Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kenellä on valta Jugoslaviassa?



Jugoslavian syyskuisissa vaaleissa valittiin liittopresidentti, liittoparlamentti ja Serbian kunnallishallinto.


Serbian parlamenttivaalit ovat vuorossa ensi kesänä, mutta liittovaltion presidentinvaalit voittanut Serbian demokraattinen oppositio (DOS) on vaatinut niiden pitämistä jo joulukuussa. DOS haluaisi nimittää virkamieshallituksen Serbian johtoon ennenaikaisiin vaaleihin asti.

Jugoslavian liittopresidentiksi valitun Vojislav Kostunican valtaoikeudet ovat rajalliset. Hän on liittoarmeijan komentaja, ja hän voi julistaa poikkeustilan, johon hän tarvitsee puolustusneuvoston hyväksynnän.

Puolustusneuvostoon kuuluvat Montenegron ja Serbian presidentit, joiden tukea Kostunicalla ei tällä hetkellä ole.

Liittopresidentti voi hajottaa liittoparlamentin ja määrätä uudet vaalit, mutta Serbian ja Montenegron parlamentit ovat hänen määräysvaltansa ulkopuolella.

Hän nimittää myös liittopääministerin, jonka perustuslain mukaan on oltava Montenegrosta, koska liittopresidentti on Serbiasta.

Liittoparlamentti ja -hallitus huolehtivat ulko- ja rahapolitiikasta, valvovat kaupankäyntiä ja säätävät tuontitullit. Parlamentti voi erottaa presidentin, mutta nykyisin siihen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö.


Valta Serbiassa

Serbian presidentti vahvistaa lait ja hänellä on oikeus hajottaa Serbian parlamentti ja määrätä ennenaikaiset vaalit. Presidentti Milan Milutinovic on syrjäytetyn presidentin Slobodan Milosevicin liittolainen ja hänen virkakaudestaan on jäljellä kaksi vuotta.

Serbian hallitus ja parlamentti päättävät serbien arjesta. Hallitus päättää tulo- ja muista veroista, sosiaaliturvasta ja eläkkeistä sekä terveydenhuollosta ja yhdyskuntarakenteesta.

Se antaa rahat myös kunnille ja kaupungeille, joista pääosa on nyt Kostunican kannattajien hallussa. Ilman Serbian hallinnon tukea Kostunican on vaikea uudistaa ja kohentaa serbien elinoloja.

Montenegro on jakautunut poliittisesti kahtia. Presidentti Milo Djukanovicin johtama hallitus boikotoi vaaleja eikä ole antanut tukeaan Kostunicalle.

Käytännössä Montenegroa edustaa liittohallinnossa Milosevicia tukenut sosialistinen kansanpuolue (SNP).

STT-MH
13.10.2000


Ulkomaat -sivulle