Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Gallup: Korkeat työnantajamaksut estävät uusien työpaikkojen synnyn



Lähes kolme neljäsosaa suomalaisista pitää liian korkeita välillisiä työvoimakustannuksia suurimpana syynä siihen, ettei uusia työpaikkoja ole syntynyt enempää talouden suotuisasta kehityksestä huolimatta.


Palvelutyönantajien Suomen Gallupilla teettämässä tutkimuksessa 72 prosenttia vastaajista piti työvoimakustannuksia suurimpana esteenä uusien työpaikkojen synnylle.

Korkeat työvoimakustannukset koettiin ehdottomasti muita suuremmaksi työllistämisen esteeksi. Yrittäjistä 90 prosenttia sekä johtajista ja ylemmistä toimihenkilöistä 81 prosenttia oli tätä mieltä.

Muina syinä vähäiseen työpaikkojen syntyyn pidetään sopivasti koulutetun ja pätevän työvoiman niukkuutta (52 %) ja sitä, että työtä tehdään nykyisin aiempaa tehokkaammin (50 %).

Lisäksi puolet väestöstä (51 %) on sitä mieltä, että työttömät eivät helposti kelpaa työelämään edes lisäkoulutettuina. Näin ajattelivat varsinkin työttömät itse sekä työntekijöiden palkkaamisesta päättävät yrittäjät ja johtajat.


Jättikö lama arvet irtisanomisista?

Johtajista ja ylemmistä toimihenkilöistä keskimääräistä useampi kokee työpaikkojen syntymisen esteeksi työnantajien pelon siitä, että työntekijöitä ei enää tarvittaisikaan myöhemmin. Työnantajien mukaan pelko saattaa johtua lama-ajan kipeistä irtisanomiskokemuksista, jotka vieläkin ehkäisevät työntekijöiden palkkaamista.

Myös sopivasti koulutetun ja pätevän työvoiman niukkuus koetaan johtajien sekä ylempien toimihenkilöiden ja yrittäjien keskuudessa keskeiseksi esteeksi työpaikkojen synnylle. Yrittäjät arvioivat muuta väestöä useammin, että työnantajat kokevat palkkaamisen liian hankalaksi ja työlääksi.

Kaikkein vähiten pidettiin työpaikkojen syntymisen esteenä liian korkeita palkkoja (15 %). Kovin moni ei myöskään usko, että työnantajat haluaisivat tahallaan ylläpitää työttömyyttä, jotta palkat eivät nousisi.


Kiire on suurin työssä jaksamisen ongelma

Tutkimuksessa kysyttiin myös työssä jaksamisesta. Suurimpana ongelmana pidettiin jatkuvaa kiirettä työssä (83 %). Palvelutyönantajia tulos ei hämmästytä: heidän mukaansa yrityksissä on suoriuduttava mahdollisimman pienellä henkilöstöllä, koska työllistäminen on liian kallista.

Muita tärkeitä, joskin selvästi vähäisempiä työssä jaksamisen ongelmia ovat kansalaisten mielestä henkilöstöriidat ja huono ilmapiiri työpaikoilla (68 %), osaavien työntekijöiden ylikuormitus (65 %), liika yrittäminen työpaikan menettämisen pelossa (63 %) sekä vääränlainen johtamistapa (62 %).


Uupumus ei aina johdu työstä

Jaksamisen ongelmat ovat lukuisten tekijöiden summa. Suomalaiset pitivät lähes kaikkia tutkimuksessa tarjottuja tekijöitä työuupumuksen aiheuttajina.

Tutkimuksesta selviää, että uupumus ei johdu ainoastaan työstä. Perhe-elämän ja töiden yhteensovittamisongelmia (62 %) ja henkilökohtaisia yksityiselämän ongelmia (55 %) sekä nykyisen elämänmuodon suoritepainotteisuutta (57 %) pidetään myös syyllisinä jaksamattomuuteen.

työelämän ulkopuolella olevat vastaajat pitävät - yllättäen - lähes kaikkia tarjottuja työssä jaksamisen tekijöitä suurempina kuin työssä käyvät. Ainoastaan kaksi prosenttia koko väestöstä on sitä mieltä, että työpaikoilla ei ole ongelmia työssä jaksamisessa.

Palvelutyönantajien teettämä tutkimus tehtiin syyskuussa haastattelemalla 2000 suomalaista puhelimitse. Otos edustaa maamme 15 vuotta täyttänyttä väestöä.

IKK
13.10.2000


Talous -sivulle