Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Robottiyhteisö kykenee yhteisölliseen työhön muurahaisten tapaan



Teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat ottaneet vaarin kuningas Salomonin kehotuksesta, jonka mukaan laiskimuksen kannattaisi ottaa oppia muurahaisen työskentelytavasta.


TKK:n tutkijaryhmä sovelsi muurahaisten ja osin bakteereidenkin yhteisöllistä käyttäytymistapaa, kun se rakensi robottien muodostaman yhteisön.

Tutkija Mika Vainion väitöskirja Älykkyyttä vuorovaikutussuhteiden kautta - vedenalaisen robottiyhteisön hajautettu toiminta suljetussa vesiympäristössä tarkastettiin viime viikon perjantaina TKK:ssa.

Sosiaalisten hyönteisten inspiroima vuorovaikutussuhteisiin perustuva robottiyhteisö mahdollistaa konseptina suurien robottimäärien käytön minimaalisella ulkopuolisella ohjauksella.


Robottipallot vain appelsiinin kokoisia

TKK:n automaatiotekniikan laboratoriossa valmistui viime vuoden aikana viiden vedenalaisen robotin muodostama robottiyhteisö. Yhteisön jäsenet kykenevät sukeltamaan ja liikkumaan virtauksissa.

Robotit ovat halkaisijaltaan 11-senttisiä muovikuorisia palloja. Niiden sisällä on mm. voimanlähteenä käytettävä akkupaketti, tehokas mikroprosessori ja ominaispainon säätöön tarvittavat sukellustankit, kuoressa on mittauslaitteita.

- Robotit mittaavat mm. painetta ja lämpötilaa ja kommunikoivat keskenään ja operaattorin kanssa radioteitse, Vainio kertoo.

Systeemin testaukset tehtiin 700-litraisessa suljetussa kiertovesiprosessissa. Laitteistoon kuuluu muutama vesitankki, putkia ja pumppu, joka kierrättää vettä koko järjestelmässä.


Tehtyään kartan robotti hävittää leväkasvustoa

Vesitankkiin heitetyt robotit eivät aluksi tiedä mitään ympäristöstään. Sen vuoksi ne luovat ensi töikseen toimintaympäristöstään kartan.
- Tämän jälkeen jokaisen yksittäisen robotin kartta yhdenmukaistetaan niin, että robotit puhuvat samoista paikoista, selittää Vainio.

Sen jälkeen kun robotit ovat tutustuneet ympäristöönsä, niiden tehtävänä on hävittää löytämäänsä leväkasvustoa ja myrkyttää sitä mukanaan kuljettamilla kemikaaleilla.

Aito biologinen levä on tosin korvattu infrapuna-valoon perustuvalla "leväpaneelilla", samoin robotin suihkuttama myrkky ei ole oikeaa myrkkyä, vaan robotin kuoren pienten lamppujen tuottamaa infrapuna-valoa.


Uusi ohjausjärjestelmä

Uusi järjestelmä mahdollistaa sen, että robotti pystyy reagoimaan tarvittaessa nopeasti muuttuviin oloihin, samalla kuin se toteuttaa sille aiemmin annettua tehtävää.

Erilaiset prosessiteollisuuden, ympäristötekniikan ja vesihuollon prosessit ovat selkeästi vedenalaisen robottiyhteisön mahdollisia loppukäyttäjiä.

- Esimerkiksi Itämeren virtauksia ja happikatoa voitaisiin tutkia robottiryhmän avulla, arvelee Vainio.

Vastaväittäjänä väitöstilaisuudessa oli tri Hajime Asama japanilaisesta RIKEN-instituutista ja valvojana prof. Aarne Halme Teknillisesta korkeakoulusta.

STT-IA
5.11.1999


Ajassa -sivulle