Hedelmäsokeria nälän hillintään
Fruktoosin eli hedelmäsokerin nauttiminen muutama tunti ennen ateriaa vähentää nälkää, joten sokerin voi sanoa auttavan painonhallinnassa.
Reilut kymmenen vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kaksi tuntia
ennen ruokailua nautittu 50 gramman annos fruktoosia hillitsee nälkää niin,
että aterialla ruoan kulutus pienenee jopa 500 kalorilla.
50 grammasta hedelmäsokeria saa noin 200 kaloria energiaa. Danisco Sweeteners on
käynnistämässä uusintatutkimusta fruktoositankkauksen vaikutuksista
aterialla nautittuun kalorimäärään.
- Uusi tutkimus käynnistyy tämän vuoden puolella Englannissa, kertoo
Danisco Sweetenersin Pohjois-Euroopan alueen myyntipäällikkö Taina Siukola.
Hänen mukaan painonhallinnasta on tullut yhä keskeisempi osa ihmisten
kokonaisvaltaista terveydenhoitoa ja siksi fruktoosin merkitystä siinä on
syytä tutkia tarkemmin.
Fruktoosi pitää nälän loitolla esimerkiksi glukoosia eli rypälesokeria
paremmin, sillä fruktoosin avulla veren sokeri- ja insuliinitasoa pysyy
pitempään vakaana. Näiden tasojen nopeilla vaihteluilla on todettu olevan
näläntunnetta ja ruokahalua lisääviä vaikutuksia.
Fruktoosilla on myös
muita painonhallintaa tukevia ominaisuuksia. Sen aineenvaihdunta vaatii
enemmän enrgiaa kuin tavallisen sokerin, joten suurempi osa sen
sisältämistä kaloreista vapautuu lämpönä.
Makea sokeri maun pyöristäjänä
Hedelmäsokeri on makein luonnossa esiintyvistä hiilihydraateista. Siinä on
yhtä paljon energiaa kuin tavallisessa sokerissa, mutta se on jopa 1,8
kertaa makeampaa, joten sen käyttömäärät ovat pienempiä.
Makeimmillaan
fruktoosi on sellaisenaan kiteisenä sekä kylmissä, happamissa esimerkiksi
marja- ja hedelmäpohjaisissa ruuissa ja juomissa. Fruktoosilla on kyky
peittää kitkeriä ja metallisia makuja sekä esimerkiksi keinotekoisten
makeuttajien jälkimakuja.
- Suomalainen elintarviketeollisuus on lisännyt hedelmäsokerin käyttöä
raaka-aineena huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana, kertoo
Siukola.
Hänen mukaan erityisesti meijeriteollisuus käyttää fruktoosia kevytjogurttien makeuttajina.
- Fruktoosi antaa hyvin täyteläisyyttä tuotteille, joissa on vain vähän rasvaa, huomauttaa Siukola.
Suomessa myytävä hedelmäsokeri valmistetaan kotimaisesta sokerijuurikkaasta
erottamalla siitä sakkaroosi eli tavallinen sokeri ja pilkkomalla
liuosmuodossa oleva sokeri entsymaattisesti fruktoosiksi ja glukoosiksi ja
kiteyttämällä lopuksi fruktoosi liuoksestaan.
FF-IA
18.8.2000
Ajassa -sivulle
|