Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vain neljännes lääkkeistä valmistetaan Suomessa

Lääkkeiden myynti kasvaa tasaisesti



Suomalaiset ostavat lääkkeitä joka vuosi suuremmalla summalla. Kasvu selittyy avohoidon lisääntymisellä, väestön ikääntymisellä sekä uusilla, aiempaa kalliimmilla valmisteilla.


Eniten nousee kolesteroli- ja masennuslääkkeiden myynti. Myydyin lääke viime vuonna oli edellisvuoden tapaan masennuslääke Cipramil.

Lääketietokeskuksen mukaan Suomen markkinoiden suurin lääkeyritys on Orion Pharma, joka kattaa lähes viidenneksen markkinoista.

Toisena on viime vuonna fuusioitunut, ruotsalais-brittiläinen Astra-Zeneca (6,3%) ja kolmantena saksalaisomistukseen siirtynyt Leiras (5,8%).

Maailman suurinta lääkeyritystä edustava Suomen MSD on Suomen markkinoiden neljänneksi suurin lääkemyyjä.

Iso osa Suomessa myydyistä lääkkeistä on tuontitavaraa. Suomessa toimivan lääketeollisuuden markkinaosuus alenee pikku hiljaa. Viime vuonna se oli enää neljännes.

Neljä viidesosaa Suomeen tulevista lääkkeistä on EU-maista. Yksittäisistä tuojamaista suurin on Ruotsi, joka kattaa noin 16 prosenttia koko tuonnista.

Jos lääketuonti Suomeen on kasvanut tuntuvasti, niin myös Suomessa toimivien lääketehtaiden vienti Suomesta on noussut lähes nelinkertaiseksi vuodesta 1985. Suurin kohdemaa on Saksa 14 prosentin osuudella.


Valmistus Suomessa keskittynyt kolmeen yhtiöön

Suomessa lääkkeiden valmistus on keskittynyt kolmeen yritykseen: Orioniin, Leirakseen ja Santeniin. Vielä 1980-luvun alussa maassa oli 13 lääkeyritystä.

Kolmen edellä mainitun lisäksi Helsingissä on Terpia Bernerin lääketehdas. Lisäksi vähäisiä määriä lääkkeitä Suomessa valmistaa 12 muuta yritystä.

Ulkomaisten yhtiöiden ja lääkevalmisteiden kasvava virta Suomeen on taannut alan kilpailun. Kisaan suomalaisvalmistajat ovat vastanneet lähinnä erikoistumisella.

Orionin erikoisalueita ovat neurologia, sydämen vajaatoiminta, vaihdevuosien hormonihoito sekä hengityselinten sairaudet.

Vuonna 1996 Scheringin omistukseen siirtyneen Leiraksen toiminta painottuu perhesuunnittelun ja hormonikorvaushoidon valmisteisiin, luuston sairauksien hoitoon sekä lääkkeiden annosteluun inhalaatio- ja polymeeriteknologialla.

Santen on keskittynyt silmälääkkeisiin. Santen Oy. on japanilaisen Santen Pharmaceutical CO:n suomalainen tytäryhtiö.

Yhtiö perustettiin alun perin 1922 nimellä Star Oy., joka 1980-luvulla liitettiin osaksi silloista Huhtamäen lääketeollisuutta. Huhtamäeltä yhtiö siirtyi japanilaisomistukseen.


Apteekin osuus hinnasta runsas neljännes

Suomessa toimivan lääketeollisuuden bruttolaskutus viime vuonna oli 3,6 miljardia markkaa. Siitä kotimaahan meni 1,7 miljardia. Kaikkiaan lääkkeitä myytiin Suomessa noin 6,4 miljardilla markalla.

Suomen lääketukkukauppa on pitkään ollut kahden kauppaa. Vuodesta 1989 markkinoita ovat hallinneet Tamro ja Oriola. Kolmas tukkuliike ruotsalainen KD aloitti toimintansa vuosi sitten kesällä.

Tamron markkinaosuus Suomen lääkejakelumarkkinoista oli viime vuonna 62 prosenttia.

Lääkkeiden vähittäiskauppa taas hoituu apteekeissa, joita tämän vuoden alussa oli 591. Tämän lisäksi toimi 203 sivuapteekkia.

Apteekkien yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 1998 oli 7,4 miljardia markkaa. Apteekin osuus lääkkeen hinnasta on keskimäärin noin 26 prosenttia.

Kova kilpailu on alentanut reseptilääkkeiden hintoja. Lisäksi Suomessa siirryttiin pari vuotta sitten ns. HILA-käytäntöön. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen hintalautakunta (HILA) on tarkistanut reseptilääkkeiden hinnat.

Suomessa yhteiskunnan osuus kansalaisten lääkekustannuksista on Euroopan alhaisimpia. Vain Italiassa ja Belgiassa yhteiskunnan osuus lääkekustannuksista on pienempi kuin meillä.

STT-MH
15.9.2000


Talous -sivulle