Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Utopiakirjojen klassikko vuodelta 1888:

Maailman ongelmat ratkaistu vuonna 2000



Edward Bellamyn kirja nimeltä Vuonna 2000 tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman siihen, millainen maailmamme on nyt vuosituhannen vaihtuessa. Bellamyn ennustekirja on nimittäin kirjoitettu vuonna 1888.


Päin vastoin kuin George Orwellin 1984 tai Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma, Bellamyn teos piirtää kuvan maapallosta, jonka ongelmat on ratkaistu.

Bellamyn profetia nousi ilmestyessään tärkeäksi opukseksi: valtavan suosion saanut teos on Yhdysvaltain toiseksi myydyin kirja 1800-luvulla. Kirja jopa innosti perustamaan utooppisia yhteisöjä, jotka yrittivät elää jo 1800-luvulla Bellamyn opetusten mukaan.

Jenkkivisionäärin ennusteen mukaan elämme kuukauden kuluttua yhteiskunnassa, joka on "järjestyksen, tasa-arvon ja onnen paratiisi". Teoksen ehkä herkullisinta luettavaa ovat kuvaukset siitä, millainen demoninen voima ylikansalliset yritykset ovat.

- Ihmiset vastustivat raivokkaasti pääoman keskittymistä. He pelkäsivät, että se veisi yhteiskunnan kauheampaan hirmuvaltaan kuin koskaan aiemmin.

- He uskoivat, että suuret yhtiöt valmistautuivat panemaan heidät ennennäkemättömän ikeeseen; ihmiset eivät palvelisi enää toisiaan vaan sieluttomia koneita, joiden ainoana motiivina on kyltymätön ahneus.

- Ihmiskunta ei ole koskaan ollut synkemmän ja kaameamman kohtalon edessä kuin silloin, kun yhtiöiden tyrannian aikakautta odotettiin, Bellamy sanailee.

Hänen visionsa mukaan tämä helvetillinen kehitys onnistuttiin kuitenkin pysäyttämään. Yhteiskunnan pulmat poistettiin valtiokapitalismin kautta, kun yhä suuremmiksi kasvaneet monopoliyhtiöt ymmärrettiin valtiollistaa. Lopulta jäljellä on vain yksi monopoli, valtio, joka huolehtii asukkaidensa kaikista tarpeista.

Pyrkimys kohti Bellamyn ihannejärjestelmää on saanut sittemmin muitakin kutsumanimiä kuin valtiokapitalismi. Liekö niin, että isänmaallinen jenkkiutopisti olisi havainnut ajatustensa tulenarkuuden esim. McCarthyn kommunistivainoissa 1950-luvulla?

- Teollisuuden ja kaupan antaminen omaa etuaan havittelevien yksityishenkilöiden hoidettavaksi on aivan samanlaista hulluutta - joskin suuremmassa mittakaavassa - kuin se, että annetaan poliittinen valta kuninkaille ja ylhäisille, jotta nämä voivat käyttää sitä henkilökohtaiseksi edukseen, Bellamy jyrisee.


Jokaiselle tarpeen mukaan

Jenkkiutopistin visio vuodesta 2000 ei perustu siihen, että automaatio olisi vapauttanut kaikki työllä raskautetut työnteosta. Työelämä on yhtä kaikki uusittu tyystin.

Bellamyn mukaan työpäivän pituus määräytyy kuukauden kuluttua ammatin kiinnostavuuden ja raskauden mukaan. Kaikilla on sama palkka, mutta suosituissa ammateissa työpäivän pituus saattaa olla moninkertainen epäsuosittuun työhön verrattuna.

Palkkaa ei saada konkreettisena rahana, sillä vähittäiskauppa on täydellisessä yhteiskunnassa loppunut: ihmiset tilaavat haluamansa tavarat luottokortilla suoraan suurista keskusvarastoista. Jokainen saa kuluttaa tarpeensa mukaan.

Vuonna 2000 kansalaisten työura rajoittuu ikävuosiin 21-45. Tuon jälkeen he voivat kukin omistautua loppuiäkseen henkisille nautinnoille. Ensi vuoden alussa maapallo on myös puhdas planeetta, sillä tekniikan kehitys on poistanut savupiiput ja saasteongelman.


Kuin scifi-elokuvasta

Edward Bellamy valitsi omaperäisen tavan esitellä utopiansa. Hän kuvaa 112 vuotta tulevaisuudessa olevaa maailmaa kaunokirjallisin keinoin.
- Olen pyrkinyt helpottamaan kirjan opettavaista luonnetta muovaamalla siitä romaanimuotoisen kertomuksen, tekijä sanoo opuksen esipuheessa.

Bellamyn tarinan puitteet ovatkin science fictionia kerrakseen. Teoksen alussa 30-vuotias, unettomuuden vaivaama bostonilainen herrasmies Julian West vaivutetaan hypnoosiuneen vuonna 1887.

Unesta tulee todella pitkä, sillä hänen oletetaan menehtyneen talonsa tulipalossa. West on kuitenkin selvinnyt hengissä eristetyssä kellarihuoneessaan, joka löydetään vasta vuonna 2000...

Nykyisen ja entisen yhteiskunnan huikeat erot käyvät esiin, kun Julianin herättäjä, tohtori Leese perehdyttää häntä uuden uljaan maailman piirteisiin.

Edward Bellamy (1850-1898) oli baptistipapin poika Massachusettsista. Hän hankki lakimiehen koulutuksen ja toimi lehtimiehenä ennen ryhtymistään kirjailijaksi.

Bellamyn pääteokset ovat Vuonna 2000 (Looking Backward 2000-1887) sekä vuonna 1897 ilmestynyt Equality. Ne ovat vähintäänkin yhtä paljon yhteiskunnallisia ja taloudellisia ohjelmia kuin kaunokirjallisia töitä.

Bellamyn kirjoista etenkin Vuonna 2000 nousi niin suosituksi, että sen vanavedessä ilmestyi Yhdysvalloissa 1890-luvulla kymmeniä utopiakirjoja. Ne ovat kaikki paljolti Bellamyn teoksen jäljitelmiä.

Vuonna 2000 on ilmestynyt uutena suomennoksena.

STT-MH
31.12.1999


Ajassa -sivulle