Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Japanin naisilla vielä pitkä matka vallan huipulle



Vaikka Japani sai ensimmäisen naispuolisen maaherransa (kuvernöörinsä) samana päivänä kuin Suomi sai ensimmäisen naispresidenttinsä, lienee Japanin naisilla vielä vuosikymmenten taival politiikan huipulle.


Fusae Ota valittiin sunnuntaina Japanin toiseksi tärkeimmällä talousalueella sijaitsevan Osakan läänin maaherraksi. Japanin hallitus kiitteli valintaa ja hallituksen päätiedottaja Mikio Aoki ennusti, että se helpottaa naisten etenemistä monella alalla.

Japanin 47 läänin eli prefektuurin johdossa ei ole koskaan ennen ollut naista. Otan takana oli kolmen puolueen vaaliliitto, johon kuuluivat konservatiivinen Liberaalidemokraattinen puolue, Liberaalinen puolue ja Komeito-puolue sekä suurin oppositiopuolue, demokraattinen puolue.

Tarkkailijoiden mukaan saattaa kuitenkin mennä vielä vuosikymmeniä ennen kuin nainen valitaan Japanin pääministeriksi.
- Toivon, ettei siihen mene 30:tä vuotta, mutta varmasti se vie ainakin 20 vuotta, sanoi naiskysymyksiä kommentoiva Tomoko Inukai.

- Ellei meillä sitten käy sellainen onni, että samanaikaisesti sattuu paljon tapahtumia kuten miespoliitikkoja koskeva jättiskandaali juuri kun vahva naispoliitikko odottaa tilaisuutta kulisseissa, Inukai lisäsi.

Eräiden mielestä Ota saa kiittää valinnastaan osaksi edeltäjänsä Knock Yokohaman aiheuttamaa seksiskandaalia. Yokohama, poliitikoksi ryhtynyt entinen koomikko, joutui eroamaan ahdisteltuaan 21-vuotiasta opiskelijatyttöä. Häntä vastaan nostettiin myöhemmin myös syyte.


Parlamentissa vähän naisia

Japanin naiset saivat äänioikeuden vasta toisen maailmansodan jälkeen, ja yli puolet maan 99,4 miljoonasta äänioikeutetusta on naisia. Naiset äänestävät myös ahkerammin kuin miehet.

Politiikassa, kuten myös liike-elämässä, naisten yleneminen törmää kuitenkin näkymättömään kattoon. Japanin mahtavassa 500-paikkaisessa parlamentin alahuoneessa on vain 25 naista.

Naiset ovat myös aliedustettuina salaisissa takahuoneneuvotteluissa, joissa pääministeri yleensä valitaan.

Kaiken lisäksi juuri hyväksytty kiistelty laki suhteellisella vaalitavalla täytettävien parlamenttipaikkojen vähentämiseksi supistanee naiskansanedustajien määrää entisestään. Useimmat naiset on valittu suhteellisella vaalitavalla eikä enemmistövaaleilla ns. yhden paikan vaalipiireistä.

- Sitten on vielä yhä vallitseva japanilainen asenne, jonka mukaan useimmat päätökset on annettava miesten tehtäväksi, Inukai sanoi.

Johtavassa poliittisessa asemassa olevat naiset ovat harvinaisia, mutteivät täysin ennenkuulumattomia Japanissa.

Japanin sosiaalidemokraattisen puolueen nykyisellä puheenjohtajalla Takako Doilla oli ratkaiseva osuus, kun puolue saavutti murskavoiton hallitsevasta Liberaalidemokraattisesta puolueesta vuonna 1989.

Politiikkaan tuli silloin mukaan enemmän naisia kuin koskaan aiemmin. Tiedotusvälineet puhuivat "Madonna"-ilmiöstä, ilmaisu, jolla Doin mukaan haluttiin halventaa naisia.

- Meidän on luotava poliittinen ilmapiiri, jossa naisten läsnäolo on niin luonnollinen, ettei tällaisia lausuntoja enää esitetä, Doi sanoi ennen vuoden 1998 ylähuoneen vaaleja.

STT-MH
11.2.2000


Ulkomaat -sivulle