Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Alalle syntyy uusia toimijoita, mm. sähkösalkunhoitajia

Sähkömarkkinat myllerryksessä: Sähköpörssi laajenee



Sähkökauppa elää valtaisaa myllerrystä. Pitkien sähkösopimusten sijaan sähkökauppaa käydään nyt joka sekunti sähköpörssin aukioloaikana.


Aiemmin Suomessa sähkön tukkukaupasta vastasi kaksi yhtiötä: Imatran Voima ja Pohjolan Voiman myyntiyhtiö. Nyt markkinoilla on useita toimijoita. Aivan uudenlaisiakin yhtiöitä, jotka ovat ikäänkuin sähkökaupan pankkiiriliikkeitä, sähkösalkun hoitajia.

Oiva esimerkki sähkösalkunhoitajasta on 34 paikallisen sähköyhtiön hankintayhteenliittymä Voimatori, joka viime vuonna oli Suomen suurin välittäjä päivittäissähkömarkkinoilla eli ns. spot-kaupassa.

Sähköpörssi vaikuttaa sähkön tuotantoon, myyntiin ja välitykseen.
- Nyt pörssin päivähinta (spot-hinta) on se, jota vastaan kukin tuottaja tuotantonsa optimoi, johtaja Timo Karttinen Fortumista sanoo.

Pörssikaupan, siis vapaan kilpailun, katsotaan osaltaan vaikuttaneen sähkön hinnan halventumiseen. Aiemmissa pitkissä sähkösopimuksissa sähkön tuottaja ei näin herkästi rukannut tuotantoaan hintojen mukaan.

Sähköpörssin osuus Suomen sähkökaupasta on vielä pieni, mutta kasvaa jatkuvasti. Varsinkin tänä vuonna odotetaan isoa kasvua, kun monia sähköyhtiöiden ja isojen teollisuusyhtiöiden pitkiä, 5-vuotisia sähkösopimuksia umpeutuu.

Viime vuonna Suomen sähkön kulutuksesta hankittiin pörssistä noin kahdeksan prosenttia ja Pohjoismaissa runsaat 20 prosenttia. Luvut ovat selvässä kasvussa.

Markkinasähkön houkutuksesta puhuu osaltaan myös se, että isot, paljon sähköä käyttävät teollisuusyhtiöt ovat luopuneet omista voimaloistaan ja jättäytyneet markkinasähkön varaan. Viime vuonna Stora-Enso myi valtaosan voimaloistaan.

Muutama vuosi sitten Outokumpu myi voimalansa IVO:lle ja Ahlström hieman myöhemmin ruotsalais-ranskalaiselle Graningenille.


Kahdenkeskisillä sopimuksilla sijansa

Tämän päivän sähkön tukkumarkkinat jakautuvat pörssikauppaan ja OTC-markkinoihin. Jälkimäiseen kuuluu kaikki pörssin ulkopuolinen kauppa. Esimerkiksi perinteiset kahdenkeskiset sähkösopimukset ovat osa OTC-markkinoita. Suomen tukkumarkkinoilla toimivat sähköyhtiöt ja isot teollisuusyhtiöt.

Karttinen Fortumista arvioi, että vastedeskin Fortumin sähkökaupasta kahdenkeskiset sopimukset muodostavat valtaosan. Tosin sopimusten kesto lyhenee ja hinnoittelu seuraa aiempaa enemmän markkinahintaa.

Pohjoismaisen sähköpörssin ohella Fortumia kiinnostaa Amsterdamin ja Frankfurtin sähköpörssien toiminnan aloittaminen, omistaahan Fortum sähköyhtiöitä Saksassa.

Karttinen arvioi sähköpörssikaupan osuuden Fortumissa asettuvan samalle tasolle, mitä se on Pohjoismaissa keskimäärin eli 25 prosentin tuntumaan. Norja oli Pohjoismaiden uranuurtaja sähköpörssissä ja siellä lähes kaksi kolmasosaa sähkökaupasta hoituu pörssin kautta.


Riskienhallintaa varten omat ammattilaiset

Sähkökauppa jaetaan päiväkauppaan eli spot-markkinoihin ja johdannaiskauppaan. Spot-markkinoilla sähkö oikeasti siirtyy omistajalta toiselle. Johdannaiskauppa on puhdas finanssituote, johon ei liity sähkön siirtymistä.

Viime vuonna johdannaiskaupan arvo pohjoismaisessa sähköpörssissä oli 2,5-kertainen pohjoismaiseen kulutukseen verrattuna.

Markkinaehtoisen hinnoittelun myötä sähkökauppaan liittyy isoja riskejä. Siksi sähköala on joutunut opettelemaan uudenlaisen riskienhallinnan. Riskien pienentämiseksi on tehty ohjelmia ja järjestelmiä.

Lisäksi perinteisiä sähköalan ammattilaisia on jouduttu kouluttamaan aivan uusiin tehtäviin tai ala on joutunut hankkimaan meklariosaamisen ulkopuolelta.

Suomen sähköpörssin EL-EX:n tuoreen toimitusjohtajan Tuomas Iivanaisen mukaan ensimmäisen sähkömeklaritentin suoritti viime joulukuussa viisi henkilöä.

- Se, joka osaa reagoida markkinoihin, saa parhaimman hyödyn. Se vaatii systemaattista ja analyyttistä toimintaa, Iivanainen sanoo.


Sähkökauppiaat päässeet ennakkoluuloistaan

Voimatori kauppaa uudenlaista riskienhallintajärjestelmää, jolla sähkökaupan riskejä hallitaan finanssimarkkinoiden malliin.

Pankkimaailmasta Voimatorin toimitusjohtajaksi siirtyneen Jarmo Partasen mukaan riskienhallintajärjestelmä tuottaa tietoa riskirajojen asettamiseksi ja muutenkin päätöksenteon pohjaksi.

Riskienhallintaohjelman lisäksi Voimatori myy myös sähkösalkunhallintaa kuten tekee myös Fortum. Karttisen mukaan Fortum on palkannut väkeä Ruotsin yhtiöistään, joissa pörssikauppa on tuttua jo monen vuoden takaa.

Vaikka perinteiset sähkökauppiaat ovat olleet valtaisan myllerryksen edessä, ennakkoluuloista on päästy.

Ainakin sähköyhtiöitä edustavan Senerin toimitusjohtaja Juha Naukkarinen vakuuttaa, että asenteelliset valmiudet pörssikauppaan ovat olemassa.
- Uuden oppiminen tosin vie aikansa, hän sanoo.

STT-IA
14.1.2000


Talous -sivulle