Nykypäivä

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon
äänestys


Haku Verkkouutisista:
kokban

Politiikka


Jäätteenmäki: Peruspalveluministeriä ei tarvita, jos kunnat ovat yksin vastuussa palveluista

Kunnallisvaalien alla Keskusta on puolueista ehkä äänekkäimpänä ja oppositioroolinsa mukaisesti vaatinut palvelujen kohentamista. Sijaispuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki ei myönnä, että opposition välikysymys aiheesta olisi mennyt väärään osoitteeseen, kuten siihen vastannut peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.) totesi.

Vain runsas puolet äänestää varmasti

Vain runsas puolet äänestysikäisistä suomalaisista aikoo aivan varmasti käyttää äänioikeuttaan tässä kuussa järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Taloustutkimus Oy:n Verkkouutisten toimeksiannosta tekemän selvityksen mukaan varmimmat äänestäjät löytyvät varttuneimmista ikäluokista, henkisen työn tekijöistä, Länsi-Suomesta ja Vasemmistoliiton sekä Kokoomuksen kannattajista.

Keskustakunnissa vuosikatekeskiarvo pakkasella

Kunnallistalouden kurjalla tolalla ja poliittisilla voimasuhteilla näyttää tilastojen perusteella olevan syy-yhteys. Verkkouutisten tekemän selvityksen mukaan vuosikatekeskiarvolla mitaten Suomen 33 taloudellisesti heikoimmin menestyneen kunnan valtuustoista 26:ssa keskusta on suurin ryhmä.

Ylen vaalikone kysyy epärelevantteja

Onneksi Internetissä ei voi äänestää. Kunnallisvaaleissa korostuu paikallisuus, oikeiden kysymysten tunteminen ja nopea otos Itä-Savosta kertoo, että Ylen vaalikone kysyy väärin.

Työelämän laatu hiukan heikentynyt kunnallisissa työyhteisöissä

Tampereen yliopistossa valmistuneen tutkimuksen mukaan kunnallisten työyhteisöjen työelämän laatu on neljässä vuodessa lievästi heikentynyt. Sivistystoimen ja erityisesti teknisen toimen henkilöstön työelämän laatu parani, kun se sosiaali- ja terveystoimessa laski.

Suomalaiset kokevat työuupumuksen todelliseksi

Suomalaisten enemmistö käyttäisi valtiontalouden liikkumavaraa veronkevennysten ohella julkisiin palveluihin. SAK:n teettämän työmarkkinailmastotutkimuksen mukaan suomalaiset myös pitävät työuupumusta todellisena ongelmana ja ay-liikettä parhaana työttömyyden torjujana.

Naisten osuus kunnallispolitiikassa noussut hiljalleen

Päättymässä olevalla valtuustokaudella naisten osuus kunnallisissa toimielimissä on kasvanut voimakkaasti tasa-arvolain muutoksen myötä. Naisten osuus mm. kunnanhallituksissa oli ennen kiintiöiden säätämistä 25 prosenttia ja sen jälkeen lähes 45 prosenttia.

Kunnissa haetaan avointa kaavoituskulttuuria

Uusilla kunnanvaltuutetuilla on edessään tuhannen taalan paikka: he voivat avata kuntien kaavoituspolitiikan saloja kuntalaisille ja kertoa heille avautuneiden vaikutuskanavien mahdollisuuksista.

Vaalirahat eivät paljossa pyöri

Kunnallisvaalikampanjoitten puoluerahoitus ei ole suuren suuri. Keskusta ja sosiaalidemokraatit ovat puoluejärjestöinä laittaneet rahojaan likoon kumpikin miljoonan markan verran, vasemmistoliitto 700 000, ruotsalaiset ja kokoomus puolisen miljoonaa.

Helsingin suuret kampanjoivat sadoilla tuhansilla markoilla

Helsingin suurimmat valtuustopuolueet kokoomus, SDP ja vihreät kampanjoivat kunnallisvaaleissa muutamalla sadalla tuhannella markalla kukin.

Aluekeskusten kehittämisohjelma käynnistyy

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä päätti torstaina käynnistää marraskuussa vuoden 2006 loppuun kestävän aluekeskusten kehittämisohjelmakauden. Ohjelmatyöllä pyritään saamaan aikaan kaikki maakunnat kattava kehittyvä aluekeskusten verkosto. Aluekeskuksia voi olla 30-40.

Tupokiireiset työmarkkinajärjestöt hiljakseen kunnallisvaaleissa

Syksyn tuloneuvottelujen työllistämät työmarkkinajärjestöt osallistuvat vähänlaisesti kunnallisvaalikamppailuun. Liikkeellä ovat - ymmärrettävästi - lähinnä ne palkansaajajärjestöt, joiden jäseniä työskentelee kuntasektorilla.

Presidentinvaalit amerikkalaistuivat, mutta kotimaisella vivahduksella

Viime talven presidentinvaaleissa näkyi vaalikampanjoinnin amerikkalaistuminen, mutta vaalikamppailussa oli silti hieman kotikutoinen leima.

Äänestäjistä tulossa politiikan penkkiurheilijoita

Uusi tyyli ja uudet keinot ovat tulleet vaalikamppailuihin erityisesti nuoren sukupolven ehdokkaiden myötä.

Rusi kirjoitti muistelmansa Maran tasavallasta

Presidentti Martti Ahtisaaren entinen ulkopoliittinen neuvonantaja, tohtori Alpo Rusi arvostelee tiistaina julkistetussa kirjassaan Mariankadun puolelta ankarasti presidentti Mauno Koivistoa ja hänen ympärilleen muodostunutta ulkopolitiikan "traditionalistista koulukuntaa".

Pohjoismaille halutaan tiiviimpää yhteistyötä

Pohjoismaiden tulisi tiivistää keskinäistä yhteistyötään muun muassa Euroopan unionissa ja puhua yhä useammassa tapauksessa "yhdellä suulla". Näin ehdottaa pohjoismainen asiantuntijaryhmä, joka julkisti tiistaina ehdotuksensa alueen maiden yhteistyön kehittämisestä.

Seisontapakko epäilyttää kansanedustajia

Pitäisikö kansanedustajien nousta täysistunnon alussa seisomaan ja tervehtiä sillä tavalla istuntoa johtamaan saapuvaa puhemiestä?

Sivun alkuun