Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKekkonen keksi neuvostojohtajille erikoisen lahjan

Lenin-museo valottaa UKK:n idänsuhteitaPresidentti Urho Kekkonen halusi yhdellä lukuisista Neuvostoliiton-matkoistaan lahjoittaa isännilleen jotain erikoista. Hän sai mukaansa Lenin-museosta Tampereelta Leninin Suomessa käyttämän kävelykepin, jonka tilalle itänaapuri sittemmin lahjoitti kopion.


- Lenin käytti keppiä piileskellessään syksyllä 1917 Helsingissä Töölönkadulla Blomqvistin pariskunnan luona. Hän tekeytyi kaupungille mennessään vanhaksi ukoksi, joka köpötteli kepin kanssa.

Näin kertoo museolehtori Leena Kakko Lenin-museosta. Hän on saanut viime aikoina perehtyä tavallista tarkemmin UKK:n ja Leninin yhteyksiin, sillä museossa on avattu aiheeseen liittyvä erikoisnäyttely. Kekkonen ja Lenin -näyttely jatkuu 29. lokakuuta asti.

Lenin asui Blomqvistien luona nelisen kuukautta. Hänen kävelykeppinsä päätyi Tampereelle, kun Emilia-rouva lahjoitti sen ja muutamia huonekaluja museoon.

UKK:n käsistä keppi siirtyi Moskovan Lenin-keskusmuseoon. Sieltä toimitettiin 40 vuotta täyttävälle Tampereen Lenin-museolle kepin kopio vuonna 1986. Alkuperäinen keppi pölyttyy nykyisin suljetun Lenin-keskusmuseon varastossa.


UKK sai maanäytteen Leninin syntymäpaikasta

Kekkonen ei koskaan tavannut Leniniä henkilökohtaisesti. Hän joutui kuitenkin usein tekemisiin itänaapurin kulttihahmon muiston ja historiallisen perinnön kanssa.

Venäläiset mm. lahjoittivat UKK:lle pieneen rasiaan sijoitetun maanäytteen Leninin syntymäkaupungista Uljanovskista. Tampereen näyttelyssä on myös esillä Kekkoselle annettu Lenin-atomijäänmurtajan pienoismalli.

Vuonna 1964 Kekkonen sai Leninin kunniamerkin. Kiitospuheessaan hän totesi, että Leninin merkitys Suomen itsenäisyyden tunnustamisessa on ratkaiseva. Leninin rauhanpalkinto UKK:lle myönnettiin 1980.

Tampereen suppea mutta kiinnostava näyttely esittelee myös muutamia Kari Suomalaisen pilapiirroksia.

Yhdessä niistä kommentoidaan UKK:n vierailua Englantiin vuonna 1961. Siinä adjutantti komentaa apupoikaa liimaamaan Lontoo-tarran matkalaukun lännenpuoleiseen kylkeen, sillä toinen sivu on jo täynnä. Itäpuolen kylki on tosiaan pullollaan tarroja Moskovasta Leningradiin, Tashkentiin ja Sverdlovskiin, joukossa yksi yksinäinen Stockholm.

Näyttelyyn on saatu aineistoa mm. Suomen Kansallismuseon Kekkosen kokoelmista, Tamminiemestä UKK:n arkistosta ja Venäjän valtion historiallisesta museosta.

STT-IA
15.9.2000


Ajassa -sivulle