Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pyöräytetään sydänpullia ystävänpäivän kahvipöytään



Ystävänpäivää on Suomessa juhlittu vasta vuodesta 1987 lähtien, vaikka sillä maailmanlaajuisesti onkin erittäin pitkät perinteet. 14. helmikuuta vietettävän päivän vuoksi lähetetään meilläkin miljoonia postikortteja.


Ystävänpäivää nimitetään kansainvälisesti Valentinen päiväksi. Britanniassa sitä on juhlittu jo 1400-luvulta lähtien. Vanhin Yhdysvalloissa säilynyt Valentinen päivän kortti on peräisin 1700-luvulta.

Päivän alkuperästä on erilaisia käsityksiä. Ystävänpäivän uskotaan kuitenkin syntyneen Rooman valtakunnassa eläneen Valentinuksen muistoksi.

Kristityn Valentinuksen kerrottiin olleen kansan ja erityisesti lasten ystävä. Hän kieltäytyi palvomasta roomalaisia jumalia ja tämän vuoksi hänet teloitettiin 14. helmikuuta todennäköisesti vuonna 269.

Kun Valentinus oli vangittu, lapset heittelivät hänelle vankilan kaltereiden välistä lappusia, joihin he olivat raapustaneet tervehdyksiään

Päivän keskeinen tunnus on hempeän punainen sydän. Myös leipomot ja konditoriat ovat lähteneet päivän viettoon voimallisesti mukaan. Ainakin suurissa asutuskeskuksissa valmistetaan kosolti ystävänpäiväleivoksia ja -kakkuja.

Jauhopeukalot osaavat itsekin leipoa tarjottavaa ystävänpäivän kahvipöytään. Kotona voi pyöräyttää vaikkapa sydänpullat. Ohje on kondiittorien Suomen mestarin Tommi Nurmen käsialaa.


Sydänpullat

  • 8-9 dl vehnäjauhoja
  • 50 g hiivaa
  • noin 0,5 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 160 g pehmeää voita tai margariinia
  • 100 g pehmeää voita tai margariinia

Liuota murennettu hiiva kermaan. Sekoita joukkoon jauhot, sokeri, kananmunat, suola ja kardemumma. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai vatkaimella (noin keskimmäisellä nopeudella) viisi minuuttia.

Lisää taikinaan 160 grammaa pehmeää voita tai margariinia. Vatkaa edelleen viisi minuuttia. Lisää taikinaan loput 100 grammaa pehmeää voita tai margariinia. Vatkaa taikinaa vielä 10 minuuttia.

Kääri löysähkö taikina muoviin tai siirrä muovipussiin. Nosta tasaiselle alustalle asetettu taikina pakastimeen. Anna taikinan jähmettyä noin 1-1,5 tuntia.

Poista muovi ja kauli jäähdytetty taikina noin 1,5-2 senttimetrin paksuiseksi levyksi. Painele taikinasta sydämenmuotoisella muotilla pullia. Nosta pullat pellille.

Anna pullien kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla, esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetyn tiskialtaan päällä.

Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Koristele pullat esimerkiksi tomusokerilla tai voitelemalla voisulalla ja pyörittämällä hienossa sokerissa.

STT-IA
11.2.2000


Ajassa -sivulle