Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Serbian taloudella edessään pitkä toipuminen



Milosevicin hallinnon, kansainvälisten pakotteiden ja lopulta myös NATOn pommitusten kurittamalla Serbian taloudella on edessään pitkä ja vaivalloinen toipumiskausi.


Maahan kaivataan kipeästi ulkomaista pääomaa, mutta ainakin toistaiseksi sijoittajien edessä olevat riskit ovat melkoisia.

- Työttömyys, valtionsektorin romahdus, konkurssikypsä pankkijärjestelmä, verokaaos ja valtavat ulkomaiset velat ovat vain osa taloudellisista ongelmista, toteaa Wienissä toimivan kansainvälisen taloustutkimusinstituutin professori Vladimir Gligorov.

Lännen lupaama taloudellinen apu on tervetullutta, mutta siitä on vain hetkelliseksi avuksi. Jugoslavian uuden hallituksen tehtävänä on laatia maalle kunnollinen budjetti ja järjestellä uudelleen noin 14 miljardin dollarin ulkomainen velka.

Velkojamaiden Pariisin klubi saattaa Gligorovin mukaan antaa osan veloista anteeksi, mutta yksityiset velkojat ovatkin jo toinen juttu.

Gligorov ennustaa Serbian talouden toipumisen kestävän ainakin kymmenen vuotta. Serbian epävirallinen työttömyysaste on 50 prosenttia ja inflaatio laukkaa samaa vauhtia. Bruttokansantuotteen arvioidaan supistuneen vajaan kolmanneksen viime vuonna.


Yhdeksän kymmenestä pankista nurin

Valtava este ulkomaisten sijoittajien tulolle Serbiaan on maan tuhoon tuomittu pankkijärjestelmä. Lähes kaikilla suurilla pankeilla on rasitteenaan ongelmaluottoja, joita niiden täytyi antaa suurille ja kannattamattomille serbialaisille yrityksille.

Monet pienet pankit taas perustettiin hoitamaan vain yhden yrityksen rahaliikennettä, eikä näillä pankeilla ole kykyä tai halua hoitaa laajempaa rahaliikennettä tai tarjota palveluja. Miljoonien dollareiden tappioita pankeille on koitunut myös jäädytetyistä ulkomaisista valuuttatalletuksista.

- Optimistisesti arvioiden ehkä noin yksi kymmenestä pankista selviää ulkomaisesta kilpailusta. Mutta uskon, että maan avautuminen ja ensimmäisen ulkomaisen pankin tulo maahan selvittää nopeasti suuren osan ongelmasta, sanoo Belgradissa toimivan Ex Mont -konsulttiyhtiön johtaja Esad Zaimovic.

Asiantuntijat eivät odota suurimittaista ulkomaisten sijoittajien ryntäystä Serbiaan vielä lähitulevaisuudessa. Rahamarkkinoiden sääntely on vielä puutteellista, sijoituksia ei voi tarpeeksi turvata, valtionyhtiöiden yksityistäminen on alkutekijöissään ja riskit ovat suuria - mutta niin tosin ovat myös mahdolliset voitotkin.

Senzal-meklariliikkeen johtaja Rade Rakocevic kehottaa ottamaan mallia miljardöörisijoittaja George Sorosista, joka oli mukana perustamassa ensimmäistä ulkomaista pankkia Bosnia-Hertsegovinaan ja myi osuutensa myöhemmin yli kaksikertaisella hinnalla sijoitukseensa nähden.

- Nyt hän on siirtynyt Montenegroon, Rakocevic kertoo viitaten Jugoslavian pienempään osatasavaltaan, joka on edennyt talouden uudistamisessa hieman Serbiaa pidemmälle.

STT-MH
13.10.2000


Ulkomaat -sivulle