Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uutta "kattavaa neuvottelukierrosta" on tuettu vain sanoissa

Vanhat kiistat nousevat esiin WTO:n maatalousneuvotteluissa



Kansainvälisen maatalouskaupan vapauttamisesta ja maatalouden tuen leikkaamisesta on nousemassa uusi kiista Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Suurten kauppamahtien WTO:n maatalouskomitealle tekemät alustavat ehdotukset viittaavat siihen, että varsinaiset maatalousneuvottelut alkavat joskus ensi vuonna uudelleen WTO:n Seattlen ministerikokousta edeltäneiden neuvottelujen alkuasetelmista.


WTO:n julkistamat maatalousneuvotteluja koskevat aloitteet osoittavat, että keskeisten kauppamahtien lähtökohdat poikkeavat jyrkästi toisistaan.

Tavoitteet ovat niin kaukana, että on vaikea nähdä, miten ne voitaisiin sovittaa yhteen erillisissä sektorikohtaisissa neuvotteluissa. Samaan aikaan mahdollisuudet uuden kattavan WTO:n neuvottelukierroksen aloittamiseksi vaikuttavat edelleen melko vähäisiltä.

Euroopan unioni, EU:n ja Yhdysvaltain huipputapaaminen, OECD:n ministerikokous ja suurten teollisuusmaiden ryhmä G-8 ovat kaikki tänä vuonna vakuuttaneet tukevansa uuden WTO:n neuvottelukierroksen aloittamista. Konkreettisia toimia uuden neuvottelukierroksen käynnistämiseksi ei kuitenkaan ole toistaiseksi löytynyt.

Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Mike Moore aloitti keväällä sirpaleiden keräämisen Seattlen jäljiltä ja yrittää edelleen koota pohjaa uusien neuvottelujen aloittamiseksi.

Hän ei ole pystynyt kertomaan suuresta menestyksestä. Sovittujen erillisten kauppaneuvottelujen aloittamisen lisäksi WTO:n päämajassa Genevessä yritetään ratkaista aiempien sopimusten soveltamiseen ja kehitysmaiden asemaan liittyviä kauppapoliittisia ongelmia.

Suurten kauppamahtien erimielisyyksien lisäksi kauppapoliittisia neuvotteluja vaikeuttaa asialistan laajeneminen.

Ulkoministeriön kauppapoliittisen alivaltiosihteerin Leif Fagernäsin mukaan neuvottelut ovat nykyisin aiempaa monimutkaisempia. Merkittävää on myös kehitysmaiden vaikutusvallan kasvu.

- Asialistalle on lisäksi noussut paljon uusia asioita, jotka ovat erittäin monimutkaisia ja monitahoisia. Niistä voidaan perustellusti kysyä, onko osa uusista asioista edes sellaisia, että niiden käsitteleminen monenkeskisissä kauppaneuvotteluissa on mahdollista, sanoi Fagernäs.


EU:lta tärkeä avaus köyhille kehitysmaille

EU-komission kauppapolitiikasta vastaava jäsen Pascal Lamy on unionin puolesta hakenut ahkerasti tukea uuden kierroksen aloittamiseksi joulukuusta lähtien. Lamykaan ei ole voinut kertoa suurista voitoista.

EU:n komissio teki kuitenkin syyskuun lopussa kauppapoliittisesti merkittävän aloitteen maailman köyhimmistä maista unioniin suuntautuvan viennin vapauttamisesta kaikista tulleista ja kiintiöistä.

EU:n aloite on merkittävä siksi, että komissio ehdottaa unionin yksipuolisesti toteuttavan myönnytykset, joista käytiin pitkään kiistaa Seattlen kokouksen alla ja sen aikana. Teollisuusmaiden yhteinen markkinoiden avaaminen köyhimmille maille kaatui siihen, etteivät USA ja Kanada olleet siihen valmiita.

Komission ehdotus menee pitemmälle kuin yksikään aiempi esitys markkinoiden avaamisesta 48 köyhimmälle maalle. Se kattaa kaiken kaupan avaamisen heti, aseita lukuunottamatta. Poikkeuksen muodostavat banaanit, sokeri ja riisi. Niiden kauppa vapautettaisiin asteittain kolmen vuoden kuluessa.

Ehdotuksen kauppapoliittista merkitystä korostaa se, että EU on köyhimpien kehitysmaiden suurin kauppakumppani. EU:n osuus niiden 15,5 miljardin euron viennistä vuonna 1998 oli 56 prosenttia eli 8,7 miljardia euroa.


