Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sähköpaimen

31.12.1999

Kymmenen vuosisataa



Vuosituhannen tärkeimmät tapahtumat on helppo listata. Tylsät vuosiluvut eivät tee ketään hullua hurskaammaksi. Sähköpaimen taustoittaa tapahtumat syineen ja seurauksineen niin, että niiden merkitys tulee ymmärretyksi.


Taas kerran Sähköpaimen joutuu aloittamaan selityksistä: lista on tehty enempien riitojen välttämiseksi aika-, ei tärkeysjärjestyksessä. Ja se on tehty - koska Verkkiksen päätön, ihan päätön, pomo niin on määrännyt.

1000-luku

Toinen vuosituhat alkaa jeesustelemalla - niin kuin ensimmäinenkin. Iso rettelö, jonka vaikutukset ulottuvat näihin päiviin, jakaa kristikansan vuonna 1054 kahtia; osapuolet päättävät kumpikin olla oikeassa - ja ovat yhä.

Paavin kirkon roomalaiskatoliset jatkavat anekauppaansa, mutta eivät kiellä - vielä- kondomin käyttöä. Aids on tuolloin hallinnassa.

Kreikkalaiskatoliset ortodoksit aloittavat oman omaisuutensa - menestyksellisen - keräämisen.

"Yläkerran" kanta kirkkojen jakoon ei ole tiedossa.

1100-luku

Suomenlahden punaisten ja valkoisten porauslauttojen 24 tunnin risteilyt aloitetaan ristiretkien nimellä. Verovapaiden viinojen asemesta maihin tuodaan uskoa ja pappien veronkanto-oikeus. Siitä irti pääseminen kestää vuosisatoja.

EEC-EU:n esiaste Hansaliitto perustetaan. Jo tuolloin ihminen ymmärtää, että vain rajoittamalla voidaan päästä täydelliseen vapauteen.

Sama kaiku on askelten.

1200-luku

Kaikkien kansalaisvapauksien ja perusoikeuksien äiti Magna Charta allekirjoitetaan. Englannin kuningas Juhana Maaton pakotetaan sopimukseen, johon nykyisen demokratian sanotaan pohjaavan.

Nykyhistoria selittää maailman menoa mieluusti niin, että kaikki ovat keksineet kaikki - ja ovat aina oikeassa.

1300-luku

Suomi alkaa hahmottua. Pähkinäsaaren rauhassa 1323 Ruotsi ja Novgorod "sopivat" rajasta, jolla ensimmäisen kerran määrätään - Suomenkin - alueesta.

Askolan luolista - tai niin kuin turkulaiset asian selittävät - Aurajoen suun ensimmäisestä Antintalo -sopimuksesta on kuljettu pitkä matka… kohti valtiollista olemassaoloa.

Suomelle itsenäisyyden suonut V. I. Lenin ei ole vielä aloittanut poliittista toimintaansa, eikä Turkua ole… muille kuin turkulaisille.

Ensimmäinen "Aids", Musta surma, tappaa likimain puolet Euroopan väestöstä - ja jonkun turkulaisenkin.

1400-luku

Oikolukijoiden ammattikunta syntyy, kun saksalainen Johannes Gutenberg vuonna 1453 keksii painovirheen.

Kirjapainoalalle tyypillinen Uusi Suomi -ilmiö näkee sekin päivänvalon: Gutenberg tekee vararikon - tosin ilman Jaakko Lassilan suosiollista apua. Ihme sekin.

1500-luku

Demarien "Jo riittää" -vaaliohjelman ensimmäinen versio naulataan 1517 Wittenbergissä Linnankirkon oveen: Martti Lutherin monisanaisessa paperissa on peräti 95 teesiä. Nekään eivät toteudu.

Nuoriso vääntää kirkon nimestä myöhemmin - liiankin - yleiseksi käyneen v-alkuisen manaussanan, joka korvaa sidesanan "tota".

1600-luku

Ruotsalaisuuden päivä, Svenska Dagen, keksitään. Lützenin taistelussa 1632 kaatuvaa Suurvalta-Ruotsin kuningas Kustaa II Adolfia juhlitaan Suomessa yhä: marraskuun 6. päivänä. Päivän valinta kertoo oivallisesta huumorintajusta.

1700-luku

Maailman yleisimmän pianon päällä pidettävän pystin malli, Ludwig van Beethoven, syntyy. Useimman pianon päälle hän sopii hyvin - kuurona enimmän osan elämäänsä eläneenä.

Beethovenin sormiharjoitelma "Fur Elise" on tunnetumpi nuotitus kuin maailmalla eniten soitettava pianosävellys "Eiku" - joka tunnetaan myös nimellä "Ohoh".

Suomalaisen itsetunnon kulmakivi, taas Pietariksi Leningradista ja Petrogradista palannut Pietari, perustetaan Neva-joen suuhun. Härmän poikien ei tarvitse enää pestä kalsareitaan, viedä kenkiään suutariin tai paikata ratkenneita teryleenihousujaan: ne myydään Pietarissa.

1800-luku

Suomalaisille lupaillaan ikiomaa Isänmaata. Maailmalla selkäänsä saaneen Ruotsin 600-vuotinen isäntävalta päättyy - ja Suomi joutuu Haminan rauhassa vuonna 1809 ojasta allikkoon… osaksi keisarillista Venäjää.

Aleksanteri I ei saa patsasta, edes näköispatsasta, Helsingin Senaatintorille vaikka "antaa" Suomelle Viipurin - lainaksi. Aleksanteri II saa patsaan antaessaan Suomelle oman rahan - lainaksi senkin.

Turkulaisten - uusi - kaksisataavuotinen katkeruus alkaa: Helsingistä tulee pääkaupunki 1812.

Nytsataa-luku

Suomi itsenäistyy tammikuun 4. päivänä 1918 Venäjän toimeenpanevan komitean tunnustaessa V. I. Leninin allekirjoituksella Suomen itsemääräämisoikeuden ensimmäisenä valtiona.

Jukuripäinen Suomen kansa juhlii kansallisen itsenäisyytensä merkkipäivänä joulukuun 6. päivää, jolloin eduskunta puolihuolimattomasti hyväksyy ponsilausuman hallitusmuodosta.

Sähköpaimenen isä syntyy vuonna 1929 ja äiti vuonna 1931 - Sähköpaimen vähän myöhemmin.

Nykyvuosisadalla ihminen osoittaa poikkeuksellisuutensa: hän sotii, lentää, sotii, laulaa, sotii, rakastaa, sotii, keksii, sotii…

Sodissa kuolee satoja miljoonia miehiä ja naisia, ja - vahingossa - pari kenraalia, ensilento irti maan pinnasta ja maan vetovoimasta tehdään, Beatles on - ja lakkaa olemasta, e-pilleri "vapauttaa" - ja aids palauttaa ruotuun, ajassa - jonkun tovin - pysyvä kello keksitään ja maailmanloppu tulee…

Sähköpaimenelle voi myös lähettää emailia, tyhmyyksissään kun lupautui niitä lukemaan... (Mutta EI vastaamaan).


Kolumnit -sivulle