Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Täytetään piiraita ja ohukaisia kesän ja syksyn herkkuantimilla



Me suomalaiset saamme kokea neljä vuodenaikaa; kevään, kesän, syksyn ja talven. Eräs kaukaisella mantereella asuva suomalainen onkin kertonut kaipaavansa erityisesti synnyinmaan selkeätä vuodeaikojen vaihtelua.


Vuodenajat merkitsevät meille myös kunkin sesongin tuoreita raaka-aineita, joita on mukava hyödyntää ruoanlaitossa. Neljä vuodenaikaa kattava Kodin ruokavuosi -keittokirja on juuri ilmestynyt Valion julkaisemana.

Ruokaohjeet ja kuvausruoat ovat laatineet Mervi Melasniemi, Anneli Pessala, Marke Pouttu ja Jaana Salomäki. Ruokakuvat ovat Mikko Oksasen ja Kristiina Hemmingin käsialaa ja ulkoasun suunnittelu Arja Vatasen.

Nyt on aika leipoa esimerkiksi mustikka- ja omenapiirakkaa. Savukalapiiras maistuu myös kesältä ja sieniä voi hyödyntää pitkälle syksyyn vaikkapa ohukaisten täytteenä.


Savukalapiiras

8 annosta

Pohja:

  • 100 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl 15 prosenttista ruokakermaa

Täyte:

  • 200 g purjoa
  • 1 rkl voita
  • 200 g ruodotonta savukalaa, esim. lohta tai siikaa
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia
  • 150 g pastajuustoa
  • 3 munaa
  • noin 1 1/2 dl ruokakermaa
  • 1/4 tl valkopippuria

Nypi pehmeän voin joukkoon jauhot ja lisää lopuksi kerma nopeasti sekoittaen. Levitä taikina halkaisijaltaan 27 cm:n voideltuun piirasvuokaan.

Kypsennä huuhdottu ja viipaloitu purjo voissa pehmeäksi. Yhdistä täytteen ainekset ja kaada täyte pohjalle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia eli, kunnes täyte on hyvin hyytynyt ja pinta kauniisti ruskistunut.


Mustikkapiiras

12 annosta

  • 100 g voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 muna
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruis- tai kaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 muna
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4-5 dl mustikoita
  • (2 tl perunajauhoja)

Vatkaa voi ja sokeri. Lisää muna sekä kuivat aineet. Levitä seos uunivuokaan (halkaisija 27-30 cm).

Sekoita kermaviiliin muna ja sokerit. Ripota pohjataikinalle mustikat. (Jos käytät pakastemustikoita, lisää niihin 2 tl perunajauhoja.) Kaada päälle kermaviiliseos. Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Sienimuhennoksella täytetyt ohukaiset

10 annosta

  • 2 munaa
  • 5 dl maitoa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 25 g voita sulatettuna

Sienimuhennos:

  • 1/2 dl suolattuja sekasieniä tai 1 l tuoreita sieniä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 25 g voita
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 dl maitoa
  • 1/2 rkl kirveliä
  • mustapippuria myllystä

Pinnalle:

  • juustoraastetta

Yhdistä kulhossa munat, maito, kuivat aineet ja sulatettu voi. Anna turvota 30 minuuttia. Paista isoja ohukaisia molemmin puolin voissa paistinpannulla.

Valmista muhennos. Hienonna sienet ja sipuli (liota suolasienet ennen käyttöä). Paista voissa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ripottele sienten päälle jauhot ja sekoita.

Kaada kerma ja maito pannulle. Anna kiehua kypsäksi ja kunnes seos on muhennosmaisen paksua. Mausta. Lisää halutessasi suolaa.

Nostele täytettä ohukaisille ja rullaa. Laita ohukaiset uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kuorruta uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki:
Sienimuhennos sopii erinomaisesti myös lämpimien voileipien päällysteeksi, munakkaan täytteeksi, perunoiden kanssa tai kyljysten lisukkeeksi.


Omenapiirakka

noin 24 annosta

  • 200 g voita
  • 3 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 pussi (80 g) jauhettua hasselpähkinää tai mantelia
  • 1 rkl kanelia tai kardemummaa
  • 2 dl rasvatonta, maustamatonta a-jogurttia

Täyte:

  • 4 isoa hapanta omenaa (750 g)
  • 1 rkl kanelia
  • sokeria tai juoksevaa hunajaa

Tarjoiluun:

  • vanilja-jogurttikastiketta

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat, kuivat aineet sekä jogurtti. Levitä seos uunipannulle leivinpaperin päälle.

Kuori omenat, poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ja levitä ne pohjan päälle. Ripota pinnalle kanelia sekä halutessasi sokeria tai hunajaa.

Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.


Raikas vaniljajogurttikastike

  • 2 dl rasvatonta, maustamatonta a-jogurttia
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 tl sokeria

Sekoita ainekset keskenään.

STT-IA
18.8.2000


Ajassa -sivulle