Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koulutuksella katulapsesta selviytyjäksi



Ugandan pääkaupungin Kampalan kaatopaikalla miehet tonkivat esiin "hyötykäyttöön" sopivaa rojua ja pienet pojat hakevat vanhoilla muovikanistereilla juomavettä kaatopaikan ojasta.


Rojukasan laella suurisarvinen nauta vahtii tätä kurjuuden valtakuntaa, josta on tullut koti jo tuhansille Ugandan kaikkiaan noin puolesta miljoonasta orpolapsesta.

Arviolta noin puolet kaatopaikan liepeillä majailevista katulapsista on jäänyt orvoiksi vanhempien kuoltua AIDS:iin.

Kaduille päätyy yhä enemmän lapsia, sillä aiemmin orpolasten turvana ollut perinne huolehtia suvun lapsista on kaupungistumisen myötä murentunut. Nyt orpojen valtava määrä käy ylivoimaiseksi myös perinteistä kiinnipitäville perheille.


Keidas keskellä slummialuetta

Kampalan kansainvälisen katulapsiprojektin FOCA:n (Friends of Children Association) pieni päiväkeskus on kuin pieni keidas keskellä kaatopaikkaa ympäröivää slummialuetta.

Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Irlannin parlamentaarikkojen vierailun kohteena oleva keskus saa suuren osan rahoituksestaan Suomesta ja Tanskasta. Suomessa yhteistyökumppani on Kansainvälinen solidaarisuussäätiö.

Päiväkeskuksessa katulapset voivat oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Se on monille myös ainoa paikka, missä he voivat saada lämmintä ruokaa ja peseytyä. Keskus tarjoaa myös terveyspalveluja ja kaduilla eläville tuiki tärkeää AIDS-valistusta.

Joukkuehenkeä lapsille opetetaan pelien ja leikkien avulla. Yhteisön ylpeydenaiheena on akrobaattiryhmä, jonka haaveena on esiintymismatka Suomeen.


Koulutuksella selviytyjiksi Kierrätyksestä oma elinkeino

FOCA toimii pienellä budjetilla, eikä järjestä lapsille asuntoa. Toiminta-ajatuksena on kannustaa lapsia omatoimisiksi selviytyjiksi. Omatoimisuutta on opettanut jo elämä kadulla, mutta katu opettaa myös rikollisuutta, liimanhaistelua ja prostituutiota.

Isompia lapsia keskuksessa ohjataan "oppisopimuskoulutukseen". Esimerkiksi läheisen markkinapaikan laidalla olevassa teltassa nuorille opetetaan, miten vanhoista säilyke- ja peltipurkeista syntyy hiiligrillejä ja parafiinilyhtyjä.

Kun nuoret oppivat tämän taidon, he todennäköisesti pystyvät myös elättämään itsensä. Parafiinilyhtyjen ja hiiligrillien tarve on nimittäin valtava, sillä monet perheet ovat vailla sähköä.


Päivittäin 70 hautajaiset ja kymmeniä uusia orpoja

Sambian pääkaupungin Lusakan hautausmaalla on joka päivä noin 70 hautajaiset.

Hautajaissaattueita tulee kuorma-autojen lavoilla tasaiseen tahtiin. Kukkia myyvät pojat juoksevat innokkaina paikalle, mutta yleensä turhaan.

Hautakiviä on vain vanhoilla haudoilla, uudet haudat ovat vain epämääräisiä turvekasoja.

Hautajaiset merkitsevät yleensä uusia orpolapsia maahan, jossa arvioidaan olevan jo yli puoli miljoonaa orpoa. Kymmenen vuoden kuluessa määrän arvioidaan vielä kaksinkertaistuvan.

Kun vanhemmat kuolevat perheen vanhemmat lapset joutuvat usein jättämään koulunsa ja huolehtimaan pienemmistä sisaruksistaan. Lasten sukulaiset voivat jopa viedä lasten kodin ja muun omaisuuden ja jättää heidät puille paljaille.

Varsinaisia orpokoteja maassa on vähän, mutta viime vuodet ovat tuoneet lukuisia kansainvälisellä avulla rahoitettuja keskuksia, jotka tarjoavat ruokaa ja tukevat lapsia koulunkäynnissä.


Lautasellinen papuja sekä maissipuuroa

Irlantilaisten rahoittamassa, AIDS:iin sairastuneiden naisten keskuksessa kymmenet pikkunaperot istuvat rivissä hämärässä huoneessa sylissään lautasellinen maissipuuroa ja papuja.

Kun odotetut kansanedustajavieraat tulevat ovelle, lapset saavat luvan syödä. Lapset eivät näytä nälkiintyneiltä, mutta pienet sormet tyhjentävät lautaset hetkessä.

Lapset ovat AIDS:iin sairastuneiden tai AIDS:iin kuolleiden äitien lapsia. Keskus tarjoaa terveyspalveluja ja toimintaa myös äideille.


Halvempi lääke ehkäisee tartuntaa äidiltä lapselle

AIDS:ia sairastavien äitien lapsista noin kolmannes saa viruksen äidiltään. Tartunnan saaneilla on elinaikaa yleensä korkeintaan 2-5 vuotta.

Ugandassa on ensimmäisenä maailmassa tutkittu uutta, myös köyhiin oloihin soveltuvaa lääkettä, joka vähentää tartunnat äidiltä lapselle puoleen.

Nevirapiinia tarvitaan vain yksi annos äidille juuri synnytyksen aikana ja yksi annos lapselle kolmen päivän kuluessa synnytyksestä. Hoito maksaa vain parikymmentä markkaa äitiä kohden.

Lääkettä pidetään alustavien tutkimusten mukaan jopa tehokkaampana kuin länsimaissa käytössä olevaa zidovudiinia, joka yli tuhat markkaa maksavana ei ole köyhien afrikkalaisäitien ulottuvilla.

STT-IA
11.2.2000


Ulkomaat -sivulle