Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Syksyn vihanneksista syntyy monia herkkuja



Kun käytettävissä ovat hyvät raaka-aineet ja ne valmistetaan oikein, ei ruoanlaitossa tarvitse konstailla.


Näin sanoo keittiömestari Maija Silvennoinen, joka käyttää Saarijärvellä sijaitsevassa ravintolassaan aivan lähiseudulta saatavia aineksia. Parhaillaan on Silvennoisen mielestä oiva aika loihtia aterioita juuri nostetuista vihanneksista.

- Syyssäät ovat suosineet avomaavihannesten sadonkorjuuta, sanoo Kotimaiset Kasvikset ry:n toiminnanjohtaja Timo Taulavuori. Viljelijöillä on ollut ilo nostaa satoa varastoon, kun laatu on hyvä.

Mm. sipulisato on myös määrällisesti hyvä, ja kotimaista sipulia onkin näillä näkymin saatavissa varastoista ensi vuoden heinäkuulle saakka. Sekä sipulista että porkkanasta saadaan keskimäärin 10 prosenttia viimevuotista parempi sato.

Kaalikasvit ja juurekset kestivät hyvin syyskuun hallayöt. Keräkaalia nostetaan parhaillaan varastoon.
- Huonon tuottajahinnan vuoksi keräkaalia kasvatettiin noin 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo Timo Taulavuori. Perunasatoa hän kuvaa normaaliksi.


Porkkana-linssisosekeitto

  • 2 rkl öljyä
  • 3 kuorittua porkkanaa paloiteltuna
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 8 dl vettä
  • 2,5 dl punaisia linssejä
  • noin 0,5 tl suolaa
  • jauhettua valkopippuria

Huuhtele linssit hyvin juoksevan veden alla siivilässä. Pane öljy kattilaan ja anna sen lämmetä hieman. Lisää porkkanat ja sipulit ja anna kiehahtaa.

Kaada joukkoon vesi ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää huuhdellut linssit ja suola. Keitä vielä noin 10 minuuttia kunnes linssit ovat pehmenneet. Soseuta keitto ja mausta valkopippurilla.

Keittoon voi käyttää myös palsternakkaa ja selleriä. Keitto sopii tarjottavaksi maitovaahdon kera. Kylmä maito kaadetaan kuumaan kattilaan ja vaahdotetaan. Vinkki: rasvaton maito vaahtoa paremmin.


Omena-selleripaistos

4 hengelle

  • 600-700 g juuriselleriä
  • 4-5 omenaa
  • 2 dl kahvikermaa
  • 1 tl suolaa
  • pippurisekoitusta
  • 2 dl emmentaljuustoa

Omena ja juuriselleri kuoritaan ja leikataan ohuiksi siivuiksi. Sellerisiivut keitetään kevyesti suolatussa vedessä 5 minuutin ajan, jolloin viipaleet pehmenevät.

Siivut valutetaan ja asetetaan omenasiivujen kanssa lomitusten laakeaan vuokaan.

Kahvikerma, puolet juustoraasteesta ja mausteet sekoitetaan keskenään. Seos kaadetaan tasaisesti vuokaan. Kuorrutetaan juustolla.

Gratinoidaan uunissa alatasolla 175 asteessa 40 minuutin ajan, kunnes pinta saa väriä.


Punajuurikastike

(noin 2,5 litraa)

Kastiketta kannattaa tehdä kerralla suurehko määrä ja pakastaa loppu kertakäyttöannoksina.

  • 700 g punajuurta
  • 350 g perunaa
  • 200 g palsternakkaa
  • 200 g punasipulia
  • 0,5 dl öljyä
  • 1,5 l kasvis- tai lihalientä
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • noin 0,5 dl balsamiviinietikkaa
  • (timjamia, salviaa tai muita yrttejä)
  • (smetanaa tai kermaa)

Pilko juurekset ja kuullota öljyssä. Lisää liemi ja suola. Hauduta juurekset kypsiksi kannen alla noin 1,5 tuntia. Soseuta ja mausta pippurilla, balsamiviinietikalla sekä yrteillä. Ohenna vedellä ja maitotuotteilla. Kiehauta.


Makea porkkanakastike

(noin 1 litra)

  • 500 g porkkanaa
  • 100 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 5 dl vettä
  • 0,5 dl sitruunamehua omenamehua tai vettä ohentamiseen

Kuullota melko ohuet porkkanaviipaleet voissa. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se on sulanut kokonaan. Lisää vesi ja anna kiehua ilman kantta noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä.

Soseuta, lisää sitruunamehu ja ohenna omenamehulla tai vedellä.

Tarjoa kastike kylmänä esimerkiksi juustokakun, suklaajälkiruokien tai jäätelön kera.

STT-IA
13.10.2000


Ajassa -sivulle