 µg = gramman miljoonasosa).

SYKE on tutkinut jo kolmen kesän ajan sinilevien tuottamien mikrokystiinien pitoisuuksia vesilaitosten vesissä. Tämän kesän seurannassa on mukana yhdeksän vesilaitosta eri puolilta maata Turusta, Tampereelta, Raisio-Naantalista, Valkeakoskelta, Espoosta, Heinävedeltä, Savonlinnasta, Raumalta ja Lohjalta.

Näytteitä on tutkittu kuukausittain kesäkuun alusta lähtien. Tutkimus jatkuu vielä syyskuun ajan.

Pieniä mikrokystiinipitoisuuksia löytyi tänä kesänä kahden vesilaitoksen raakavesistä, Raumalla kahdesta näytteestä heinäkuussa ja Raisio-Naantalista kerran elokuussa. Tämän jälkeen näiltä laitoksilta on otettu näytteitä useammin.

Lisäksi Raisio-Naantalista on analysoitu tänä kesänä käyttöön otetuilla uusilla menetelmillä sinilevien tuottamia hermomyrkkyjä.

Sekä Rauman että Raisio-Naantalin raakavesien maksa- ja hermomyrkkypitoisuudet olivat alle 0,2 µg/l. Laitoksilta verkostoon johdetusta juomavedestä myrkkypitoisuuksia ei ollut osoitettavissa.

Käytetyillä tutkimusmenetelmillä pystytään osoittamaan jopa 0,02 µg/l myrkkypitoisuudet.

Tutkimusta rahoittavat Suomen ympäristökeskus, TEKES ja ympäristöministeriö.


Sinilevät runsastuneet sisävesillä

Avomerellä tuulet pitivät sinilevät yhä veteen sekoittuneina ja avomerellä ei havaittu sinilevälauttoja.

Rajavartioston maanantaisella lennolla Selkämerellä ja Suomenlahdella nähtiin vain vähäisiä määriä sinilevää veden pinnalla, mutta tiistaina Selkämerellä ja Merenkurkussa levien pintaesiintymiä ei enää havaittu.

Merentutkimuslaitoksen tutkimusalus Arandan ja ympäristöhallinnon tutkimusalus Muikun levähavainnot vahvistavat lentokartoitusten tulokset.

Veteen sekoittuneita sinileviä on ollut vain vähän Suomenlahdella, Ahvenanmerellä, Saaristomerellä sekä Selkämerellä. Tutkituissa vesinäytteissä yleisin sinilevä on myrkytön Aphanizomenon.

Rannikolla sinileviä havaittiin vähän. Sinileviä on vain vähän veteen sekoittuneena itäisellä Suomenlahdella. Saaristomeren ja Selkämeren havaintopaikoista sinileviä löytyi vähäisiä määriä Paraisten sisäsaaristosta.

Pintaveden lämpötilat ovat Suomenlahden, Ahvenanmeren ja Saaristomeren avomerialueella noin 16 astetta.

Sinileviä havaittiin alkuviikolla 57 seurantajärvessä. Viikkoa aiemmin leväesiintymiä löytyi vain 42 järvestä.

Erittäin runsaita esiintymät olivat kuudessa seurantajärvessä (Karjaan Högbensjö, Köyliönjärvi, Rymättylän Kirkkojärvi, Kangasalan Kirkkojärvi, Nokian Tottijärvi, Pirkkalan Vähäjärvi) ja runsaita kahdessatoista järvessä Lounais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Järvien pintaveden lämpötilat vaihtelevat 15-20 asteen välillä, mikä on asteen pari ajankohdan keskiarvoa korkeampi.

Mikäli tuulet tyyntyvät ja sää jatkuu yhä lämpimänä, sinileväesiintymät voivat lisääntyä viikonlopun aikana.

IA
18.8.2000


Kotimaa -sivulle