Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU ryhtyy selvittämään laajentumisen alueellisia vaikutuksia



EU:n komissio ryhtyy selvittämään unionin laajentumisen alueellisia vaikutuksia niin jäsenmaissa kuin hakijamaissakin.


Tampereella tiistaina kokouksensa päättäneet EU-maiden aluepolitiikasta vastaavat ministerit hyväksyivät Euroopan aluesuunnittelun suuntaviivoja koskevan ohjelman ja vastuumaat sen sisältämien 12 toimenpiteen jatkosuunnittelulle.

Komissio sai vastuulleen laajentumisen alueelliset vaikutukset. Ministerikokousta vetänyt ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) sanoi päätöstiedotustilaisuudessa, että esimerkiksi Baltian maiden liittyminen EU:hun vaikuttaa yritysten ja työpaikkojen sijoittumiseen sekä liikennevirtoihin.

Viime toukokuussa hyväksytyissä Euroopan aluesuunnittelun suuntaviivoissa todetaan mm., että hakijamaissa ei juuri tunneta EU-maiden kaltaista aluepolitiikkaa. Niissä ei ole itsenäistä alueellista tasoa, mikä vastaisi Suomen maakuntia. Siksi aluekehityksessä tapahtuvat muuutokset ovat vaikeasti hallittavissa.


Aluesuunnittelu pysyy jäsenvaltioilla

Aluesuunnittelu ei kuulu EU:n toimivaltaan, vaan kukin jäsenmaa itse päättää alueidensa käytön suunnittelusta ja kaavoituksesta. Tähän työnjakoon ei ole tulossa muutosta, mutta yhteistyötä jäsenvaltioiden kesken halutaan lisätä.

Ympäristöministeri Hassin mukaan seuraavan hallitusten välisen konferenssin asialista on niin täysi, että aluesuunnittelu ei sinne mahdu. Useat jäsenvaltiot eivät myöskään halua aluesuunnittelua EU:n käsiin.

Laajentumisen vaikutusten ohella toinen keskeinen toimenpide aluesuunnittelussa on se, että sekä jäsenvaltiot että EU:n komissio sitoutuivat edistämään Euroopan aluesuunnittelun ja aluekehityksen suuntaviivojen ESDP:n periaatteita rakennerahastojen 1- ja 2-tavoitteiden rahanjaossa.

ESDP:n perustavoitteet merkitsevät pyrkimystä tasapainoisempaan aluekehitykseen, jossa mm. otetaan huomioon myös kestävä kehitys sekä luonnon ja kulttuuriperinnön järkevä hoito ja suojeleminen. Niiden näkymisestä rakennerahasto-ohjelmissa raportoi seuraava EU:n puheenjohtajamaa Portugali.

STT-MH
8.10.1999


Politiikka -sivulle