Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Asiakkaita tavoitellaan uusilla palveluilla

Uusi GSM-operaattori ei lupaa kovaa hintakisaa



Paikallisten puhelinyhtiöiden ensi tammikuussa aloittava uusi valtakunnallinen GSM-operaattori ei lupaa kännykkäpuheluihin kovaa hintakisaa.


Asiakkaita houkutellaan pikemminkin uusilla lisäarvopalveluilla, 2G-verkon palveluoperaattorin 3P:n toimitusjohtaja Reijo Syrjäläinen kaavailee. Myös puhelujen hinnoittelun rakenteeseen luvataan uutuuksia.

2G- ja 3P- yhtiöiden puuhamiehet esittelivät tulevaa toimintaa Vantaalla keskiviikkona. Kovin paljon uutta tietoa tilaisuudessa ei irronnut, sillä esimerkiksi nimi, jolla uuden GSM-operaattorin palveluita lähdetään markkinoimaan, paljastetaan vasta lähempänä toiminnan käynnistymistä.

Tähän asti käytetty 3P se ei ole, vaan haussa on vetävämpi brändi. Myös luvatuista uusista palveluista ja hinnoittelusta irtoaa tarkempaa tietoa vasta myöhemmin.

Alkuvaiheessa kilpailijoihin vedetään kaulaa sillä, että paikallisyhtiöiden 2G:n verkko on heti toiminnan alkaessa koko maan kattavasti GPRS-verkko.

GPRS on GSM:n kehittyneempi versio, jossa dataa siirretään ns. paketeissa. Paketointi kasvattaa siirtonopeutta, mikä mahdollistaa tukun sellaisia palveluita, jotka eivät vielä tekstiviestien varassa onnistu.

- Tämä verkko on oikeastaan jo 2 ja puoli geetä, 2G:n toimitusjohtaja Seppo Hänninen sanoi.


Verkkoon myös vuokralaisia

Uuden GSM-verkon toiminta on jaettu kahtia niin, että 2G hoitaa verkko-operaattoritoimintaa ja erillinen 3P huolehtii palveluoperaattoripuolesta eli liittymien tuotteistuksesta ja markkinoinnista. Molempien yhtiöiden omistajina ovat samat 36 maakunnallista puhelinyhtiötä.

2G aikoo jatkossa vuokrata verkkoaan myös muiden palveluoperaattorien käyttöön. Yhdeksi vuokralaiseksi lienee tulossa ainakin Radiolinja, sillä maakunnalliset yhtiöt omistavat jo nyt alueillaan sijaitsevat Radiolinjan käyttämän GSM 900 -verkon tukiasemat.

2G:n verkon piti alun perin käynnistyä jo syyskuun alussa. Hanke viivästyi mm. pitkäksi venähtäneiden taajuusneuvottelujen vuoksi, ja liikenneministeriö myönsi sille jatkoaikaa. Nyt verkon rakentaminen on edennyt ripeästi.

Syyskuun alussa 2G sai käyttöönsä puolet tulevan verkon taajuuksista. Loput vapautuvat vuodenvaihteessa lakkautettavasta NMT 900 -verkosta.

2G:n verkon rakentaminen maksaa vajaat 2 miljardia markkaa, mistä suurimman osan kustantavat omistajayhtiöt. Ulkoisen rahoituksen osuus on Hännisen mukaan vähäinen.

Verkon on ensi vuoden loppuun mennessä määrä tavoittaa jo 90 prosenttia väestöstä. Kattavuus on tuntuvasti parempi kuin mitä vuosi sitten jätetyssä toimilupahakemuksessa kaavailtiin.


Markkinointiin 30 miljoonaa

Uuden GSM-verkon liittymien markkinointiin on luvassa tuntuvaa tukea omistajayhtiöiltä, joilla on ennestään 1,1 miljoonaa lankaliittymää ja 3 miljardin markan liikevaihto. Alkuvaiheen markkinointiin on varattu 30 miljoonaa markkaa.

Myös jakelutiet ovat pitkälti valmiina, sillä paikallisilla puhelinyhtiöillä on kattavat myymäläverkot liittymien myyntiin.

Toistaiseksi niissä myydään Radiolinjan liittymiä, mutta ainakin 2G:n hallitusta johtava Oulun Puhelimen Risto Siivola arvioi uuden tuotteen ennen pitkää korvaavan entiset. Viime kädessä kukin puhelinyhtiö päättää itse, jatkaako myös Radiolinjan liittymien myyntiä vai ei.

Pääkaupunkiseudulla liittymiä myydään Loimaan Puhelimen omistaman Veikon Koneen kautta.

3P:n tavoitteena on kerätä muutaman vuoden aikana 15 prosenttia Suomen matkapuhelinasiakkaista, mikä tietää yli miljardin markan liikevaihtoa. Ensi vuoden liikevaihtotavoite on 200 miljoonaa markkaa.

STT-IA
1.9.2000


Talous -sivulle