Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomessa lääkerahastoilla hyvä vastaanotto

Biotekniikan mahdollisuudet houkuttavat sijoittajia



Moni varovainen sijoittaja haistaa palaneen käryn kuullessaan iskulauseen "suurten mahdollisuuksien ala".


Maailman pörsseissä riittää Internet-yhtiötä, joiden kurssit kipusivat tämän iskulauseen voimalla ensin pilviin ja tulivat sitten ryminällä alas.

Kuluvan vuoden kurssipudotusten jälkeen sijoittajien nettihuumasta on jäljellä enää rippeet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö hohdokkaat kasvutarinat edelleenkin kiihottaisi rahakkaiden ihmisten mielikuvitusta.

Kiivaimman nettihuuman haihduttua yhä useamman sijoittajan katseet on suunnattu toiselle "suurten mahdollisuuksien alalle" eli biotekniikkaan.

Kun amerikkalainen talouslehti Business Week poimi toisen vuosineljänneksen menestyneimmät off shore -sijoitusrahastot, 20 parhaan joukossa oli 12 lääke- ja biotekniikkarahastoa.

Sijoittajien innostusta biotekniikkaan ovat lisänneet tänä vuonna saavutetut edistysaskelet ihmisen geeniperimän kartoituksessa.

Tosin maaliskuussa into vaihtui hetkellisesti paniikiksi, kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Britannian pääministeri Tony Blair julistivat, että geenikartoituksen tiedot pitäisi tehdä vapaasti kaikkien saataville.

Kommentit painoivat biotekniikkayhtiöiden kurssit rajuun laskuun. Yhdysvalloissa niiden markkina-arvosta suli lyhyessä ajassa sata miljardia dollaria. Viime kuukausina kurssit ovat taas kirineet ylöspäin, mutta alkuvuoden huippulukemiin ne eivät yllä.

- Biotekniikkayhtiöihin liittyy suuria riskejä, joten niiden kurssit heilahtelevat varmasti jatkossakin, Conventumin lääke- ja biotekniikkarahaston salkunhoitaja Jukka-Pekka Leppä toteaa.


Suomessa rahastoilla hyvä vastaanotto

Suomessa lääke- ja biotekniikkarahastot ovat vasta taipaleensa alussa. Conventumin Pharma lähti liikkeelle puolitoista vuotta sitten, ja nykyään rahastoja on kourallinen. Tuoreimpana tulokkaana joukkoon liittyy Leonian BioLife, jonka ennakkomerkintäaika päättyi tiistaina.

- Merkintöjä näyttäisi kertyvän kohtuullisesti, vaikka pörssissä on ollut viime aikoina levotonta. Kysyntää kyllä riittää, sillä tänä vuonna lääke- ja biotekniikkarahastoihin on tullut suhteellisesti eniten rahaa, rahastojohtaja Ahti Rautiainen Leoniasta kertoo.

Conventum Pharman salkunhoitajan Jukka-Pekka Lepän mukaan rahasto harkitsee tarkkaan, mihin biotekniikkayhtiöihin rahansa pistää.

Asiantuntijaryhmä auttaa haarukoimaan eri yhtiöiden tuotteista potentiaalisimmat.
- Pyrimme ottamaan salkkuumme hyvin vähän tappiollisten yhtiöiden osakkeita, Leppä korostaa.

Käytännössä kaikki suomalaiset rahastot sijoittavat myös perinteiseen lääketeollisuuteen tasapainottaakseen biotekniikkayhtiöihin liittyviä riskejä.

Esimerkiksi Leonia BioLifen sijoituksista sekä biotekniikka että lääketeollisuus muodostavat pääsääntöisesti 40 prosentin siivut ja muu terveydenhuoltoala 20 prosenttia.

Lääketeollisuutta voi luonnehtia hyväksi riskien tasaajaksi, sillä rohdot käyvät kaupaksi silloinkin, kun taloudessa eletään laskusuhdannetta. Lisäksi tulevina vuosina ihmiset syytävät lääkkeisiin yhä enemmän rahaa väestön ikääntyessä ja vaurastuessa.

- Kaiken kaikkiaan viime vuodet ovat olleet lääketeollisuudelle hyvää aikaa. Markkinoille on tullut runsaasti uusia lääkeitä, joissa hinnat ovat hyvät ja patenttisuoja voimassa, erään pankkiiriliikkeen lääkeanalyytikko toteaa.

STT-MH
18.8.2000


Talous -sivulle