Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tomaattia ja kurkkua säilöön mausteisessa etikkaliemessä



Kasviksista saa etikkaliemen kera säilykkeitä, jotka maistuvat monien ruokien kanssa. Etikkasäilykkeen säilyvyys perustuu happamuuteen, sokeriin ja suolaan. Kuten kaikessa säilönnässä, on tässäkin kiinnitettävä huomiota tuoreisiin raaka-aineisiin ja puhtaisiin tölkkeihin.


Aineksia etikkasäilykkeisiin voi saada hyvinkin edullisesti.
- Säilöttäväksi pilkottavien tomaattien ja kurkkujen ei tarvitse olla säännöllisen muotoisia tai tasaisen värisiä, tähdennetään Kauppapuutarhaliitosta.

Pienen etikkasäilyketölkin sisällön voi talvella sekoittaa vaikkapa juuresraasteen kostukkeeksi. Tölkillinen säilykettä on myös tervetullut joululahja.

Tomaattia voi pakastaa käytettäväksi ruoanvalmistuksessa. Tomaattia, kurkkua, sipulia, omenaa, selleriä ja muuta syksyn satoa kannattaa keittää paloina kypsäksi samassa kattilassa, hienontaa sauvasekoittimella ja pakastaa kerta-annoksina talven keittojen, kastikkeiden tai sämpylöiden liemeksi.


Kurkku-sipulisalaatti

  • 1 1/2 kg kurkkua
  • 1 porkkana
  • 1/2 kg sipulia
  • muutama valkosipulinkynsi
  • 500 g sokeria
  • 4 dl etikkaa

Pese kurkut ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Kuori sipulit ja silppua ne. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Mittaa sokeri ja etikka teräskattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää hienonnetut ainekset ja kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi.

Kuumenna pienet tölkit vesihanan alla tai uunissa. Tölkitä piripintaan. Aseta päälle tuorekelmu ja tiivis kansi. Anna tölkkien jäähtyä ja vie säilöön viileään.


Yrttikurkut

  • 1 1/2 kg pestyä ja viipaloitua kurkkua
  • 1/2 dl suolaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl hienonnettuja yrttejä, esim. sitruunamelissaa ja rakuunaa
  • tillin kukintoja
  • muutama tammen tai mustaherukkapensaan lehti
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 3 dl kivennäisvettä

Sekoita suola, sokeri, sinapinsiemenet ja yrtit. Lado kurkkuviipaleet hyvin pestyyn lasitölkkiin yhdessä mausteseoksen kanssa. Laita kerrosten väliin tillin kukintoja ja lehtiä.

Sekoita etikka ja kivennäisvesi. Kaada tölkkiin. Kaikkien kurkkujen tulee olla liemen peitossa. Sulje tölkit ja vie viileään. Säilyke on valmis parin päivän kuluttua ja säilyy pari kuukautta.


Tomaattimarmeladi

  • 1 1/2 kg suuria kypsiä tomaatteja
  • 1 1/4 kg sokeria
  • 5 dl vettä
  • 2 sitruunan mehu

Keitä sokeria ja vettä paksupohjaisessa kattilassa noin 15 minuuttia eli kunnes seos paksunee. Kuori tomaatit. Se käy parhaiten leikkaamalla ristiviilto tomaatin päälle ja kastamalla tomaatti haarukassa kiehuvaan veteen. Vedä kuori pois.

Leikkaa kuoritut tomaatit halki ja poista siemenet. Lisää tomaatit ja sitruunamehu kuumaan sokeriveteen. Keitä vielä noin 45 minuuttia välillä sekoittaen. Tomaatti muuttuu läpinäkyväksi ja seos paksuksi. Kaada kuumennettuihin tölkkeihin, sulje tiiviisti ja säilytä kylmässä.


Pakastettu kotiketsuppi

  • 1 kg kypsiä punaisia tomaatteja
  • 2 isoa sipulia
  • 4 omenaa
  • 1 dl vettä
  • 10 mustaa pippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 2-3 liperin lehteä
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl kirveliä
  • valkosipulinkynsiä

Leikkaa tomaatit, sipulit ja omenat lohkoiksi. Laita ne paksupohjaiseen kattilaan. Lisää vesi ja maustepussi, jossa on pippurit, laakerinlehdet sekä liperin lehdet. Sekoita välillä.

Ota maustepussi pois ja hienonna ainekset sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Lisää suola ja sokeri. Keitä kunnes seos sakenee.

Mausta etikalla, hienonnetulla kirvelillä ja puserretuilla valkosipulinkynsillä. Jäähdytä seos ja pakasta kerta-annoksina.

STT-IA
15.9.2000


Ajassa -sivulle