Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kirjolohihampurilaisia ja kalaista pizzaa nuorisolle



Kirjolohi ei ole maamme vesistöjen alkuperäinen asukas vaan se on kotoisin Alaskan ja Pohjois-Amerikan länsirannikon Tyyneenmereen laskevista vesistöistä. Suomeen kirjolohen mätiä tuotiin ensimmäisen kerran 1894.


Tuolloin oli tarkoitus kasvattaa poikasia yksityisissä kalanviljelylaitoksissa istutettavaksi vesistöihin urheilukalastusta varten.

Kokeilu ei kuitenkaan johtanut haluttuun lopputulokseen. Monien kokeilujen kautta kalanviljelystä tuli meillä vasta 1960-luvulla elinkeino. Nykyisin kirjolohi on maamme yleisin ruokakala, kerrotaan Suomen kalankasvattajaliitosta.

Liitto on toteuttanut EU:n osittain rahoittamana Varsinais-Suomen kaikille peruskoulun 7-luokkalaisille ja heidän kotitalousopettajilleen suunnatun Kirjolohta Saaristomereltä -projektin.

Päätavoitteena oli herättää opettajien kiinnostus opettaa kirjolohen käsittelyä ja ruokien valmistusta ja saada oppilaat kiinnostumaan kalaruoista ja niiden valmistuksesta.

Selvä enemmistö koululaisista piti kirjolohta hyvänmakuisena ja syö sitä mielellään. Kalan käsittelyyn sen sijaan suhtautui myönteisesti ainoastaan 26 prosenttia. Ylipäätään kalasta pitämättömien osuus oli vain 17 prosenttia.

Sekä opettajilta että oppilailta saadun palautteen mukaan hanke onnistui hyvin. Kalankasvattajaliitto pyrkiikin saamaan projektin valtakunnalliseksi ensi vuonna.


Kirjolohihampurilaiset

4 kpl

  • 4 (rouhe)sämpylää

Kirjolohimurekepihvit:

  • 300 g kirjolohta jauhettuna
  • 100 g maustamatonta kevytuorejuustoa
  • 1 muna
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1/2 tl sitruunapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl yrttimaustesekoitusta

Kastike:

  • 1 dl kevytmajoneesia
  • 2 rkl chilikastiketta

Väliin:

  • 4 salaatinlehteä
  • 1 tomaatti

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita uunipellille leivinpaperi.

Valmista kirjolohimurekepihvit: Laita kulhoon jauhettu kirjolohi, tuorejuusto, muna, perunajauhot, sitruunapippuri, suola ja yrttimaustesekoitus. Vaivaa mureketaikina tasaiseksi.

Muotoile mureketaikinasta kostutetuin käsin neljä pihviä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille.

Paista pihvejä kuumassa uunissa noin 15 minuuttia, ota ne uunista ja pidä lämpiminä esimerkiksi folion alla. Kytke lämpö pois uunista.

Sekoita kastiketta varten kevytmajoneesi ja chilikastike ja viipaloi tomaatti.

Halkaise sämpylät ja kuumenna sämpylänpuolikkaat uunissa, jossa paistoit pihvit.

Laita alimmaiselle sämpylänpuolikkaalle salaatinlehti, pihvi, kastike, tomaattiviipale ja päälle sämpylän kansipuoli. Tarjoa hampurilaiset kevytmaidon kanssa.


Kirjolohipizza

2 kpl

  • 1 dl haaleaa vettä
  • 1/3 pkt (15 g) hiivaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 3 dl kevytjuustoraastetta
  • 150 g graavattua kirjolohta
  • 3/4 dl valutettuja, säilöttyjä herkkusieniviipaleita
  • 1-2 tomaattia
  • 1 tl oreganoa tai pizzamaustetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa kahteen osaan.

Kaavi tai taputtele palat leivinpaperin päälle pellille halkaisijaltaan noin 20 sentin pyörylöiksi.

Anna kohota peitettynä liinan alla noin 30 minuuttia. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Leikkaa kirjolohi pieniksi kuutioiksi, valuta herkkusienet ja viipaloi tomaatit. Levitä tomaattisose pizzapohjien päälle ja ripottele pinnalle puolet juustoraasteesta.

Ripottele kirjolohikuutiot ja herkkusienet pizzapohjille. Laita päälle tomaattiviipaleet, sirottele oregano ja päällimmäiseksi loput juustoraasteesta.

Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Tarjoa pizza salaatin kera.


Värikäs kirjolohikeitto

Neljälle

  • 200 g kirjolohifileetä
  • 1 porkkana
  • 5 cm purjoa
  • 6 dl vettä
  • 1/2 tlk (2 dl) tomaattimurskaa
  • 1/2 kalaliemikuutiota
  • 1/2 dl kaura- tai kolmen viljan makaronia
  • 1/2 pussia (100 g) herne-maissi-paprikapakastetta
  • suolaa
  • 1 rkl tuoretta tillisilppua

Lisäksi:

  • ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa

Poista kirjolohifileestä nahka ja leikkaa kuutioiksi.

Kuori ja paloittele porkkana noin 1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.

Laita kattilaan vesi, tomaattimurska ja murennettu liemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi.

Lisää liemeen porkkana- ja purjopalat ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kauramakaronit ja keitä 5 minuuttia.

Lisää kirjolohikuutiot ja herne-maissi-paprika ja anna kiehua 2-3 minuuttia kalakuutioiden koosta riippuen. Mausta keitto tuoreella tillisilpulla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoa hyvän leivän ja halutessasi maustetun tuorejuustonokareen kanssa.


Kirjolohikiusaus

Neljälle

  • 300 g kirjolohifileetä
  • öljyä
  • 1 pussi (400-500 g) pakastettua peruna-sipulisekoitusta
  • 1 dl tillisilppua tai 2 tl kuivattua tilliä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 1/2 dl ruokakermaa
  • 1 rkl perunajauhoja

Pinnalle:

  • 1 dl kevytjuustoraastetta

Poista kirjolohifileestä nahka ja leikkaa kuutioiksi. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja sipaise uunivuoka öljyllä.

Laita vuokaan kerroksittain peruna-sipulisekoitusta, kirjolohisuikaleita, tilliä, suolaa ja pippuria. Peruna-sipulisekoitusta tulee olla alimmaisena ja päällimmäisenä.

Sekoita ruokakermaan perunajauhot ja valuta seos tasaisesti vuokaan. Ripottele juusto päälle.

Paista uunissa noin 60 minuuttia tai mikroaaltouunissa (800 W) 16-18 minuuttia. Tarjoa raasteen tai salaatin ja leivän kera.

STT-IA
15.9.2000


Ajassa -sivulle