Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Luonto ja teknologia ovat tulevan arjen puolikkaita



Helsinkiin ahtautuminen on tullut tiensä päähän. Ensi vuosituhannen alussa pääkaupunkiseudun lähikunnat ja maaseudun kasvukeskukset vetävät asukkaita pääkaupungista ja sen liepeiltä.


Pääkaupunkiseudulla asuminen tulee niin kalliiksi, että vain harva pystyy asumaan siellä toivomallaan tavalla.

Kakkosasunnosta on jo nyt tullut ihmisille tärkeä paikka, jonne mennään latautumaan aina kun voidaan. Tulevaisuudessa moni muuttaa kokonaan talviasuttavaksi remontoimaansa kakkosasuntoon ja tekee sieltä etätyötä. Joku perustaa maalle oman yrityksen tai työskentelee osan viikosta maalla, osan kaupungissa.

Maaseudusta tulee paljon nykyistä monimuotoisempi, kun kaupungeista muuttavat tuovat sinne uusia palveluammatteja ja uudenlaista ekologista rakentamista.

Luonnonmukaisessa rakentamisessa paikkansa löytävät myös monet vanhat rakennusaineet ja -menetelmät. Kysyntä synnyttää aina tarjontaa, joten rakentamiseen on odotettavissa runsaasti uusia vaihtoehtoja.

- Helsingin Viikki on kiinnostava uusi asuinalue. Se voisi olla suomalaisen kaupunkiasumisen idylli, suomalaiselle sopiva tapa elää, Kulutustutkimuskeskuksen toimitusjohtaja Eila Kilpiö sanoo. Viikissä on tilaa, vihreyttä ja kaikki palvelut.


Maalla ei voi asua ilman omaa autoa

Vaihtoehtoinen elämäntapa ei enää tulevaisuudessa onnistu ilman autoa tai kahta. Kaupunkikeskustojen ulkopuolella asuva pääsee julkisilla kulkuneuvoilla juuri ja juuri töihin ja takaisin, mutta omat tai lasten harrastukset vaativat autoa.

- Tämä on ongelma lähiöissä jo nyt, Kilpiö sanoo. Lapset on vietävä harrastuksiinsa. Jalkapalloa kun ei voi pelata simultaanisesti olohuoneessa.

Pakollinen auton hankinta ei välttämättä miellytä kaikkia. Ne, jotka ovat muuttaneet maalle vihrein ajatuksin haluaisivat huolehtia ympäristön puhtaudesta. Hekään eivät silti halua jäädä joka ilta neljän seinän sisälle.

Kehitys vie tutkijoiden mukaan väistämättä siihen, että autoteollisuus kehittää pienempiä, vähemmän energiaa kuluttavia ja vähemmän saastuttavia autoja. Tutkijat uskovat sähköauton tulevan nyt tosissaan.


Veroilmoitukset hoituvat sähköisesti

Kaikkia palveluita ei sentään tarvitse lähteä hakemaan autolla. Monet ennen virastokäyntejä vaatineet asiat hoituvat kotipäätteeltä. Usein se onkin ainoa vaihtoehto, sillä yritykset ovat siirtäneet kannattamattomaksi katsomansa toiminnot kotitalouksille.

Aikatauluneuvonta ja lippupalvelu sujuvat jo nyt kotipäätteeltä. Kuntien virastot ja kirjastot seuraavat esimerkkiä. Vuosituhannen alussa veroilmoitukset lähetetään sähköisesti ja meillä on käytössä sähköinen allekirjoitus.

Kuluttaja ei pian edes muista aikaa, jolloin hänelle myytiin laatikossa tietokone ja hänen piti itse selviytyä ohjelmien asettamisesta, yhteyksien hankkimisesta ja laitteiden yhteensopivuuden selvittämisestä.

- Kehitys on tähän saakka edennyt teknologiavetoisesti ja teknologiaa on myyty kotitalouksille ilman oheispalveluja. Minusta kehitykseen kuuluu aivan oleellisesti se, että ihmiset selviävät arkipäivästä ja meillä on halvemmat ja toimivammat oheispalvelut, Kilpiö sanoo. Hän lisää, että teknologiapalvelut synnyttävät kaivattuja uusia työpaikkoja.

Muita uusia palvelualan työpaikkoja syntyy esimerkiksi tavaroiden jakeluun. Koko kansan tavarataloksi kehittynyt postimyynti ei toimi, jos postitoimistot lakkautetaan yksi toisensa jälkeen. Eivätkä verkkokaupan ostoksetkaan saavu kotiin omia aikojaan.


Kahden luokan kansalaisia

Syrjäseutujen asukkaat, vanhukset ja syystä tai toisesta teknologiaimusta pudonneet joutuvat tulevaisuudessa entistä heikompaan asemaan, kun kaikki palvelut karkaavat käsistä. Postien ja pankkien konttorit harvenevat tai palvelevat enää vain sähköisesti. Julkinen liikenne supistuu ja kaupat keskittyvät palvelemaan autoilevia asiakkaita.

Postimyynti on toiminut tähän saakka syrjäisten seutujen ja eläkeläisten tavaratalona, josta muutkin ovat löytäneet omat suosikkituotteensa: Stockmannkin on postittanut tavaroitaan ympäri maata. Mitä tilalle, kun postimyynti ei enää toimi?

Aina, kun ilmenee selvä tarve, syntyy uusia kaupallisia yrityksiä tarvetta täyttämään. Ne eivät kuitenkaan auta kaikkein köyhimpiä. Valtionyhtiöiden tuottamat julkiset palvelut ovat sen sijaan olleet edullisia ja kaikkien saatavilla.

Kilpiö sanoo, että luottokyvyttömille tai tekniikan hylkimille olisi turvattava jotenkin palvelut. Yhtenä vaihtoehtona voisivat olla kyläkaupat tai yhteisöjen perustamat neuvonta- ja palvelupisteet.

STT-MH
31.12.1999


Kotimaa -sivulle