Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tietokoneanalyysi tarkentaa sepelvaltimotaudin tunnistusta



Sepelvaltimotaudin tunnistusta voidaan tarkentaa merkittävästi Tampereen teknillisessä korkeakoulussa kehitetyllä tietokoneanalyysilla. Uusi menetelmä otetaan koekäyttöön Tampereen yliopistollisessa sairaalassa vuoden 2001 alussa.


Tietokoneanalyysin on kehittänyt tekniikan lisensiaatti Jari Viik, 34, jonka väitöskirja Rasitus-EKG-kytkentöjen ja -muuttujien diagnostiset ominaisuudet sepelvaltimotaudin tunnistamisessa tarkastettiin viime viikon perjantaina Tampereen teknillisessä korkeakoulussa.

Viikin tutkimus on kolmas lääketieteellisen tekniikan alaan kuuluva väitöskirja TTKK:ssa.

Väitöskirjassa on laajaa potilasmateriaalia hyödyntäen selvitetty EKG-signaalia mittaavia kytkentöjä ja analysoitu signaalien sisältöä. Rasituskokeessa tutkittavan rintakehään ja raajoihin asetetaan elektrodeja, jotka antavat tietoja potilaan tilasta.

Tutkimustulosten perusteella kytkentöjen välillä on merkittäviä eroja. Osa käytössä olevissa kytkennöistä ei sovellu sepelvaltimotaudin havainnoitiin ollenkaan ja osalle taudinmäärityskriteeriä tulisi muuttaa.


"Kuona kertyy putkistoihin"

Uusi menetelmä osoittautui merkittävästi perinteisiä EKG-menetelmiä paremmaksi. Sillä saavutetaan jopa 90 prosentin osuvuus sepelvaltimotaudin määrityksessä, kun taas perinteisen menetelmän tarkkuus jää 75 prosenttiin.

Viikin mukaan vanhalla mittaustavalla on tehty jonkin verran virhehavaintoja, jotka ovat kyllä myöhemmin tarkentuneet potilaan jatkotutkimuksissa. Tietokoneanalyysin suurin etu on siinä, että se löytää aiempaa varmemmin hoitoa tarvitsevat potilaat.

Viik vertaa kansanomaisesti verisuonia vesijohtoon. Kun putkisto kuljettaa vettä, niin sinne alkaa kertyä kuona-aineita. Vaikka sepelvaltimotaudin kliiniset oireet tulevat yleensä näkyviin aikaisintaan keski-iässä, taudin ensimmäiset muutokset alkavat kehittyä jo lapsuudessa.

Monet sepelvaltimotaudin syntyyn vaikuttavat vaaratekijät kuten korkea kolesteroli, korkea verenpaine, lihavuus ja sukurasitus voidaan tunnistaa jo varhain. Myös tupakointi lisää riskejä.

Sepelvaltimotauti on Suomessa kansantauti, johon sairastuvuus ja kuolleisuus on kansainvälisesti verrattuna suuri.

STT-IA
13.10.2000


Ajassa -sivulle