Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Talouden vuosikatsaus: Nokialla meni lujaa, Pohjola päätyi pilkottavaksi



Kotimaan taloudessa ensimmäistä EMU-vuotta värittivät Nokian huikea nousu ja vakuutusalan uusjako. Kädenvääntö Suomi-yhtiön tulevaisuudesta koitui lopulta Pohjolan kohtaloksi.


Suomeen syntyi syksyllä myös ensimmäinen finanssitavaratalo, kun Sampo ja Leonia pistivät hynttyyt yhteen.

Nokia kertoi vuoden aikana yhä uusista ennätystuloksista. Menestyksen takana oli nimenomaan Nokian kännyköiden voittokulku maailmalla.

Suomi-Ruotsi-maaottelussa Nokia selätti Ericssonin ja rynnisti joulukuussa markkina-arvolla mitaten jo Euroopan suurimmaksi yhtiöksi.

Yhtiön osakekurssi yli kolminkertaistui. Tammikuun alussa se oli 52 euroa, mutta vuoden viimeisellä viikolla Nokian osakkeen hinta liikkui 170 euron pinnassa eli noin 1 010 markassa.

Nokian nousu veti myös Helsingin pörssin yhä uusiin ennätyslukemiin ja synnytti Suomeen satoja uusia miljonäärejä. Yhtiön johdolla oli vuoden lopulla lähes kolmen miljardin markan osake- ja optio-omistus.

Nokia-huuma tarttui myös muihin tietotekniikkayrityksiin. Data Fellowsin listausannissa Aleksanterinkadulle muodostui kymmenien metrien jono.

Myös Soneran osakekurssi nousi jatkuvasti uusiin ennätyksiin. Tämä lohduttanee pääjohtaja Pekka Vennamoa, joka sai heti vuoden alussa potkut Soneran yksityistämisannin jälkeen tekemiensä osakekauppojen vuoksi.

Raisiolla sen sijaan meni huonommin. Osakekurssi heittelehti Benecol-uutisten myötä ja kääntyi loppuvuonna jyrkkään laskuun.


Kovaa peliä Pohjolassa

Vakuutusalalla odotettiin vielä alkuvuonna Pohjolan johdon kaavaileman Suomi-yhtiön alasajoa, mutta toisin kävi. Suomen ja yhtiön Pohjola-omistuksen kohtaloa selvitettiin vielä kesällä eri vakuutusleirien yhteistyötarjousten pohjalta.

Syksyllä kuviot menivät täysin uusiksi, kun Pohjolan perivihollinen Sampo osti ruotsalaiselta Skandialta tukevan siivun kilpailijan osakkeita.

Näin Sampo kepitti Pohjolaa mukaan Leonia-pankin ja Sammon uuteen rahoitustavarataloon. Kesällä samaa oli yritetty porkkanalla, mutta Pohjola ei lämmennyt kosiskeluille.

Pohjolan johdolle Skandian temppu oli kylmä suihku, sillä molempien yhtiöiden vahinkovakuutukset oli vasta kesällä siirretty yhteispohjoismaiseen If...:iin.

Pohjolan lähtölaskenta kiihtyi, kun Suomi-yhtiö päätti yllättäen aloittaa uudelleen vakuutusten myynnin. Valtaosa Suomen Pohjola-potista myytiin työeläkeyhtiö Ilmariselle ja osuuspankkiryhmälle. Samalla niiden ja Suomi-yhtiön ympärille koottiin uusi finanssialan yhteistyöryhmä.

Karvaan tappion kärsinyt Pohjolan johtokaksikko Iiro Viinanen ja Pirkko Alitalo pyysi eroa.

Vakuutusalan kiemuroissa riittää ratkottavaa vielä ensi vuosituhannelle. Pohjolan osien kohtalosta sanoo yhä sanansa myös Sampo-Leonia.


Talous kasvoi kuudetta vuotta

Kotimainen talouskasvu jatkui vakaalla uralla jo kuudetta vuotta peräkkäin. Pankkien ja tutkimuslaitosten arvioissa BKT:n kasvu on haarukoitu 3,5-3,8 prosenttiin. Kasvua piti yllä lähinnä kotimainen kysyntä, sillä viennin piristymisestä alkoi näkyä selviä merkkejä vasta vuoden lopulla.

Vaikka kuluttajilla oli ostovoimaa, kaupan myynti ei kasvanut aivan odotettua vauhtia. Selitykseksi arveltiin sitä, että kansalaisten markoista yhä isompi osa kului matkapuheluihin. Myös Internetissä surffailu kasvatti puhelinlaskuja.

Rahaliitto EMU:n ensimmäinen vuosi ei juuri tavallisen matti meikäläisen elämään vaikuttanut, vaikka eurohintoja alkoi näkyä jo lähikauppojen hyllyillä.

Sitä enemmän kouraisi öljyn hinnan kallistuminen, joka loppuvuodesta hilasi bensiinin hinnat ennätyslukemiin. Myös asuntomarkkinoilla hintojen nousu jatkui.

Uudet digi-tv-kanavat saivat toimilupansa juhannuksen alla. Ensimmäisiä lähetyksiä on luvassa ensi syksynä.


Fuusioita urakoitiin

Uutisia yrityskaupoista ja -fuusioista tuli vuoden aikana totuttuun tahtiin. Merita-Nordbanken havitteli norjalaista Christianiaa, mutta hanke eteni takkuisesti norjalaispoliitikkojen vastustuksen vuoksi.

Kvaerner pisti telakkansa myyntiin, mutta Masa Yardsin uusi isäntä ei selvinnyt vielä vuoden loppuun mennessä.

Cultor eli entinen Suomen Sokeri myytiin keväällä tanskalaiselle Daniscolle. Huhtamäki taas myi makeisryhmänsä Leafin, keskittyi pakkauksiin ja fuusioitui kesällä hollantilaisen pakkausjätti Van Leerin kanssa.

Sanoma Osakeyhtiön ja WSOY:n fuusio tuli voimaan toukokuun alussa. Valmetista ja Raumasta tuli heinäkuun alussa Metso. Meijerien kilpailu taas söi maidon hintaa ja taivutti vuoden lopussa Maito-Pirkan ja Kainuun Osuusmeijerin vuokrasopimuksiin Valion kanssa.

STT-MH
31.12.1999


Talous -sivulle