Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sosiaalitukihuijaukset kuriin tietosuojaa heikentämällä



Sosiaaliturvan väärinkäytökset aiotaan pistää kuriin ennen kaikkea tietojen vaihtoa tehostamalla. Kaikista vilpeistä olisi aina ilmoitettava poliisille ja tapaukset olisi käsiteltävä yhtenäisesti rikoslain mukaan.


Sosiaaliturvan väärinkäytöksiä selvittänyt työryhmä pitää myös välttämättömänä, että Kela voi tarkistaa tietoja pankeilta aina kun talletuksilla, veloilla tai niiden koroilla on vaikutusta etuuden määrään. Tällaisia etuuksia ovat mm. asumistuki, työmarkkinatuki ja sotilasavustus.

Kelan pitäisi saada tiedot myös edunsaajien vankilatuomioista, jotta esimerkiksi asumistuen ja työttömyystuen maksaminen voidaan keskeyttää. Tämä voi työryhmän puheenjohtajan, ylijohtaja Kari Välimäen mukaan tuottaa kuitenkin käytännössä vaikeuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on selvitellyt viime vuoden aikana tahallisten sosiaalivilppien yleisyyttä.

Väliraportti väärinkäytösten arvioiduista määristä julkaistiin jo viime kesänä ja ehdotukset väärinkäytösten ehkäisemiseksi luovutettiin sosiaali- ja terveysministeri Maija Perholle (kok.) keskiviikkona.


Kaikki väärinkäytökset ilmoitettava poliisille

Perhon mielestä sosiaaliturvan väärinkäytöksiä tapahtuu siinä määrin, että niiden ehkäisemiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.

Jo tämän vuoden alkupuolella on tarkoitus antaa esitykset, jotka mahdollistavat atk-pohjaisen tietojen vaihdon. Käyttökunnossa atk-yhteydet olisivat jo kuluvan vuoden aikana, arvioi Perho.

Selvitys paljasti myös, että eri viranomaiset toimivat hyvin eri tavoin, kun väärinkäytöstapaus osuu kohdalle. Kelassa tutkintapyyntö poliisille lähtee herkästi, mutta esimerkiksi työvoimaviranomaiset turvautuvat tähän keinoon harvoin.

Perho pitää tärkeänä työryhmän ehdottamia yhtenäisiä ja selkeitä ohjeita, joissa lähtökohtana on, että kaikki väärinkäytöstapaukset ilmoitetaan aina poliisille tai syyttäjälle syyteharkintaa varten.


Osoitetiedot oikeiksi, koulutusta lisättävä

Työryhmä kiinnitti jo väliraportissaan huomiota siihen, että väärät osoitetiedot helpottavat sosiaalitukien huijaamista.

Työryhmä velvoittaisi kiinteistöjen omistaja ja isännöitsijät pitämään tietonsa ajan tasalla tarkistamalla väestörekisterin tiedot säännöllisin väliajoin.

Selvitykset osoittivat, että viranomaisten tietämys ja suhtautuminen väärinkäytöksiin vaihtelivat melkoisesti. Vilppejä paljastui myös hyvin vaihtelevasti.

Esimerkiksi työttömyyskassoista joka neljännessä ei tullut ilmi yhtään vilppitapausta, kun taas muutamassa työttömyyskassassa tuli esiin yli sata väärinkäytöstä.

Työryhmä ehdottaa ratkaisuksi säännöllistä henkilöstökoulutusta. Väärinkäytökset olisi myös tilastoitava ja niitä torjumaan on nimettävä vastuuhenkilö.

Aiemmin julkistetun selvityksen mukaan sosiaaliturvaa käytettäisiin väärin noin 25 000 kertaa vuodessa. Rahaa hupenisi vilpillisin perustein noin 125 miljoonaa markkaa eli noin prosentin verran kaikista maksetuista eduista.

Yksiselitteistä kuvaa väärinkäytösten koko laajuudesta on Välimäen mielestä kuitenkin vaikea saada.

Asiantuntijalausunnot poikkeavat huomattavastikin toisistaan. Viranomaiset ovat arvioineet, että sosiaaliturvan väärinkäytökset olisivat viime vuosina lisääntyneet. Tämä voi kuitenkin johtua siitäkin, että vilpit tunnistetaan nyt paremmin, arvelee Välimäki.

STT-IA
11.2.2000


Politiikka -sivulle