Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kekkonen hallitsee tietokirjasyksyä



Syksyn kotimaisen tietokirjallisuuden ehdoton ykkösaihe on Urho Kekkonen.


Syyskuussa tulee kuluneeksi sata vuotta hänen syntymästään, ja juhlavuosi on kirvoittanut kirjamarkkinoille niin elämäkertoja, kirjekokoelmia kuin huumorikirjallisuuttakin.

Käännöspuolella ilmestyy jälleen eräitä filosofian tärkeitä klassikkoteoksia suomeksi.

Juhani Suomen kirjoittama laaja Kekkosen elämäkertasarja saa päätöksensä. Vuosia 1976-81 käsittelevä Umpeutuva latu on sarjan kahdeksas osa. Myös Ari Uinon toimittama Kekkos-kirjasarja jatkuu teoksella Viidesti pääministeri.

Paavo Haavikko on toimittanut Kekkosen elämäkerran otsikolla Tämä minun ankara vuosisatani. Kirjeistään kuulun presidentin itse saamista kirjeistä ovat Pekka Lähteenkorva ja Jussi Pekkarinen koonneet kirjan Kirjeitä myllärille.

Vesa Sisättö, Anu Ala-Korpela ja Mikko Metsämäki ovat kirjoittaneet Operaatio Kekkosen. Se on nuoren sukupolven huumoripitoinen näkemys presidentistä. Koottuna julkaistaan myös Tasavallan viralliset Kekkosvitsit.

Myös Sylvi Kekkosta muistetaan. Hänen elämästään on nyt tehty ensimmäinen perusteellinen elämäkerta. Sen kirjoittaja on Anne Mattsson. Aino Suhola kirjoittaa Sylvi Kekkosen elämästä kirjassaan Luja ja urhoollinen sydän.


Poliittisia ja muita muisteluita

Kekkos-teosten ohella presidenttiys on muutoinkin paljon esillä syksyn kirjoissa.

Esko Aho muistelee viime maaliskuun vaaleja kirjassaan Kolme kierrosta. Vaaleja analysoidaan myös Pekka Isotaluksen ja Eeva Aarnion toimittamassa Presidentti 2000 -teoksessa.

Alpo Rusi muistelee kuutta vuottaan presidentti Ahtisaaren ulkopoliittisena neuvonantajana kirjassa Mariankadun puolelta.

Ahtisaaren henkilökohtainen raportti Kosovon neuvotteluista ilmestyy marraskuussa. Toimittajana Rauha Kosovoon -kirjassa on Paavo Keisalo. Syksyn poliittisia muistelijoita on myös Kalevi Sorsa, jolta ilmestyy teos Ajankuvia.

Myös kulttuuripersoonien elämäkertoja ja muistelmia ilmestyy tänäkin syksynä runsaasti.

Annukka Talvela on kerännyt lisää miehensä Martti Talvelan kirjoituksia kokoelmaan Maailma on kovin suuri. Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran elämään paneudutaan Pekka Hakon kirjassa Unien lahja. Laulaja ja laulunopettaja Mirjam Helinistä kirjoittaa Hannu-Ilari Lampila.

Paljastusten aakkoset juhlistaa tanssija Jorma Uotisen 30-vuotistaiteilijajuhlaa. Kaksi kertaa kauemmin kestäneen taiteilijajuhlan kunniaksi ilmestyvät Lasse Pöystin muistelmat yksissä kansissa.

Taiteilija Tapio Wirkkalan elämäntyötä muistetaan suurteoksella samaan aikaan kun hänen tuotantoaan esitellään laajasti Taideteollisuusmuseossa Helsingissä.


Filosofian klassikoita

Käännöskirjallisuuden puolella kunnostautuvat erityisesti pienemmät erikoiskustantamot jälleen julkaisemalla filosofian perusteoksia.

Gaudeamus julkaisee Aristoteleen Topiikan ja Sofistiset kumoamiset, René Descartesin Teokset I ja John Stuart Millin Utilitarismin. Jean-Jacques Rousseaun Tutkielma ihmisten välisen eriarvoisuuden alkuperästä ja perusteista ilmestyy Vastapainolta.

Loki julkaisee romantiikan ajan neron Friedrich Hölderlinin kirjoituksia teatterista ja filosofiasta. Huomautuksia Sofokleen kääntämisestä -teoksen on suomentanut ja johdannon kirjoittanut Esa Kirkkopelto.

Otavalla on syksyn ohjelmassa vuonna 1963 englanniksi ilmestynyt Georg Henrik von Wrightin moraalifilosofinen tutkielma Hyvän muunnelmat.

Otavan uudessa Suuret filosofit -sarjassa on 24 osaa ja yhtä monta filosofia Aristotelestä Wittgensteiniin. Noin 70-sivuiset kirjaset tarjoavat johdannon kunkin filosofin elämään ja ajatteluun.

STT-MH
18.8.2000


Ajassa -sivulle