Neuvottelut "vapaalla" USA:n vaalien vuoksi

Kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa eletään nyt "rauhallista" aikaa. Niissä ei lähimmän puolen vuoden aikana todennäköisesti tapahdu mitään liikettä, arvioi Fagernäs.

Parhaassakin tapauksessa uuden neuvottelukierroksen aloittamisesta voitaisiin hänen mukaansa päättää aikaisintaan ensi vuoden syksyllä pidettävässä WTO:n ministerikokouksessa.

- Syynä ovat Yhdysvaltain presidentinvaalit ja uuden hallinnon sisäänajo sekä Genevessä käynnissä olevat neuvottelut kehitysmaiden asemasta, sanoi Fagernäs. Geneven neuvotteluista pitäisi saada konkreettisia tuloksia, jotta neuvotteluprosessia voidaan jatkaa, hän arvioi.

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulos on tärkeä myös uusien kauppapoliittisten neuvottelujen kannalta. Demokraattien presidenttiehdokkaan Al Goren ja republikaanien ehdokkaan George W. Bushin kauppapoliittiset linjat ovat selvästi erilaisia.

- Republikaaneilla on ilmeisesti vapaampi kauppapoliittinen linja. Gore on täysin riippuvainen ammattiyhdistysliikkeen äänistä. Bushilla ei ole tätä riippuvuutta, joten hänellä on tässä suhteessa vapaammat kädet, huomautti Fagernäs.

EU:n ja Yhdysvaltain kauppapoliittisissa väleissäkin on Fagernäsin mukaan "varovaisen hiljaista". Kauppasuhteita ei haluta kärjistää avoimen kauppasodan asteelle, vaan kiistoihin haetaan sovitteluratkaisuja.

Paperilla kiistat kyllä hänen mukaansa kiihtyivät verokeitaina käytettävien ulkomaisten myyntiyhtiöiden (FSC) vuoksi.
- Se on niin iso asia, että Yhdysvallatkin joutuu ottamaan sen vakavasti.

Euroopan unionilla on Fagernäsin mukaan Yhdysvaltain kauppasuhteissa myös omia vaikeita kysymyksiä kuten hormoniliha ja banaanit. Transatlanttisen kauppapolitiikan seuraavat siirrot riippuvat pitkälti siitä, miten Yhdysvaltain seuraava presidentti suhtautuu kauppasuhteiden kehittämiseen EU:n kanssa.


Maataloustuella yhteys EU:n laajenemiseen

Viime vuonna hyväksytyt EU:n tavoitteet uudesta kattavasta WTO:n kauppaneuvottelukierroksesta ovat Fagernäsin mukaan edelleen voimassa, ja niiden mukaan eletään. EU ajaa uuden kierroksen aloittamista.

Seattlen ministerikokouksen epäonnistumisen jälkeen oli kuitenkin aloitettava aiempien GATT:n Uruguayn kierroksella tehtyjen sopimusten mukaiset neuvottelut maatalous- ja palvelukaupasta.

EU jättää omat maatalouden neuvottelutavoitteensa WTO:lle virallisesti vuoden loppuun mennessä. Yhdysvallat ja maatalousviejien Cairns-ryhmä ovat jo tehneet Genevessä pitkälle meneviä ehdotuksia maatalouskaupan vapauttamiseksi kokonaan ja tuen poistamiseksi. Paineita maatalouskauppaan ja tuen laskuun tulee Fagernäsin mukaan myös EU:n laajentumisen kautta.

- Maatalouskaupan vapauttamisesta ja tuen alentamisesta pitäisi saada sopimus ennen EU:n laajentumista. Tuen tasolla on selkeitä sidoksia unionin laajentumiseen, Fagernäs arvioi.

Nykyisen vuoteen 2006 jatkuvan EU:n maatalouspolitiikan puitteissa EU:n rahat eivät ilmeisesti riittäisi laajentumisesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Ellei tuen alentamisesta kyetä sopimaan WTO:ssa, on EU:n tehtävä se ilmeisesti seuraavassa maatalousohjelmassaan.

Fagernäs ei halunnut vastata kysymykseen, merkitsisikö se laajentuminen lykkääntymistä tästä syystä vuoden 2006 jälkeen.

Lue myös artikkeli:

  • Maatalouspolitiikassa on päällä peruutusvaihde

    STT-IA
    13.10.2000


    Talous -sivulle