Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kiistelty Pinochet ilmeisesti pian vapaaksi



Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet vapautuu ilmeisesti kotiarestista muutaman päivän kuluessa ja välttyy näin joutumasta oikeuteen vastaamaan syytteisiin ihmisoikeusloukkauksista.


Pinochetin kannattajat riemuitsivat keskiviikkona tiedosta, jonka mukaan Britannian sisäministeri Jack Straw on taipumassa Pinochetin vapauttamiseen terveydellisistä syistä.

Neljä lääkäriä, jotka tutkivat 84-vuotiaan ex-diktaattorin 5. tammikuuta, olivat yhtä mieltä siitä, ettei Pinochet kestäisi oikeudenkäyntiä. Mikään ei myöskään viittaa siihen, että Pinochetin terveydentila kohentuisi lähiaikoina, Strawn edustaja kertoi myöhään tiistaina.

Pinochet on ollut kotiarestissa Lontoossa vuoden 1998 lokakuusta saakka. Hänen terveytensä heikkeni selvästi viime syksynä.

Pääministeri Tony Blairin edustaja sanoi keskiviikkona, ettei hallitus voi julkistaa lääkärintodistusta, elleivät Pinochetin asianajajat suostu siihen.

Espanjalainen tuomari Baltasar Garzon on vaatinut Pinochetin luovuttamista Espanjaan, jotta hänet voitaisiin asettaa oikeuden eteen valtakautensa loppupuolella sattuneista ihmisoikeusloukkauksista. Osapuolilla on nyt viikko aikaa ottaa kantaa aikeisiin vapauttaa Pinochet.

Lontoolainen tuomioistuin määräsi lokakuussa 1999 Pinochetin luovutettavaksi Espanjaan 34 syytekohdan nojalla. Pinochetia syytetään kidutuksesta ja osallisuudesta kidutukseen valtakautensa (1973-90) kahtena viimeisenä vuotena. Asiaa oli määrä puida korkeimmassa oikeudessa 20. maaliskuuta.


Lausuntoja odotetaan

Britannian sisäministeri Straw päättää sisäministeriön mukaan "hyvin nopeasti" Pinochetin vapauttamisesta espanjalaisten syyttäjien, Espanjan ja Chilen valtioiden ja useiden belgialaisten, ranskalaisten ja sveitsiläisten ihmisoikeusryhmien annettua lausuntonsa. Näillä kaikilla on voimassa oleva pyyntö Pinochetin luovuttamiseksi.

Madridissa asianajaja Enrique Santiago ilmoitti vaativansa uutta lääkärintarkastusta, jonka tekisivät brittisyyttäjien valitsemat lääkärit.
- Me emme usko, että Pinochetin terveydentila on niin kriittinen, ettei hän kestä oikeudenkäyntiä.

Chilen hallitus ilmaisi heti tyytyväisyytensä Britannian ilmoituksesta. Chilen hallitus oli kampanjassaan luovutuksen estämiseksi tarjoutunut viemään kenraalin oikeuteen Chilessä.

Tarjous ei herättänyt ylenpalttista innostusta ihmisoikeusjärjestöissä. Chilen Lontoon-suurlähettiläs Pablo Cabrera sanoi keskiviikkona, että Pinochetin, elinikäisen senaattorin, parlamentaarinen koskemattomuus voitaisiin kumota oikeudenkäynnin mahdollistamiseksi.

Espanjan hallitus suhtautui sitä vastoin ilmoitukseen varautuneesti. Espanjan ulkoministeriö sanoi keskiviikon vastaisena yönä julkistamassaan lausunnossa, että se kunnioittaa Britannian oikeusviranomaisten päätöstä, oli tämä sitten millainen tahansa.

Chilen pääkaupungissa Santiagossa Pinochetin kannattajat riemuitsivat.
- On jo aika lopettaa sekaantuminen meidän sisäisiin asioihimme, sanoi Pinochetin kuvaa kantanut nainen.

Entinen chileläiskenraali Rafael Villarroel sanoi maansa radiossa, että Britannian "myönteinen ilmoitus avaa tien Pinochetin paluulle Chileen".


Ihmisoikeusjärjestöt järkyttyneitä

Sen sijaan ihmisoikeusjärjestöt olivat tiedosta tyrmistyneitä niin Chilessä, Argentiinassa, Espanjassa ja Ranskassa kuin Britanniassakin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International aikoo neuvotella lakimiestensä kanssa jatkotoimista.

