Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







MTTL: Maaseudun pienyritysten määrä kasvanut myös syrjäisillä alueilla



Maaseudun pienyritysten määrän ja rakenteen kehitys erityyppisillä maaseutualueilla seurasi selkeästi yleistä taloudellista kehitystä. Syrjäisillä alueilla yritysten lukumäärän, henkilöstön ja liikevaihdon kasvu on ollut hitaampaa kuin muualla, mutta kasvua on kuitenkin tapahtunut.


Kaikilla maaseutualueilla oli enemmän maaseudun pienyrityksiä vuonna 1997 kuin vuonna 1990. Liikevaihdon kasvusta huolimatta yritysten henkilöstömäärät ovat kuitenkin aiempaa pienemmät.

Maaseudulla oli vuonna 1990 yhteensä 58 400 pienyritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto vuoden 1997 hinnoin oli 58,8 miljardia markkaa ja henkilöstömäärä 105 900 henkilöä eli keskimäärin 1.81 henkilöä yritystä kohti.

Taloudellisen taantuman vaikutuksesta niin yritysten lukumäärä ja henkilöstömäärä kuin myös liikevaihto alenivat, sillä yritysten määrä putosi 6 prosenttia, henkilöstömäärä 22 prosenttia ja liikevaihto 20 prosenttia. Laman taituttua yritysten määrä kasvoi nopeasti ja vuonna 1997 niitä oli 64 100.

Myös yritysten liikevaihto ja henkilöstömäärät nousivat, sillä vuonna 1997 yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 60,1 miljardia markkaa ja ne työllistivät yhteensä 98 000 henkilöä. Henkilöstömäärällä mitattuna (1,53 henk./yritys) maaseutuyritykset ovat kuitenkin edelleen pienempiä kuin 90-luvun alussa.

Maaseudulla sijaitsevat pienyritykset toimivat usein perinteisillä toimialoilla. Elintarvikkeita valmistavista yrityksistä maaseutuyritysten osuus on 47 prosenttia, kun taas korkean teknologian yrityksistä maaseututyritysten osuus on erittäin vähäinen.

Alkutuotantoon sidottujen toimialojen osuus on hieman kasvanut tarkastelujaksolla. Tärkeimpiä alkutuotantoon sidottuja toimialoja olivat koneurakointi, matkailu ja virkistyspalvelut sekä erikoismaatalous.

Muista kuin alkutuotantoon sidotuista toimialoista tärkeimpiä olivat maantieliikenteen kuljetukset, tukku- ja vähittäismyynti sekä rakentaminen.

Yritysten määrällä mitattuna nopeimmin kasvavia alkutuotantoon sidottuja toimialoja olivat mm. erikoismaatalous, matkailu- ja virkistyspalvelut, elintarvikkeiden jalostus, maatilan tuotteiden tukku- ja vähittäismyynti ja koneurakointi.

Muiden toimialojen yritysten määrä on kasvanut erityisesti yksityisissä terveydenhoito- ja sosiaalipalveluissa. Toisaalta päivittäistavaroiden vähittäiskauppa on vähentynyt viidenneksellä.

Maaseutuyrittäjät arvioivat toimintaympäristönsä uhat ja mahdollisuudet samantyyppisiksi maan eri osissa. Tutkimuksessa tehdyn kyselyn mukaan suurella osalla maaseutuyrittäjistä oli yksi yhteinen ongelma - yrityksillä ei ollut käytössään riittävästi ammattitaitoista työvoimaa.

Tiedot perustuvat Maatalouden taloudellisessa tutkimuslaitoksessa valmistuneeseen tutkimukseen, jossa kartoitettiin maaseudun pienyritystoiminaan rakennekehitystä vuosina 1990, 1993, 1996 ja 1997.

Aikasarjan luvut on poimittu MTTL:n, Tilastokeskuksen ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen yhteistyönä kehittämästä maaseudun pienyritysrekisteristä. Tutkimuksen yhteydessä rekisterin käyttöä otospohjana testattiin kyselyllä, joka lähetettiin noin 900 yrittäjälle maan eri osissa.

IA
13.10.2000


Talous -sivulle