Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysInflaatio heinäkuussa 3,7 prosenttiaKuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 3,7 prosenttia. Inflaatio nopeutui hieman, sillä kesäkuussa se oli 3,5 prosenttia. Nopeutuminen johtui erityisesti korkojen noususta.


Bensiinin korkea hinta nosti edelleen eniten inflaatiota heinäkuussa, 0,9 prosenttiyksikköä. Korkojen nousu lisäsi inflaatiota 0,5 prosenttiyksikköä, kuten myös asuntojen ja vuokrien kallistuminen.

Myös kevyt polttoöljy, ravintolapalvelut, julkinen liikenne, paikallispuhelut sekä alkoholijuomat kallistuivat viime vuoden heinäkuusta tämän vuoden heinäkuuhun.

Inflaatiota hillitsi heinäkuussa käytettyjen autojen, matkapuheluiden ja vihannesten halpeneminen. Myös sähkön hinta laski.

Kesäkuusta heinäkuuhun kuluttajahinnat pysyivät keskimäärin ennallaan, vaikka korot nousivat ja televisiolupa, paikallispuhelut sekä asunnot kallistuivat.

Toisaalta alennusmyynnit laskivat vaatteiden ja jalkineiden hintoja. Vihannekset ja bensiinikin halpenivat hieman.


EU-maiden inflaatio kesäkuussa 2,1 prosenttia

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan EU-maiden inflaatio oli kesäkuussa 2,1 prosenttia. Inflaatio kiihtyi, sillä toukokuussa se oli 1,7 prosenttia.

EU-maiden nopein inflaatio oli edelleen Irlannissa, 5,4 prosenttia ja hitain Britanniassa, 0,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli kesäkuussa 3,1 prosenttia. EMU-maiden inflaatio oli kesäkuussa 2,4 prosenttia.

Heinäkuussa Suomen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (1996=100) pisteluku oli 106,9 ja vuosimuutos 2,9 prosenttia. Kesäkuusta heinäkuuhun indeksi laski 0,5 prosenttia.

IA
18.8.2000


Talous -sivulle