Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lyhennetty työviikko lisää suosiotaan Yhdysvalloissa



Työssä käyvät pienten lasten vanhemmat sekä vanhuksista huolehtivat omaiset ovat kovilla tämän päivän Yhdysvalloissa. Kiinteät työajat ja rasittavat työmatkat tekevät eri velvollisuuksista huolehtimisen varsin vaikeaksi.


Tilanteen helpottamiseksi yhä useammat työnantajat ovat suostuneet joustaviin työaikajärjestelyihin, kuten neli- tai kolmipäiväiseen työviikkoon.

Supistettu työviikko tarkoittaa työsopimukseen kirjatun ajan täyttämistä normaalia tiiviimpää tahtia. Esimerkiksi nelipäiväistä työviikkoa noudattava työntekijä työskentelee neljänä päivänä viikossa kymmenen tuntia ja voi tämän ansiosta viettää kolmipäiväisen viikonlopun.

Supistetun työviikon valinnut voi myös työskennellä kahdeksana päivänä yhdeksän tuntia ja yhtenä päivänä kahdeksan tuntia ja saada tämän ansiosta ylimääräisen vapaapäivän joka toinen viikko.

Useiden yhdysvaltalaisten ammattiliittojen yhteisjärjestö AFL-CIO (American Federation of Labor-Congress of Industrial Organizations) pitää supistettua työviikkoa eräänä vaihtoehtona kiireisille vanhemmille ja omaisille.

Järjestö huomauttaa, että 47 prosenttia työntekijöistä Yhdysvalloissa on vastuussa lasten, vanhusten tai liikuntarajoitteisten aikuisten hoidosta.

Lähes kaikissa työtä ja perhe-elämää koskevissa kyselyissä vastaajat sanovat toivovansa nykyistä joustavampia työaikajärjestelyjä ja kuusikymmentä prosenttia työssä käyvistä vanhemmista on sitä mieltä, etteivät he pysty viettämään tarpeeksi aikaa lastensa kanssa, AFL-CIO painottaa.


Työpaikalla 150 päivänä vuodessa

Georgian osavaltiossa sijaitseva Snellvillen kaupunki siirtyi kesän alussa nelipäiväiseen työviikkoon, kaupunginjohtaja Emmett Clower kertoo.

Ainoastaan kesäksi suunniteltua järjestelyä päätettiin elokuussa jatkaa, kun kävi ilmi, että kaupungin tekemän kyselyn mukaan 90 prosenttia työntekijöistä pitää normaalia lyhyemmästä työviikosta.

Osavaltion keskiosan toiseksi suurin työnantaja Brown&Williamson puolestaan siirtyi noudattamaan normaalista poikkeavia työaikoja reilut kaksi vuotta sitten. Muun muassa tupakkatuotteita valmistavan yhtiön työntekijät äänestivät, millainen työrytmi sopii kullekin osastolle parhaiten.

Yrityksen markkinointi- ja hallinto-osastot noudattavat edelleen normaalia rytmiä, mutta muiden osastojen työntekijät tulevat työpaikalleen vain neljänä tai kolmena päivänä viikossa.

- Uuteen järjestelyyn sopeutuminen vaati tietenkin oman aikansa, mutta nykyään pidän enemmän tästä kolmen 12-tuntisen työpäivän tekemisestä kuin entisestä järjestelystä.

- Työskentelen kolme päivää ja sen jälkeen minulla on kaksi vapaapäivää. Sitten menen taas kahdeksi päiväksi töihin ja olen vapaalla kolme päivää, seitsemän ja puolen tunnin työpäiviin tottunut Don Mitchell kertoo.

Maconin kaupungissa työskentelevän Mitchellin mukaan pitkien työpäivien tekemiseen kannustaa myös se, että kolmipäiväistä viikkoa noudattava työntekijä on työpaikallaan itse asiassa vain noin puolet vuodesta.

- Olen töissä 150 päivänä vuodessa ja loppuajan voin olla perheeni kanssa, 9-vuotiaan Bryanin isä kertoo ja lisää, että hän myös säästää työmatkakustannuksissa.

Pitkien päivien tekeminen vaatii kuitenkin veronsa. Erilaisten koneiden kunnossapidosta vastaava Mitchell kertoo olevansa melkoisen väsynyt kolmen työpäivän rupeaman jälkeen.


Bensakulut ja stressi vähenevät

Kolmi- tai nelipäiväiseen työviikkoon siirtyminen vaatii tiettyjä järjestelyjä. Esimerkiksi Snellvillessä ongelmia on aiheuttanut kaupungin eri osastoilla työskentelevien työntekijöiden aikataulujen yhteensovittaminen.

Työt, joihin osallistuu useiden osastojen henkilökuntaa, pitää hoitaa tiistaina, keskiviikkona tai torstaina, koska eri paikoissa työskentelevien ihmisten tavoittaminen joko maanantaina tai perjantaina on vaikeaa nelipäiväisen työviikon vuoksi.

Snellvillen asukkaat ovat ottaneet kaupungin työntekijöille tarjotun mahdollisuuden hyvin vastaan. Kaupungin useat virastot ovat avoinna vain neljänä päivänä viikossa, mutta palveluajat ovat aikaisempaa pidemmät, kaupunginjohtaja Clower kertoo.

Yrityksille, joiden työntekijät eivät ole suoraan tekemisissä asiakkaiden kanssa, lyhyeen työviikkoon siirtymisen pitäisi olla mutkattomampaa. Myös yritykset, joiden työntekijät joutuvat joka päivä matkustamaan pitkiä matkoja, ovat kiinnostuneita supistetusta työviikosta.

Nelipäiväistä työviikkoa kokeilleet työnantajat huomauttavat, että työntekijöiden ohella myös yritykset voivat hyötyä supistetusta työviikosta. Joidenkin ihmisten työpanos paranee, jos he voivat pitää pidemmän viikonlopun.

Normaalia lyhyemmän työviikon noudattaminen saattaa myös vähentää poissaoloja, työn tehokkuuden arviointiin keskittyvä Smart Business -yhtiö muistuttaa.

Smart Businessin mukaan työmatkakustannukset halpenevat keskimäärin 20 prosenttia, jos yrityksen työntekijät noudattavat nelipäiväistä viikkoa. Työmatkaliikenteen väheneminen saattaa myös näkyä liikenneonnettomuustilastoissa.

Smart Business kuitenkin huomauttaa, että yrityksen henkilökunnan työpanos tuskin paranee, mikäli työntekijät käyttävät "ylimääräisen" vapaapäivänsä rehkimällä toisella työpaikalla.

Perjantaityötä hoitavalla amerikkalaisella ei edelleenkään ole aikaa lapsilleen tai sairaille vanhemmilleen, yhtiö muistuttaa.

STT-IA
8.10.1999


Ulkomaat -sivulle