Täytetään piiraita ja ohukaisia kesän ja syksyn herkkuantimilla
Me suomalaiset saamme kokea neljä vuodenaikaa; kevään, kesän, syksyn ja talven. Eräs kaukaisella mantereella asuva suomalainen onkin kertonut kaipaavansa erityisesti synnyinmaan selkeätä vuodeaikojen vaihtelua.
Vuodenajat merkitsevät meille myös kunkin sesongin tuoreita raaka-aineita, joita on mukava hyödyntää ruoanlaitossa. Neljä vuodenaikaa kattava Kodin ruokavuosi -keittokirja on juuri ilmestynyt Valion julkaisemana.
Ruokaohjeet ja kuvausruoat ovat laatineet Mervi Melasniemi, Anneli Pessala, Marke Pouttu ja Jaana Salomäki. Ruokakuvat ovat Mikko Oksasen ja Kristiina Hemmingin käsialaa ja ulkoasun suunnittelu Arja Vatasen.
Nyt on aika leipoa esimerkiksi mustikka- ja omenapiirakkaa.
Savukalapiiras maistuu myös kesältä ja sieniä voi hyödyntää
pitkälle syksyyn vaikkapa ohukaisten täytteenä.
Savukalapiiras
8 annosta
Pohja:
- 100 g voita
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl 15 prosenttista ruokakermaa
Täyte:
- 200 g purjoa
- 1 rkl voita
- 200 g ruodotonta savukalaa, esim. lohta tai siikaa
- 1/2 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia
- 150 g pastajuustoa
- 3 munaa
- noin 1 1/2 dl ruokakermaa
- 1/4 tl valkopippuria
Nypi pehmeän voin joukkoon jauhot ja lisää lopuksi kerma
nopeasti sekoittaen. Levitä taikina halkaisijaltaan 27 cm:n
voideltuun piirasvuokaan.
Kypsennä huuhdottu ja viipaloitu purjo voissa pehmeäksi.
Yhdistä täytteen ainekset ja kaada täyte pohjalle. Paista 200
asteessa noin puoli tuntia eli, kunnes täyte on hyvin hyytynyt
ja pinta kauniisti ruskistunut.
Mustikkapiiras
12 annosta
- 100 g voita
- 3/4 dl sokeria
- 1 muna
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruis- tai kaurahiutaleita
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
- 2 dl kermaviiliä
- 1 muna
- 3/4 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 4-5 dl mustikoita
- (2 tl perunajauhoja)
Vatkaa voi ja sokeri. Lisää muna sekä kuivat aineet. Levitä
seos uunivuokaan (halkaisija 27-30 cm).
Sekoita kermaviiliin muna ja sokerit. Ripota pohjataikinalle
mustikat. (Jos käytät pakastemustikoita, lisää niihin 2 tl
perunajauhoja.) Kaada päälle kermaviiliseos. Kypsennä 200
asteessa noin 30 minuuttia.
Sienimuhennoksella täytetyt ohukaiset
10 annosta
- 2 munaa
- 5 dl maitoa
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 25 g voita sulatettuna
Sienimuhennos:
- 1/2 dl suolattuja sekasieniä tai 1 l tuoreita sieniä
- 1 sipuli hienonnettuna
- 25 g voita
- 3/4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl kuohukermaa
- 3 dl maitoa
- 1/2 rkl kirveliä
- mustapippuria myllystä
Pinnalle:
Yhdistä kulhossa munat, maito, kuivat aineet ja sulatettu voi.
Anna turvota 30 minuuttia. Paista isoja ohukaisia molemmin
puolin voissa paistinpannulla.
Valmista muhennos. Hienonna sienet ja sipuli (liota suolasienet
ennen käyttöä). Paista voissa, kunnes sienistä irronnut neste
on haihtunut. Ripottele sienten päälle jauhot ja sekoita.
Kaada kerma ja maito pannulle. Anna kiehua kypsäksi ja kunnes seos
on muhennosmaisen paksua. Mausta. Lisää halutessasi suolaa.
Nostele täytettä ohukaisille ja rullaa. Laita ohukaiset
uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kuorruta
uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa raikkaan
salaatin kanssa.
Vinkki:
Sienimuhennos sopii erinomaisesti myös lämpimien voileipien
päällysteeksi, munakkaan täytteeksi, perunoiden kanssa tai
kyljysten lisukkeeksi.
Omenapiirakka
noin 24 annosta
- 200 g voita
- 3 dl sokeria
- 3 munaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 pussi (80 g) jauhettua hasselpähkinää tai mantelia
- 1 rkl kanelia tai kardemummaa
- 2 dl rasvatonta, maustamatonta a-jogurttia
Täyte:
- 4 isoa hapanta omenaa (750 g)
- 1 rkl kanelia
- sokeria tai juoksevaa hunajaa
Tarjoiluun:
- vanilja-jogurttikastiketta
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat, kuivat aineet
sekä jogurtti. Levitä seos uunipannulle leivinpaperin päälle.
Kuori omenat, poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ja
levitä ne pohjan päälle. Ripota pinnalle kanelia sekä halutessasi
sokeria tai hunajaa.
Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen
kera.
Raikas vaniljajogurttikastike
- 2 dl rasvatonta, maustamatonta a-jogurttia
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 tl sokeria
Sekoita ainekset keskenään.
STT-IA
18.8.2000
Ajassa -sivulle
|