Pyöräytetään sydänpullia ystävänpäivän kahvipöytään
Ystävänpäivää on Suomessa juhlittu vasta vuodesta 1987 lähtien, vaikka sillä maailmanlaajuisesti onkin erittäin pitkät perinteet. 14. helmikuuta vietettävän päivän vuoksi lähetetään meilläkin miljoonia postikortteja.
Ystävänpäivää nimitetään kansainvälisesti Valentinen päiväksi.
Britanniassa sitä on juhlittu jo 1400-luvulta lähtien. Vanhin
Yhdysvalloissa säilynyt Valentinen päivän kortti on peräisin
1700-luvulta.
Päivän alkuperästä on erilaisia käsityksiä. Ystävänpäivän
uskotaan kuitenkin syntyneen Rooman valtakunnassa eläneen
Valentinuksen muistoksi.
Kristityn Valentinuksen kerrottiin olleen kansan ja erityisesti
lasten ystävä. Hän kieltäytyi palvomasta roomalaisia jumalia ja
tämän vuoksi hänet teloitettiin 14. helmikuuta todennäköisesti
vuonna 269.
Kun Valentinus oli vangittu, lapset heittelivät hänelle vankilan
kaltereiden välistä lappusia, joihin he olivat raapustaneet
tervehdyksiään
Päivän keskeinen tunnus on hempeän punainen sydän. Myös
leipomot ja konditoriat ovat lähteneet päivän viettoon
voimallisesti mukaan. Ainakin suurissa asutuskeskuksissa
valmistetaan kosolti ystävänpäiväleivoksia ja -kakkuja.
Jauhopeukalot osaavat itsekin leipoa tarjottavaa
ystävänpäivän kahvipöytään. Kotona voi pyöräyttää vaikkapa
sydänpullat. Ohje on kondiittorien Suomen mestarin Tommi
Nurmen käsialaa.
Sydänpullat
- 8-9 dl vehnäjauhoja
- 50 g hiivaa
- noin 0,5 dl sokeria
- 4 kananmunaa
- 1 dl kermaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 160 g pehmeää voita tai margariinia
- 100 g pehmeää voita tai margariinia
Liuota murennettu hiiva kermaan. Sekoita joukkoon jauhot,
sokeri, kananmunat, suola ja kardemumma. Vaivaa taikinaa
yleiskoneella tai vatkaimella (noin keskimmäisellä nopeudella)
viisi minuuttia.
Lisää taikinaan 160 grammaa pehmeää voita tai
margariinia. Vatkaa edelleen viisi minuuttia. Lisää taikinaan
loput 100 grammaa pehmeää voita tai margariinia. Vatkaa
taikinaa vielä 10 minuuttia.
Kääri löysähkö taikina muoviin tai siirrä muovipussiin. Nosta
tasaiselle alustalle asetettu taikina pakastimeen. Anna taikinan
jähmettyä noin 1-1,5 tuntia.
Poista muovi ja kauli jäähdytetty taikina noin 1,5-2
senttimetrin paksuiseksi levyksi. Painele taikinasta
sydämenmuotoisella muotilla pullia. Nosta pullat pellille.
Anna pullien kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa
liinan alla, esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetyn tiskialtaan
päällä.
Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista uunissa 200
asteessa noin 15-20 minuuttia. Koristele pullat esimerkiksi
tomusokerilla tai voitelemalla voisulalla ja pyörittämällä
hienossa sokerissa.
STT-IA
11.2.2000
Ajassa -sivulle
|