Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yhtiö hakenut toimilupaa seitsemässä maassa

Sonera rahoittaa 3G-investointeja myyntituotoilla



Sonera pyrkii merkittäväksi kolmannen sukupolven matkapuhelinoperaattoriksi Suomen lisäksi ainakin Euroopassa. Kotimarkkinan lisäksi yhtiö on tähän mennessä varmistanut mukaan pääsyn operaattoriksi Espanjan ja Saksan markkinoilla.


Sonera on ilmoittanut tavoittelevansa kolmannen sukupolven matkapuhelintoimilupaa yhteistyökumppanien kanssa lisäksi Italiassa, Ruotsissa, Norjassa ja Sveitsissä.

Sonera rahoittaa kolmannen sukupolven matkapuhelininvestointeja talous- ja rahoitusjohtaja Kim Ignatiuksen mukaan myyntivoitoilla ja siirtämällä pääomia toisen sukupolven verkoista kolmannen sukupolven verkkoihin.

Tänä vuonna tehdyistä kaupoista saatavat myyntivoitot ylittävät Soneran tähän mennessä julkistamat investoinnit. Soneran osakkeen kurssi laski kuitenkin tuntuvasti Saksan huutokaupan jälkeen.

Ignatius ei kerro, kuinka monen maan markkinoille Sonera pyrkii kolmannen sukupolven operaattoriksi.

Soneran strategiasta Euroopan ulkopuolisilla kolmannen sukupolven markkinoilla on hänen mukaansa myös liian aikaista puhua. Julkistetuissa hankkeissa Sonera toimii yhteistyökumppanien kanssa.

Markkinoiden reaktio Saksan toimiluvan saamiseen oli samanlainen kuin monilla muillakin lupahuutokaupoissa suuria lupamaksuja maksaneilla yhtiöillä.

Syynä oli analyytikkojen mukaan markkinoiden epäilys lupamaksujen ja tulevien verkkoinvestointien vaikutuksista yhtiön kannattavuuteen.

Soneran liikevaihto oli viime vuonna 1 849 miljoonaa euroa eli 10 991 miljoonaa markkaa. Yhtiön liikevoitto oli 387 miljoonaa euroa ja voitto 370 miljoonaa euroa. Soneran taseen loppusumma oli 3,9 miljardia euroa ja omavaraisuusaste 51 prosenttia.


Saksan toimilupa maksoi 21,6 miljardia

Soneran suurin sijoitus tähän mennessä on Saksan kolmannen sukupolven toimilupa, jonka se hankki yhdessä yhteistyökumppaninsa Telefonican kanssa. Soneran osuudeksi luvan hinnasta tuli yhteensä 21,6 miljardia Suomen markkaa.

Ensimmäisenä toimiluvan viime vuonna myöntänyt Suomi ei järjestänyt huutokauppaa kuten ei myöskään Espanja. Siellä Soneralla on 15 prosentin osuus Xferan toimiluvasta.

Italiassa järjestetään lisenssihuutokauppa, johon Sonera osallistuu yhdessä Telefonican kanssa. Tässä vaiheessa on mahdotonta ennakoida, missä hinnoissa luvat tulevat liikkumaan, Ignatius sanoi.

Ruotsissa Sonera, Telefonica ja Industri Kapital hakevat kolmannen ja myös toisen sukupolven toimilupaa. Norjassa luvat jaetaan kauneuskilpailussa kuten Ruotsissakin. Sveitsi huutokauppaa toimiluvat.

Alkuvuoden aikana Sonera on myynyt osuuksiaan Yhdysvalloissa toimivista operaattoreista ja Turkcellistä. Voicestreamin ja Powertelin osakkeiden myyntituotoiksi Sonera ilmoitti yhteensä vajaat 4,5 miljardia dollaria. Turkcellin osakkeiden myynnistä Sonera ilmoitti saaneensa 690 miljoonaa dollaria.

Kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon rakennuskustannukset vaihtelevat maittain. Yleensä verkon rakentaminen on kalliimpaa kuin toisen sukupolven verkkojen rakentaminen.

Tämä johtuu siitä, että korkeammalla taajuudelle toimivat laajakaistaverkot vaativat hieman tiheämmän asemaverkon kuin nykyiset matkapuhelinverkot.


Suomen UMTS nykyinvestoinneilla

Laajakaistaverkon toimiluvista maksetun hinnan Sonera suunnittelee poistavansa kirjanpidossaan 20 vuoden aikana. Poistot alkavat sinä vuonna, kun verkko aloittaa toiminnan.

Kolmannen sukupolven operaattoreina toimivat yhteisyritykset on Ignatiuksen mukaan tarkoitus rahoittaa puoliksi omalla pääomalla, puoliksi velkarahalla. Operaattoreiden velka ei tule Soneran taseeseen.

Suomessa UMTS-verkon rakennuskustannuksiksi on arvioitu 4-5 miljardia markkaa. Ignatius ei kerro Soneran verkon rakennuskustannuksia, sillä Suomi eroaa hänen mukaansa tässä suhteessa monista muista maista muun muassa hyvän toisen sukupolven infrastruktuurin ansiosta.

- Verkon investoinnit ovat maakohtaisia ja niihin vaikuttavat monet tekijät, muun muassa kattavuus. Suomessa Sonera pystyy rakentamaan UMTS-verkon nykyisellä investointitasolla, sanoi Ignatius.

Soneran vuotuiset investoinnit Suomessa pysyvät siten edelleen 300-350 miljoonan euron tasolla, hän totesi.

Saksan kolmannen sukupolven puhelinverkon rakentamiskustannukset Sonera arvioi noin 6 miljardiksi euroksi. Espanjan verkon investointi on noin 4 miljardia euroa samoin Italian verkonkin, totesi Ignatius.

Saksassa Soneran osuus Group 3G:stä on 42,8 prosenttia. Italiassa liikkeellä ollaan samoilla omistusosuuksilla. Ruotsissa kilpailevasta Reach Out Mobilesta Soneran osuus on 45 prosenttia.

STT-MH
15.9.2000


Talous -sivulle