Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Portugali tukee EU:n avoimuussääntöjä



Portugali aikoo tehdä parhaansa EU:n avoimuussääntöjen edistämiseksi, lupasi maan ulkoministeri Jaime Gama keskiviikkona Helsingissä.


Gama vieraili tapaamassa virkasiskoaan Tarja Halosta (sd.), selostamassa Portugalin EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa.

Ulkoministeri ei halunnut arvioida, saadaanko avoimuussäännöistä vielä päätös Portugalin kaudella, vai siirtyykö se seuraajille, Ranskalle tai Ruotsille.

Komission pitkään odotettu esitys on tulossa piakkoin. Niillä luodaan säännöt, joiden perusteella komission, ministerineuvoston ja EU-parlamentin asiakirjoja luovutetaan julkisuuteen.

- Me kannatamme avoimuutta sekä kansallisella että EU-tasolla. Olemme pieni maa, meille on tärkeää, että asiakirjat ovat mahdollisimman avoimesti saatavilla kansalaisille ja yrityksille, Gama sanoi.

Halonen kertoi painottaneensa keskusteluissa, että Suomi pitää avoimuussääntöjä hyvin keskeisenä kysymyksenä.

Portugali peri Suomelta myös suhteet Venäjään ja Tshetshenian kriisin. Gama kertoi keskustelleensa keskiviikkona aamulla Venäjän ulkoministeri Igor Ivanovin kanssa, ja muistuttaneen EU:n Tshetshenian kriisiä koskevista päätöksistä.

Helsingin huippukokous päätti, että EU voi ottaa käyttöön erilaisia painostuskeinoja Venäjää vastaan, muun muassa kauppapolitiikan alalla.

Gama ei halunnut arvioida, tehdäänkö näiden toteuttamisesta päätöksiä jo tammikuun ulkoministerikokouksessa.

Gama kertoi myös aikovansa matkustaa ensi viikolla EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan kanssa Lähi-Itään, nostamaan unionin profiilia ja selvittämään mitä rauhanneuvotteluissa tapahtuu.


Työllisyys ja laajentuminen tärkeimmät tavoitteet

Portugalin ohjelmasta Gama kertoi, että sen tärkeä osa on työllisyys, josta järjestetään erityishuippukokous maaliskuussa Lissabonissa. Työllisyyttä edistävänä keinona Portugali aikoo painottaa tietotekniikkaa ja sen saatavuutta. Jokainen koulu EU:ssa pitäisi Gaman mukaan kytkeä Internetiin.

Toinen keskeinen osa on EU:n laajentuminen. Neuvottelut kuuden uuden hakijan kanssa aloitetaan ulkoministerikokouksessa helmikuussa, jolloin EU aloittaa myös päätöksentekosääntöjen uudistamisen hallitustenvälisessä konferenssissa.

Tärkeä tavoite on myös EU:n puolustusulottuvuuden kehittäminen, jota Portugali vie eteenpäin Helsingin päätösten pohjalta. Gama painotti, ettei tavoite ole EU:n yhteinen armeija, vaan kriisinhallintajoukko joka kootaan tarvittaessa.

Yhteensovittamista EU:n, Länsi-Euroopan unioni WEU:n ja NATO:n välillä kokeillaan piakkoin, yhteisessä harjoituksessa. Joukkoja ei liikutella, vaan kyseessä on komentokeskusharjoitus.

STT-MH
14.1.2000


Politiikka -sivulle