Pariisissa Pinochetin aikana "kadonneiden" chileläisten perheiden asianajajat kehottivat Ranskaa vastustamaan entisen diktaattorin vapauttamista. Pinochetin vieminen oikeuteen olisi vähimmäisvaatimus, sanoi asianajaja Sophie Thonon-Wesfreid.

Pinochetin kaudella vangittuna ollut toimittaja Carlos Reyes arvosteli päätöstä katkerasti.

- On uskomatonta, että rikollinen pääsee oikeutta pakoon vain sen vuoksi, että hän on sairas tai hänellä on kipuja. Chilen kansan tuska on varmasti suurempi kuin Pinochetin kokemat kärsimykset, hän sanoi.

Pinochetilla on tiettävästi ollut useita infarkteja, ja hänen kerrotaan kärsivän myös ajoittaisesta muistinmenetyksestä ja lievästä depressiosta. Brittituomari päätti viime lokakuussa, että Pinochetin luovuttamiselle Espanjaan ei ole esteitä.

Pinochetin asianajajat valittivat päätöksestä, ja asiaa oli määrä puida korkeimmassa oikeudessa 20. maaliskuuta.


Ihailtu ja vihattu johtaja

Chilen entinen diktaattori kenraali Augusto Pinochet herättää niin vihaa kuin ihailuakin kotimaassaan ja ulkomailla. Arvostelijoille hän edustaa sokeaa militarismia, joka alistaa ihmisoikeudet järjestyksen, kurin ja valtion alttarille.

Puolustajilleen hän on sotilasjohtajana ainutlaatuinen, sillä hän luopui itse vallasta ja jätti maansa ainakin taloudellisesti kuntoon.

Koko elämänsä kommunismia vastustanut Pinochet nousi valtaan vuonna 1973, kun Chilen silloinen sosialistipresidentti Salvador Allende nimitti hänet asevoimien komentajaksi. Vain kolme viikkoa myöhemmin Pinochet kaappasi Allendelta vallan ja muodosti maahan sotilasjuntan.

Vuoden sisällä kaappauksesta hän oli sulkenut parlamentin, kieltänyt toimimisen poliittisissa puolueissa ja ammattiyhdistysliikkeessä sekä julistanut itsensä presidentiksi.

Vasemmiston tukahduttaminen oli erityisen korostunutta Pinochetin valtakauden alussa. Satoja vasemmistoaktivisteja pidätettiin ja heitä kidutettiin ja noin 3 000 ihmisen arvioidaan saaneen surmansa tuona aikana.

Pinochetin puolustajien mukaan hän ei voinut mitenkään tietää mitä kaikkea Chilen poliisi teki tuona poliittisen ja yhteiskunnallisen kuohunnan aikana. Pinochet itse on kuitenkin sanonut, "ettei lehtikään käänny Chilessä ilman, että minä tietäisin siitä".

1980-luvulle tultaessa pahin sorto oli ohi. Tuohon mennessä oppositio oli kuitenkin saanut rivinsä kokoon, ja kun Pinochet vuonna 1988 järjesti omasta jatkokaudestaan kansanäänestyksen, vastaus oli selvä: ei kiitos.

Pinochet erosi presidentinvirasta 1990, mutta pysyi asevoimien komentajana viime vuoteen asti. Hänellä myönnettiin kuitenkin elinikäinen virka senaattorina, mikä estää hänen asettamisensa oikeuden eteen Chilessä.

Vuonna 1915 syntynyt Pinochet lensi kaksi vuotta sitten Britanniaan saamaan hoitoa selkävaivoihinsa. Lokakuussa 1998 hänet määrättiin kotiarestiin, ja Espanja vaati hänen luovuttamistaan. Espanja haluaa Pinochet oikeuden eteen vastaamaan ihmisoikeusloukkauksista.

Pinochetin terveys on heikentynyt kotiarestivuosien varrella ja lääkäreiden mukaan hän ei kestäisi oikeudenkäyntiä. Hänellä on ollut ilmeisesti kaksi pienehköä sydänkohtausta Britanniassa olonsa aikana. Lisäksi hänen sanotaan sairastavan diabetesta, nivelreumaa, astmaa ja masennusta.

STT-MH
14.1.2000


Ulkomaat -sivulle