Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pohjolan ja Baltian yhteistyö tiivistyy



Baltian maiden EU-jäsenyyshanke etenee ripeästi, sanoi Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerien kokousta isännöinyt Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen keskiviikkona.


Helveg Petersen luonnehti erittäin viisaaksi EU:n huippukokouksessa joulukuussa tehtyä päätöstä aloittaa jäsenyysneuvottelut uusien maiden kanssa, niin että neuvotteluja on ryhdytty käymään kaikkiaan kymmenen Itä- ja Keski-Euroopan maan kanssa.

- Tämä merkitsee, että kaikki kolme Baltian maata ovat nyt mukana jäsenyysneuvotteluissa, Helveg Petersen sanoi.

Pohjoismaiden ja Baltian ulkoministerit olivat koolla kaksipäiväisessä tapaamisessa Middelfartissa Tanskassa. Suomea edusti ulkoministeri Erkki Tuomioja. Tapaamisessa oli mukana myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Tanskan ulkoministeri oli tyytyväinen, että ns. kakkosryhmän maat pääsevät nyt kirimään kiinni ykkösryhmän maita jäsenyysneuvotteluissa.

Aiemmin vain Viro oli ykkösryhmässä, kun Liettua ja Latvia näyttivät joutuvan odottamaan pöydän uutta kattausta. Nyt kaikki saattavat päästä EU:n jäseniksi jo muutaman vuoden kuluessa.

Javier Solana kertoi Middelfartissa, että EU:lle ei olisi mikään katastrofi, vaikka tanskalaiset äänestäisivätkin rahaliitto EMU:un liittymistä vastaan kansanäänestyksessä 28. syyskuuta.


Islanti jäseneksi ehkä ennen Norjaa

Islannin ulkoministeri Halldor Asgrimsson sanoi Middelfartissa, että Islannista saattaa tulla EU:n jäsenmaa jo ennen Norjaa.

EU:n laajeneminen merkitsisi Asgrimssonin mukaan Euroopan talousaluesopimuksen ETA:n vesittymistä entisestään. Islanti ja Norja ovat kumpikin ETA:n jäsenmaita.

Islanti ei aiota vain seurata Norjan vanavedessä, jos Norja päättää liittyä EU:hun, Asgrimsson sanoi.
- Voihan olla, että me menemme sinne ensin, Islannin ulkoministeri tokaisi.


Pohjoinen ulottuvuus etenee

Suomalaisten lanseeraama pohjoinen ulottuvuus on lyönyt itsensä läpi EU:ssa, Middelfartin tapaamisen osanottajat arvioivat.

Tämä on EU:n yhteistyöhanke Baltian maiden, Venäjän ja EU:hun kuulumattomien Pohjoismaiden kanssa. Pohjoinen ulottuvuus on tärkeällä sijalla myös Ruotsin asialistalla, kun Ruotsi vuodenvaihteessa siirtyy EU:n puheenjohtajamaaksi.

Ruotsi aikoo ehdottaa, että EU:n kriisinhallintajoukkoja voidaan käyttää myös Euroopan ulkopuolisissa kriiseissä, jos YK esittää avunpyynnön. Näin kertoi Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh.

Ydinturvakysymykset, venäläinen Kaliningradin erillisalue ja taistelu järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan ovat muita Ruotsin puheenjohtajakauden keskeisiä aiheita.

STT-IA
1.9.2000


Politiikka -sivulle