Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Useat biotekniikkayhtiöt tarjoavat pelkkiä lupauksia



Suomalaisilla riitti tänä kesänä ihmettelemistä, kun Helsingin pörssiin listautui yhtiö, jolla ei ollut esittää markkaakaan liikevaihtoa.


Kyseinen yhtiö, Biotie Therapies oli Helsingin pörssin biotekniikkatulokas, joka saanee varsin pian seuraajia.

- Muualla maailmassa, etenkin Yhdysvalloissa Biotien kaltaisten yhtiöiden listautumiset eivät ole harvinaisia, Conventumin lääke- ja biotekniikkarahaston salkunhoitaja Jukka-Pekka Leppä korostaa.

Biotekniikkaan satsaaville sijoittajille maailman pörsseissä on pilvin pimein tarjolla aloittelevia yrityksiä, jotka voivat toistaiseksi antaa vain hohdokkaita tulevaisuuden lupauksia.

Yhdysvalloissa pitemmälle ehtineet biotekniikkayhtiöt pyörittävät jo miljardibisneksiä, mutta nekin tutkivat ja tuottavat päätyökseen uusia lääkekandidaatteja.

- Pörssimaailman puhutuimmat biotekniikkayhtiöt löytyvät Atlantin takaa, mutta kyllä Euroopassakin satsataan merkittävästi alan tutkimukseen. Ei siis voi suoraan sanoa, että Yhdysvalloissa oltaisiin edellä, nimettömänä pysyttelevä lääkealan analyytikko toteaa.


Kaikki eivät voi keksiä ihmelääkettä

Saksalaisen Lion Biosciencen menestyksekäs listautuminen viime viikolla osoitti, että sijoittajilla riittää kiinnostusta myös eurooppalaisiin biotekniikkayhtiöihin. Heinäkuun alun jälkeen eurooppalaisyhtiöt ovat koonneet osakeanneillaan rahaa yli 850 miljoonaa dollaria.

- Sijoittajilla on ollut Euroopassa selvästi vähemmän valinnanvaraa biotekniikkayhtiöissä kuin Yhdysvalloissa. Markkinoilla riittää siis tilaa uusille tulokkaille, Zürichissä toimiva salkunhoitaja Christian Prinz totesi uutistoimisto Reutersille.

Valtaosa biotekniikkayhtiöistä myy kehittämänsä tuotteet aikanaan suurille lääkejäteille. Onnistuneet kaupat tuovat niille läjäpäin rahaa. Yhteistyö hyödyttää myös lääkejättejä, jotka tällä tavoin voivat "ulkoistaa" bioteknistä tutkimustaan.

Biotekniikkayhtiöiden osakekurssit koostuvat lähes tyystin tulevaisuuden odotuksista. Tämä tarkoittaa, että edessä on tuntuva kurssipudotus, jos niiden tutkimushankkeet takkuilevat tai raukeavat tyhjiin.

Ja vaikka biotekniikkaan sisältyy lupaavia näköaloja, läheskään kaikki alalla toimivat yhtiöt eivät lopulta kykene kehittämään käänteen tekevää ihmelääkettä. Analyytikot arvioivatkin, että useat nykyisistä biotekniikkayhtiöistä ovat menneet nurin muutaman vuoden kuluessa.

STT-MH
18.8.2000


Talous -sivulle